Istoria aspiratoarelor robot a început cu adevărat cu iRobot. Cum a evoluat?

19 ianuarie, 2022
1 aspirator jpg jpeg

În 2016, 20% din toate aspiratoarele din lume erau aspiratoare robot. În 2017, procentul a ajuns la 23%, iar până în 2022 se presupune că se va ajunge la 30%!. Tot mai multă lume apelează la aspiratoarele robot pentru curăţenia de acasă, dat fiind că acestea au preţuri din ce în ce mai competitive, lucru datorat atât progresului tehnologic, cât şi concurenţei acerbe dintre producători.

În ziua de azi, e un lucru obişnuit să vedem un aspirator robot în orice casă, dar acest lucru nu era valabil în urmă cu nu atât de mult timp.

Primul aspirator robot a fost creat în 1996 de Electrolux, dar nu a fost un mare succes, asta şi pentru că la acea vreme aspiratoarele robot se blocau adesea în obstacolele din casă şi se loveau frecvent de pereţi. De fapt, nu Electrolux a inventat dispozitivul, ci primul aspirator autonom din lume s-a născut dintr-o idee a lui James Dizon, care a vândut invenţia companiei nordice la scurt timp după ce a creat-o având în vedere potenţialul dispozitivului.

Nu era un dispozitiv mic şi nici prea inteligent, dar Electrolux Trilobite era capabil să se mişte în mod autonom atingând colţurile pe care le găsea pentru a schimba direcţia şi aspirând totul în cale fără a fi nevoie de intervenţia umană. La vremea lui era un dispozitiv minune, sigur neînţeles şi care a venit prea devreme.

În 2001, compania britanică Dyson a fabricat, la rândul său, un aspirator robot, dar, din cauza preţului său extrem de ridicat, nu a ieşit niciodată pe piaţă. Abia un an mai târziu, compania de tehnologie americană iRobot a creat primul aspirator robot care a avut priză la public: Roomba!

Vezi toate produsele iRobot pe Emag, aspiratoare si nu numai.

Cei trei ingineri în robotică, Colin Angle, Helen Greiner şi Rodney Brooks, au fondat compania în 1990 şi, iniţial, iRobot fabrica roboţi pentru uz militar şi domestic. Roboţii lor au dezvăluit misterele Marii Piramide din Giza, au găsit petrol subacvatic în Golful Mexic şi au salvat mii de vieţi în zonele de conflict din întreaga lume. iRobot a inspirat primele Micro Rover folosite de NASA, schimbând călătoriile în spaţiu pentru totdeauna, a creat primii roboţi de sol folosiţi de forţele americane aflate în conflict şi a adus în spitale primii roboţi auto-direcţionaţi de prezenţă de la distanţă aprobaţi de FDA. Şi, să nu uităm, a creat primul aspirator robot de succes, Roomba.

Roomba nu a fost primul aspirator robot, dar a fost cel mai de succes. În 2004, deja vindea peste 1 milion de unităţi la nivel mondial. Aspiratorul Roomba avea câţiva senzori de bază care ajutau la îndeplinirea sarcinilor de curăţare. Avea deja caracteristicile pe care le putem vedea astăzi, cum ar fi schimbarea direcţiei, detectarea obstacolelor sau detectarea petelor murdare de pe sol. Avea şi două roţi, care funcţionau independent, pentru a executa viraje la 360 de grade.

Succesul Roomba a fost atât de mare, încât există şi acum unele ţări în care aspiratoarele robot, indiferent de brand, sunt numite astfel. La fel cum s-a întâmplat la noi, în trecut, cu frigiderele, xeroxul sau adidaşii, printre altele.

În 2020, la nivel global, aspiratoarele iRobot încă deţineau peste 40% din piaţa globală de aspiratoare robot, e adevărat, în scădere faţă de anii precedenţi. În acel an, iRobot a împlinit 30 de ani de existenţă şi 30 de milioane de roboţi vânduţi în întreaga lume.

Nu există nicio îndoială că Roomba a fost cel  mai bine vândut aspirator robot din  lume. De fapt, de la lansare a evoluat în diferite moduri, inclusiv progrese tehnologice, implementare de noi piese şi dezvoltare de aplicaţii cu ajutorul cărora este posibil să-l controlezi.

Producătorii de aspiratoare continuă să lucreze şi să-şi îmbunătăţească dispozitivele de curăţare automată, pe lângă lansarea de noi modele. În orice caz, principalele caracteristici ale acestor roboţi sunt: putere mare de aspiraţie şi autonomie.

Aspiratoarele robot au trecut prin mai multe generaţii, deşi este necesar să se indice faptul că funcţia de bază a curăţării locuinţei rămâne aceeaşi, care dacă se îmbunătăţeşte de-a lungul anilor este tehnologia care permite realizarea acestei sarcini în mai puţin timp şi mai eficient.Recente pe Ok! Magazine

Jackie Kennedy 0 profimedia 0418251506 jpg
J Lo shopping (9) jpg
Ellen DeGeneres și Anne Heche jpg
anne heche profimedia 0424396442 jpg
iva1 jpg
Angelina Jolie (2) jpg
dan37 jpg
Anne Heche în moarte cerebrală jpg
Bennifer, Paris, hăituiți de paparazzi jpg
Iuliana Luciu DJ la Monaco Lucille (4) jpg
Catalin Scarlatescu a slabit la America Express jpg
kim kim yo jong gettyimages 951833242 jpg jpeg
Amber Heard și Johnny Depp jpg
anca turcasiu vara5 jpg
Brooklyn Beckham și Nicola Peltz (14) jpg
Loredana de vară (2) jpg
Melanie Griffith PNG
jan7 jpg