Jane Fonda, adevărul despre mama mea

11 iunie, 2016
"Youth" Photocall   The 68th Annual Cannes Film Festival jpeg

Dureroasele confesiuni făcute recent de actriţa de 78 de ani completează un tablou dramatic de familie, pe care cu greu a avut puterea să-l dezvăluie publicului.

Urmărită de vină. Amintirile dureroase din copilărie i-au afectat lui Jane şi mariajul cu Roger Vadim (foto sus).

D upă ce a recunoscut că a avut o re­laţie extrem de dificilă cu celebrul ei tată, actorul Henry Fonda, Jane şi-a găsit foarte târziu în viaţă resursele pentru cea mai grea confesiune publică: aceea că mama ei, Frances Ford Seymour, s-a sinucis într-un sana­toriu privat de psihiatrie. „Mama avea probleme mentale care azi ar fi catalogate drept tulburare bipolară“, explică actriţa. „Când un părinte nu e în preajmă, copilul înţelege că a făcut el ceva, că e vina lui. Asta am trăit şi eu, iar aceste sen­timente m-au măcinat multă vreme“, a măr­turisit Jane recent despre trauma prin care a trecut când avea 12 ani, marcând-o pentru tot restul vieţii. De altfel, întregul adevăr l-a spus abia acum doi ani, la un eveniment filantropic. Fonda a povestit atunci că, în timp ce îşi scria memoriile, a analizat fişele medicale ale mamei sale şi a descoperit că aceasta fusese abuzată se­xual în mod repetat de la vârsta de opt ani.

„Când am descoperit asta, am reuşit să-i înţe­leg comportamentul promiscuu şi autodistruc­tiv, nevoia de a apela constant la chirurgia plas­tică, am reuşit chiar să-i înţeleg gestul extrem, s-o iert şi să mă iert şi pe mine“, a mai spus Jane, care a descoperit tot atunci că mama ei suferise nouă avorturi înainte de a o naşte pe ea. Dincolo de abuzul sexual din copilărie, Frances s-a afun­dat în suferinţă şi din cauza căsniciei nefericite cu Henry Fonda, un superstar care în viaţa re­ală era un soţ care o înşela constant şi o neglija. Dispe­rată să-i recâştige atenţia, ajunsese să se târască goală în genunchi în faţa lui, implorându-l să-i vorbească…

Tragic. Henry Fonda n-a avut puterea să înţeleagă trauma soţiei sale, Frances, neglijând-o.

Multă vreme, Jane a considerat că tatăl ei se îndepărtase de Frances din cauza problemelor ei psihice. Tot ta­bloul haotic al căminului în care a crescut şi-a pus amprenta asupra vieţii actriţei, mai ales asupra mariajului cu regizorul francez Roger Vadim – la fel de infidel ca Henry Fonda. Pentru a nu-l pier­de, însă, şi din dorinţa de a fi diferită de mama ei, Jane a povestit că s-a lăsat manipulată complet de Roger, acceptând un şir nesfârşit de partide de sex în trei, care pe ea n-o satisfăceau în niciun fel. A reuşit să se elibereze din acel mariaj în 1973. Iar ani mai târziu, când a aflat despre trauma suferi­tă de mama ei în copilărie, amintirile despre ma­riajul părinţilor săi au căpătat altă interpretare.

Frances a decis să-şi pună capăt zilelor în 1950, chiar când a împlinit 42 de ani, tăindu-şi gâtul cu o lamă. Se afla internată la Craig House, un sanatoriu din Beacon, New York. Cu câteva zile înainte de internare, Frances o chemase pe mi­cuţa Jane în camera sa. Jane a refuzat să stea de vorbă cu mama ei. Şi n-a mai apucat s-o vadă în viaţă, iar multă vreme, actriţa s-a învinuit fiind­că şi-a respins atunci mama. Când s-a vindecat de această vină, cu gândul la Frances, Jane s-a implicat în proiectele Rape Foundation, un cen­tru pentru tinerele victime ale violului, pe care vedeta le susţine şi azi. „Mi-am dat seama, la un moment dat, că aveam de ales: să merg prin via­ţă crezând că nu pot fi iubită, că nu merit să fiu iubită şi simţindu-mă vinovată pentru ceea ce se întâmplase – ori să încerc să înţeleg că părin­tele meu avea o problemă mentală şi n-a ştiut cum să se vindece. Dacă ai puterea să-ţi priveşti trecutul cu toleranţă şi înţelegere, cu inima des­chisă, atunci poţi ierta. Şi tocmai lucrurile care m-ar fi putut doborî m-au învăţat cele mai pro­funde lucruri în viaţă“, a spus Jane la un eveni­ment monden recent.

foto: guliver/getty imagesRecente pe Ok! Magazine

Shakira si Pique jpg
brigitte profimedia 0703644029 jpg
Angelina Jolie și Zahara jpg
3 ariana grande jpg jpeg
Winona Ryder și Johnny Depp (4) jpg
Travis Barker spre spital (2) jpg
Carmen Iohannis a gafat vestimentar la dineul pentru Summitul NATO de la Madrid Klaus Iohannis regina Letizia Regele Felipe al Spaniei (4) jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
Ronaldo și Georgina Rodriguez Ibiza jpg
lisa marie presley profimedia 0701669220 jpg
Regina Letizia și Jill Biden jpg
Carmen Iohannis balul de absolvire (1) jpg
Radu Valcan Insula iubirii (2) jpg
rafael nadal sora profimedia 0697387969 jpg
fiica lui Razvan Simion Ianca Simion (1) jpg
Pink mesaj pentru sustinatorii anti avort  (4) jpg
sharon stone profimedia 0481253175 jpg
Lelut Vasilescu a murit trupa Compact in doliu jpg