Iuliana Marciuc, despre scandalul la Eurovision: "Am primit un newsletter de-abia noaptea târziu, în timpul procesului de votare"

16 mai, 2022
Iuliana Marciuc la Eurovision Torino (2) jpg

┼×efa delega╚Ťiei Rom├óniei la Eurovision, care a fost la Torino al─âturi de WRS, artistul nostru ├«nscris ├«n concurs, spune c─â TVR-ul ┼či-a f─âcut temele ┼či ├«nc─â se a┼čteapt─â l─âmuriri de la Torino.

Nicio edi┼úie Eurovision f─âr─â scandal! Dac─â de data aceasta totul a decurs bine pe scen─â, culisele organiz─ârii au fost cele care au provocat o r─âsturnare a clasamentului ┼či tensiuni ├«ntre ┼ú─ârile participante.

Practic, ├«n finala de s├ómb─ât─â seara, trofeul Eurovision 2022 a fost c├ó┼čtigat de Ucraina, prin Kalush Orchestra cu piesa "Stefania", ├«n timp ce Rom├ónia, reprezentat─â de WRS, s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte (12 din partea juriilor na┼úionale). Rom├ónia acuz─â acum faptul c─â punctajele trimise de juriul rom├ónesc au fost ignorate ┼či juriul descalificat, italienii oferind din oficiu alt clasament, cele 12 puncte favoriz├ónd Ucraina. ├Än realitate, juriul de la Bucure┼čti, oferise acest punctaj maxim Republicii Moldova - de la care, culmea!, WRS nu a primit niciun punct!

Rugat─â s─â comenteze situa┼úia, care a degenerat ├«ntr-un nou scandal Eurovision, Iuliana Marciuc, a declarat duminic─â seara, ├«n direct la Telejurnal, c─â Rom├ónia nu ╚Ötie, p├ón─â ├«n acest moment, de ce voturile acordate de juriul din ╚Ťara noastr─â au fost modificate ╚Öi cele 12 puncte pe care ╚Ťara noastr─â le acordase Republicii Moldova au mers la Ucraina. Aceasta spune c─â jurizarea la Bucure╚Öti s-a f─âcut respect├ónd regulamentul EBU, de la care a╚Öteapt─â un r─âspuns privind aceast─â situa╚Ťie.

╚śefa delega╚Ťiei Rom├óniei la Eurovision spune c─â ├«n timpul repeti╚Ťiilor de la Torino, ├«n care s-a repetat inclusiv anun╚Ťarea punctelor, EBU "nu a dat niciun semn c─â ceva ar fi ├«n neregul─â cu votul nostru, ├«mpreun─â am aflat modificarea rezultatelor juriului de la executive superviser, cel pe care l-a╚Ťi v─âzut." ┼×i c─â, abia ├«n timpul finalei Eurovision de s├ómb─ât─â seara, produc─âtorul de televiziune Liana Damian, responsabil─â cu juriul, a sesizat neconcordan╚Ťe fa╚Ť─â de procesul verbal trimis cu o zi ├«nainte c─âtre EBU.

Marciuc spune c─â, la Bucure╚Öti, ├«n cadrul procesului de jurizare, s-au respectat toate regulile impuse de EBU, inclusiv a fost prezent un notar, a╚Öa c─â este neclar care a fost problema cu jurizare: "Am sunat la Bucure╚Öti, am cerut s─â mi se dea ╚Öi mie punctajul, pentru c─â p├ón─â ├«n acel moment nu ├«l ╚Ötiam ╚Öi am cerut am─ânunte cu privire la felul ├«n care a fost organizat juriul ├«n studio. Am aflat c─â a fost organizat cu toate regulile impuse de EBU, cu prezen╚Ťa unui notar obligatoriu, un notar care s─â soseasc─â ├«n studio ├«naintea membrilor juriului. Membrii juriului nu au putut comunica ├«ntre ei, nu au putut vorbi, a semnat fiecare fi╚Öa lui de jurizare, nu au v─âzut nici la final rezultatul total al juriului. ├Än acest fel, nu ╚Ötim care este problema acestei juriz─âri."

Iuliana Marciuc la Eurovision Torino (3) jpg

Echipa televiziunii rom├óne a aflat cu uimire chiar ├«n timpul marii finale Eurovision c─â punctajul juriului nostru nu a fost preluat ├«n calculul clasamentului final. Organizatorii competi╚Ťiei l-au anulat ╚Öi au atribuit "un alt set de punctaje concuren╚Ťilor din final─â, ├«n numele juriului ╚Ť─ârii noastre. (...) A╚Öadar, regulile au fost schimbate ├«n timpul jocului, f─âr─â ca participan╚Ťii s─â fie anun╚Ťa╚Ťi ├«n prealabil, (...) unele voturi ale juriilor na╚Ťionale au fost modificate de organizator, (...)", se arat─â ├«n comunicatul televiziunii, care subliniaz─â c─â TVR ╚Öi-a asumat ├«n totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achit├ónd taxa de participare ╚Öi preg─âtind, al─âturi de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Reac╚Ťia vine dup─â ce Uniunea Radiodifuziune European─â a anun╚Ťat ├«n scris ╚Ť─ârile participante la finala Eurovision c─â a descoperit, dup─â repeti╚Ťiile pentru cea de-a doua semifinala a concursului, anumite ''modele de vot neregulate'' din partea juriilor a ╚Öase ╚Ť─âri. A╚Öadar, ''Pentru a respecta Instruc╚Ťiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul s─âu de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare ╚Ťar─â ├«n cauz─â, at├ót pentru a doua semifinal─â, c├ót ╚Öi pentru marea final─â (calculat pe baza rezultatelor altor ╚Ťari cu vot similar)", arat─â mesajul EBU.Recente pe Ok! Magazine

Andy Fletcher, co fondatorul Depeche Mode jpg
Ronaldo și Georgina Rodriguez Ibiza jpg
lisa marie presley profimedia 0701669220 jpg
Regina Letizia și Jill Biden jpg
Carmen Iohannis balul de absolvire (1) jpg
Radu Valcan Insula iubirii (2) jpg
Maia Morgenstern
rafael nadal sora profimedia 0697387969 jpg
fiica lui Razvan Simion Ianca Simion (1) jpg
Pink mesaj pentru sustinatorii anti avort  (4) jpg
sharon stone profimedia 0481253175 jpg
Lelut Vasilescu a murit trupa Compact in doliu jpg
Femeile Presley jpg
Lopez în vizită (6) jpg
DeniseRichards PNG
Papa Francisc ingenuncheat de problemele de sanatate (1) jpg
Teo Show Kanal D Teo Trandafir, Mihai Mitoseru, Bella Santiago (8) jpg
Laura Cosoi a nascuta treia fetita (1) jpg