Incredibil! Nadine a fost certată de compania de electricitate din Franța că nu și-a scăzut suficient consumul

26 septembrie, 2022

Criza energetică le arde la buzunar și pe vedete și se pare că statul francez e mult mai strict în această privință, Nadine simțind-o pe pielea ei. Uite de ce trebuie să spele rufele noaptea.

Nadine jpg

Mutată în zona rurală a Franței de câteva luni, Nadine Voindrouh a căutat să-și ofere un stil de viață mai relaxat și mai apropiat de natură, în aer curat și cu legume crescute în propria grădină, un loc în care ea să-și poată continua studiile în liniște, iar fiul ei să se poată dezvolta armonios. Dar iată că până și acolo se resimte criza energiei, și încă foarte acut!

Zilele trecute, Nadine atrăgea atenția asupra unui aspect care începe să-i îngrijoreze și pe români: consumul lunar de electricitate. Ea spune într-o postare că Am fost certată de compania de electricitate de aici, din Franța, pentru că, deși am scăzut cu 23% consumul electric, față de luna trecută, la indicațiile acesteia, cum că nu este suficient față de obiectivele stabilite în comun de societatea franceză zonală. (...) Tot în scrisoarea cu pricina, mi-au reamintit care sunt orele în care mă încurajează să spăl la mașina de spălat rufe/vase sau să folosesc uscătorul de rufe. Mi-au semnalat și orele greșite în care am folosit aparatele casnice mai sus amintite, indicându-mi să mă încadrez, după cum urmează: de luni până duminică, între orele 13:10 și 15:10, iar noaptea, de la 01:10 la 07:40 dimineață.”

Nadine in Franta jpg

Oricine s-ar fi simțit ofensat de o astfel de îngrădire, însă Nadine are deja comportamentul unui rezident francez sau, mai bine spus, al unui consumator responsabil, de vreme ce a spus că „Mi-a fost foarte rușine pentru că nu am pus, real, umărul la binele comun și la a depăși acest obstacol cu care toți europenii se confruntă. (...) În consecință, de ieri mi-am pus alarmă în calendar, cu o oră înainte de-a apăsa butoanele aparatelor casnice amintite. Este un pic de frecuș, în sensul că, dacă spăl rufele și afară plouă, le usuc în sufragerie, pe uscător, pentru că dacă dau drumul la 13:10, nu mă încadrez să mai și usuc. Însă a două zi, la ora amintită, pot să bag alte rufe la spălat, iar la uscat rufele de cu o zi înainte care sigur nu s au uscat complet. Acest efort este o nimica toată, având în vedere că ne ajută să depășim ceva mai bine perioada și, cine știe, poate așa cum pandemia ne- mai învățat una, alta, în ciuda dezastrului, poate și din această perioadă vom reuși să scoatem ceva bun. Cât de cât. Sunt curioasă dacă acest nou program de consum electric îmi va îmbunătăți consumul de 23% de luna trecută. Ideea este că toate aceste mașini pot fi programate să funcționeze în toiul nopții. Cum pe ale mele încă nu știu să le programez, fac un efort să mă organizez mai bine în orarul dat.”

Evident, postarea sa a provocat un val de mesaje pro și contra, printre care l-am găsit și pe cel postat de Florin Ristei: „Ai activat toți românii adevărați în comentarii. Noi nu înțelegem ce înseamnă echipa, societatea, comunitatea, și asta se vede în tot, de la educație până la sport. Noi avem doar vârfuri, câteva valori individuale și atât. În rest, dacă ni se cere să ajutăm cumva pe cel de lângă noi în defavoarea noastră, întoarcem egoist spatele. Resursele nu sunt nelimitate pe pământ și asta o s-o simțim din ce în ce mai tare în următorii ani.

Pentru că reacțiile negative au continuat, Nadine s-a văzut nevoită să aducă unele clarificări: „Reacțiile celor mai mulți dintre voi sunt cumva îndreptățite. Este greu să gândești un parteneriat între cetățean și sistem/stat în România, în condițiile în care românul este bătaia de joc a majorității liderilor politici. Relația nu este una egală. Românul lasă de la el, politicianul își dă pensie specială și huzurește în nesimțire; este evident! Problema de fond, d.p.m.d.v., este că tipologia omului politic SE NAȘTE din societatea creată de noi, românii, se naște DINTRE NOI. Noi, prin mentalitatea noastră, naștem acești pui de politicieni care nu își iubesc țara, nu își iubesc locul natal sau compatrioții. Cei mai mulți politicieni nu au o viziune pentru acest popor pentru că noi, românii, nu avem o viziune pentru comunitățile în care ne ducem zilele. Dacă noi, alegătorii, nu conștientizăm valorile după care vrem să ne trăim viața la comun (în cartier, în oraș, pe scara de bloc sau uliță), dintre noi vor ieși alți politicieni care vor perpetua același comportament de care ne tot lovim din ’90 încoace. Eu vreau să trăiesc într-o societate parteneră cu statul/sistemul. Ca să fiu bine cu mine, am nevoie să reciclez, să donez, să voluntariez, să economisesc, pentru că așa înțeleg eu să investesc în calitatea comunității din care fac parte. Vreau ca aceste comportamente să devină normalitate pentru copilul meu, dar și pentru copiii vecinilor cu care mă întâlnesc săptămânal, atunci când fac cele amintite. Din acești copii se va crea generația următoare de lideri, însă ancorați în noi, adulții responsabili. Acesta este civism, iar dacă el nu există, atunci eu nu vreau să trăiesc în societate, nu văd rostul. Fără civism, mă mut în pădure și trăiesc din ce îmi dă pământul. Nu putem renunța la aceste valori! Ce lume lăsăm copiilor noștri?”

FOTO: pagina personalăRecente pe Ok! Magazine

Hailey Baldwin Bieberprofimedia 0679444425 jpg
brad pitt
paris si sotul
Oana si Mioara Roman jpg
Nicolae al Romaniei si sotia sa, Alina Maria, in port traditional bucovinean jpg
adela popescu
ben  jennifer 3 jpg
Fiica lui Kim Jong un, Ju Ae   Profimedia (1) jpg
andreea marin6 jpg
Catherine Zeta Jones
Hugh Jackman și soția sa, Deborra Lee Furness
Elizabeth Taylor 0  sursa   GettyImages jpg
denise si sotul
1 jennifer garner jpg jpeg
carmen bruma mircea badea jpeg
Anisia Gafton jpg
kim si kanye jpeg
Crina Semciuc    FOTO Horațiu Sovaiala, Ionut Rusu (1) jpg