Iubirile lui Neagu Djuvara

25 ianuarie, 2018
Neagu şi soţia lui, France Djuvara jpeg

Trei femei au reuşit să-i facă inima să tresalte. Doar cu una dintre ele a fost căsătorit...

Nunta cu France a fost oficiată de Monseniorul Vladimir Ghika.

Istoric, diplomat şi filosof, Neagu Djuvara a publicat de-a lungul vieţii nenumărate lucrări de referinţă de filosofia istoriei şi istoria României, dar a vorbit în câteva ocazii şi despre viaţa personală.

Neagu Djuvara a fost căsătorit o singură dată, cu France, de care s-a separat în urmă cu 31 de ani, însă înainte de căsătoria cu ea, şi-a dorit ca o altă femeie să-i devină soţie.

„Ca să vezi că la 99 de ani îmi vin lacrimile-n ochi când mă gândesc la fata asta pe care-am iubit-o la 15 ani. Nu m-am mai întâlnit cu ea. Ne-am scris ani de zile. Ea nu putea să nu ştie că e marea mea dragoste, asta trebuie să-o fi simţit. Pe vremea aceea nu vorbesc de amour cu grand A, eşti prieten. Mai târziu zici: „Stai, dom’le, dar erai îndrăgostit”. Nu poţi să întrebi pe cineva care era îndrăgostit dacă era frumoasă. Nu contează! Pentru mine, ea este modelul dragostei, ca să spun aşa: Sofica F. Delicateţea, fineţea, nobleţea acestei fete erau indescriptibile”, a mărturist Djuvara într-un interviu pentru life.ro.

„Eu cu Sofia - poloneza de care am fost îndrăgostit trei ani şi despre care cred şi acum, la bătrâneţe, că ea a fost femeia care-mi fusese hărăzită mie, soţia mea ideală pentru toată viaţa, vreo 3-4 ani ne-am scris regulat şi, închipuiţi-vă că am păstrat toate scrisorile, într-o fostă cutie de bomboane, legată împrejur cu panglică roşie!”, a spus Djuvara pentru "Formula AS".

Nici cu France, care i-a devenit soţie, lucrurile n-au decurs aşa cum a sperat. „După vreo şapte ani de căsnicie, m-am trezit blocat acolo (la Stockholm), am fost numit de urgenţă secretar de legaţiune şi nu m-am putut întoarce. Am fost deci despărţiţi, nevastă-mea şi cu mine, timp de un an şi jumătate, în care s-a întâmplat nenorocirea. Eu m-am îndrăgostit de o tânără româncă (n.r. - Mia Prodan), pe care de altfel o ştiam din copilărie. Dar, ca să vorbesc ca popii de pe vremuri, n-am ajuns la spurcata împreunare. Soţia mea însă a picat. Iar eu, când am aflat, după un an şi jumătate, că a picat, am suferit foarte mult. Nevastă-mea era superbă la 26-27 de ani şi ea a căzut mai întâi pentru că nişte guri rele i-au spus că eu ştiam, când am plecat, că nu mă pot întoarce. Deci a avut impresia că a fost trădată. Am mai stat totuşi împreună încă nişte ani, până când tot ea n-a mai vrut să audă de mine”.

„N-am divorţat niciodată de nevastă-mea. Pentru că în momentul când într-adevăr m-aş fi gândit s-o fac, când eram plecat în Africa şi nevastă-mea n-a vrut să mă-nsoţească, în momentul ăla ce era să fac eu, când veneam în vacanţă din Africa? Cu soacră-mea mă înţelegeam foarte bine, veneam şi şedeam în casa soacrei mele, alături de nevastă. Pe urmă fiică-mea şi mai târziu nepoată-mea, erau un fel de ciment care vroia ca familia să rămână unită. Dacă aş fi divorţat ce să fac? Când veneam în vacanţă să stau la hotel, sau ce?”

image

Despre Mia Prodan, femeia de care s-a îndrăgostit în timp ce era însurat cu France, spunea: „Am regăsit-o la puţin timp după sosirea mea accidentală la Stockholm a doua zi după 23 august ’44... Descopeream parcă o altă femeie (n.r. - Mia fusese o parteneră de joacă din copilărie), de o frumuseţe şi de o distincţie nebănuite, însoţite de o inteligenţă subtilă, aproape stranie. M-am îndrăgostit nebuneşte... Ea s-a lăsat încet ademenită, apoi fierbinte, dar era, la 26 de ani, virgină, iar eu nu mă putem hotârî să-mi trădez soţia rămasă în ţară sub ocupaţie. (...) Am iubit-o la şapte ani distanţă după căsătorie. (...) Şi au trecut astfel săptămânile, poate chiar două luni de pasionate îmbrăţişări şi frământări, până s-a întâmplat inevitabilul: a furat-o altul, mai nebun, mai hotărât, un tânăr pictor danez... Era chiar nebun: pe când îi făcuse Miei curte la Copenhaga, fără succes, într-o seară, când s-a întors ea de la birou, şi-a găsit mobilele odăii aruncate pe geam în stradă! Ăsta-i genul de tipi care cuceresc femeile delicate... N-am avut în toată viaţa mea un sentiment mai aprig de durere şi disperare ca în acele săptămâni de cumplită gelozie după aflarea nefericirii mele”.

Mia Prodan

Astfel de dezvăluiri ale venerabilului istoric Neagu Djuvara au fost strânse de Editura Humanitas într-o carte aniversară - „444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara” -, prilejuită de sărbătorirea a 100 de ani de viaţă a fostului diplomat.Recente pe Ok! Magazine

Irina Columbeanu foto OK Magazine DSC 5772 (3) jpg
Mirela Oprisor aka Aspirina din Las Fierbinti si Marius Manole la Intrebarea Mesei Rotunde de la Acasa T   Acasa TV (3) jpg
Eva Pavel, Apel la consilier de la Kanal D (1) jpg
Ben și Jen casă, Profimedia jpg
Lauren Sanchez și Jeff Bezos, Profimedia (1) jpg
Andreea Berecleanu nașă (1) jpg
Michael Douglas cu Dylan și Carys, Profimedia (2) jpg
FotoJet Anca Lungu jpg
dallas jpg jpeg
Sharon Stone jpg
Violet Affleck, Profimedia (1) jpg
angela similea
Bon Jovi, GettyImages jpg
FotoJet Gere jpg
FotoJet Courteney Cox jpg
Keanu Reeves și iubita sa, Alexandra Grant la MotoGP Grand Prix in Germania   profimedia 0888003884 jpg
banner gabriela cristea png
Michael Douglas și Catherine Zeta Jones, iulie 2024, Profimedia (6) jpg