James Dean a avut relaţii cu bărbaţi şi cu femei, dar a suferit enorm când şi-a pierdut marea dragoste. Cine era ea

20 mai, 2021
2 james2 jpg jpeg

Nu era exuberantă ca Sophia Loren, vioaie ca Gina Lollobrigida sau intensă ca Anna Magnani, dar era la fel de talentată. Ce o deosebea de aceste femei pe Pier Angeli? Părea o fată obişnuită, avea o manieră blândă de a-i trata pe ceilalţi, o faţă delicată şi abilitatea de a oferi spectacole cu adevărat sfâşietoare.

Poate că luase din experienţele sale emoţiile pe care le transmitea pe ecran, pentru că viaţa ei personală era plină de frământări. Lumea a pierdut-o în 1971, la doar 39 de ani, pentru că faima, gloria şi fericirea nu au durat foarte mult pentru ea. Iubirea ei pentru James Dean a rămas însă de notorietate.

În 1954, Angeli a devenit Debora dulce şi loială în „Potirul de argint”. Era minunată în rolul creştinei care se dedică credinţei sale în Dumnezeu şi dragostei sale pentru sclavul Basil, interpretat de Paul Newman.

Pentru Newman nu a fost un film memorabil. Cu toate acestea, cu acest rol, Angeli a cunoscut consacrarea.

Într-o zi, după filmare, un actor tânăr, care lucra la un platou din apropiere, s-a oprit pentru a-l vizita pe Newman. Aşa a cunoscut-o pe Angeli. Tocmai îşi începea cariera la Hollywood şi avea să devină una dintre cele mai mari legende ale ecranelor din toate timpurile. Se numea James Dean şi lucra la „East of Eden”, primul său film.

Atracţia dintre Angeli şi Dean a fost de necontestat încă de început. Poate că s-au completat reciproc, pentru că, în timp ce el era sălbatic şi rebel, ea era paşnică şi conformistă. Ea îi aducea stabilitatea, el era sursa ei de distracţie . Au început să se întâlnească şi au devenit inseparabili.

Încetul cu încetul, Dean a devenit mai blând sub influenţa lui Angeli. Prietenii spun că, pentru prima dată, a purtat chiar şi un smoking, iar asta pentru a o însoţi la o premieră.

Dar nu a fost totul un pat de trandafiri pentru frumosul cuplu de la Hollywood. Dean şi Angeli erau îndrăgostiţi, dar mama ei dominatoare a dezaprobat relaţia.  Nu îl considera pe Dean potrivit pentru fiica ei şi îi interzicea să îl vadă. Ea a încercat chiar să îi facă pe cei de la studiouri să îl ţină departe. Cu toate acestea, când Pier a ameninţat că va pleca de acasă, femeia şi-a schimbat atitudinea.

Angeli dorea să se căsătorească cu Dean, dar el era reticent. Deşi credea că este „genul familist”, actorul se temea să îşi piardă libertatea. Indecizia lui a rănit-o pe Angeli, care credea că dacă are astfel de îndoieli nu o iubeşte. Toată această presiune a început să afecteze relaţia.

Dean a recunoscut că nu era pregătit pentru marele angajament.

„Nu m-aş căsători decât dacă aş putea avea grijă de ea în mod corespunzător. Şi nu cred că sunt suficient de stabil din punct de vedere emoţional pentru a o face chiar acum”, spunea el.

Dean a călătorit la New York pentru două săptămâni pentru a face o emisiune TV, în timp ce Angeli a rămas în LA. Când s-a întors, relaţia lor se schimbase. 

Angeli a început să se întâlnească cu un tânăr artist, pe care îl întâlnise în timp ce făcea un film în Germania, cu trei ani înainte. Numele său era Vic Damone - o stea în ascensiune la MGM la acea vreme. Era fermecător şi avea o voce magnifică. Provenea dintr-o familie catolică şi, spre deosebire de Dean, nu era un tip rebel. Cu alte cuvinte, Damone era ginerele la care doamna Pierangeli visase.

Dean a fost aproape de depresie când Angeli şi-a anunţat logodna cu Vic Damone în octombrie 1954 şi s-a căsătorit cu el o lună mai târziu. Se spune că s-a aşezat pe motocicleta sa şi a urmărit biserica de peste drum în timpul ceremoniei. ”Nu-i venea să creadă că se va întâmpla. Trebuia să vadă cu ochii lui”, mărturisea unul dintre prietenii actorului.

Biograful Joe Hyams susţine în cartea sa din 1992, "James Dean: Little Boy Lost’’, că Dean aflase că Angeli s-a căsătorit cu Damone pentru că era însărcinată. Actorul avea convingerea că acest copil era al lui, şi nu al lui Damone.

După despărţirea lor, nimic nu a mai fost la fel. Dean avea inima frântă. Deşi a avut alte legături până la moartea sa, care s-a produs  în 1955, nu a mai  existat niciodată o altă Pier Angeli în viaţa sa. Actorul nu s-a mai legat într-un mod atât de romantic de nicio altă femeie.  

În acelaşi an, Pier a născut un fiu, Perry Damone. Chiar dacă pe ecran totul era bucurie, în viaţa reală lucrurile mergeau prost pentru Angeli. În 1958, ea şi Damone au divorţat.