Joe Biden, de la tragedie la triumf! Cele mai întunecate momente din viaţa noului preşedinte al SUA: "Îmi imaginam cum mă duc pe un pod şi mă arunc de acolo"

7 noiembrie, 2020

50 de ani a visat la momentul în care să fie desemnat preşedintele Statelor Unite. Iar acum cea de-a treia candidatură a democratului de 77 de ani a devenit, în sfârşit, câştigătoare, după toate pierderile politice şi, mai ales, personale suferite în trecut de noul preşedinte al Statelor Unite.

La 21 de ani, când de-abia o întâlnise pe prima lui soţie, Neilia Hunter, Joe Biden i-a spus clar şi răspicat viitoarei lui soacre că va deveni preşedintele SUA. „Va ajunge senator până la 30 de ani”, prezicea, în 1964, prima doamnă Biden, „apoi o să ocupe funcţia de preşedinte al Statelor Unite.” Şi, într-adevăr, la 29 de ani a depus jurământul pentru Senat, iar acum a fost desemnat cel mai puternic om de pe planetă, după ce contracandidatul lui, Donald Trump, a pierdut cel de-al doilea mandat.

Doar că circumstanţele în care au avut loc ambele evenimente sunt fără precedent. Fostul preşedinte american şi fostul adversar al lui Biden a fost, relativ recent, izolat la Casa Albă, fiind infectat cu coronavirus, iar jurământul pe care democratul l-a depus la începutul carierei sale politice s-a petrecut într-o cameră de spital. Joe n-a vrut să plece nicio secundă de lângă băieţii lui de 2 şi 4 ani, Hunter şi Beau, internaţi cu răni severe provocate de un accident auto, care luase viaţa mamei lor, Neilia, şi a surioarei Naomi, de numai un an. Şi, din păcate, pierderea soţiei şi a fiicei n-aveau să fie singurele tragedii din viaţa plină de suişuri şi coborâşuri a actualului preşedinte american.

3 jpg jpeg

Născut în Pennsylvania, Joe s-a luptat, încă din primii ani de viaţă, cu un bâlbâit pe cât de jenant, pe atât de greu de combătut. „Cred că nimic altceva nu m-a mai privat de demnitate, într-un mod atât de profund şi de rapid, ca bâlbâitul pe care-l aveam la şcoală”, a dezvăluit preşedintele ales al Americii. Încurajat de mama lui să-şi înfrângă handicapul, băiatul îşi petrecea ore întregi în oglindă recitând poezii de Yeats şi texte memorate. Şi-a continuat studiile, în ciuda tachinărilor nesfârşite pe care le suporta din partea colegilor, şi-a absolvit chiar două facultăţi, cea de Ştiinţe Politice şi Dreptul.

2 jpg jpeg

În timpul studenţiei, a întâlnit-o pe mult iubita lui Neilia, care n-a ezitat să-l ia de soţ aşa sărac şi idealist cum era. Se pare că-n a doua lor întâlnire, Biden n-avea destui bani ca să plătească masa pe care o luaseră la restaurant, iar Neilia l-a scos din încurcătură, strecurându-i o bancnotă de 20 de dolari pe sub masă. Dar lipsurile materiale nu contau pentru cei doi tineri îndrăgostiţi, care erau peste măsură de fericiţi. De fapt, într-un moment parcă prevestitor, prima doamnă Biden i-a spus soţului în ajunul accidentului care le-a distrus familia: „Ce se poate întâmpla acum? Viaţa noastră e prea frumoasă!”

Prima lovitură

În 1972, la numai o lună după ce câştigase alegerile şi devenea senator, Biden era în pragul sinuciderii din cauza pierderii soţiei şi-a fiicei sale: „Îmi imaginam cum mă duc pe un pod şi mă arunc de acolo. Dar apoi îi priveam pe băieţii mei dormind şi-mi dădeam seama că nu mă puteau pierde şi pe mine.” Imediat ce şi-a început mandatul în Senat, tragedia lui a atras atenţia întregii naţiuni. „Sunt cel mai tânăr senator, dar şi victima unui destin dramatic, ceea ce prinde foarte bine la public”, spunea în 1974. Totuşi, n-a ştiut prea bine ce să facă cu toată acea popularitate.

1 jpg jpeg

Ce-i drept, a petrecut 36 de ani în Senat şi opt ani în administraţia Obama, dar parcă eşecurile sale politice sunt mai răsunătoare decât reuşitele. În 1987, şi-a propus, pentru prima dată, să candideze la prima funcţie în stat, dar s-a retras din cursă în mod ruşinos, după ce s-a descoperit că plagiase părţi dintr-un discurs de campanie. În 2008, şi-a depus din nou candidatura la preşedinţie şi s-a retras când şi-a dat seama că n-avea deloc şanse de victorie. Iar în 2016, când şi-a propus acelaşi lucru, l-a tras Barack Obama de mânecă şi l-a convins că Hillary Clinton ar fi mai potrivită decât el.

4 joe biden 3 jpg jpeg

Destul de multe „bâlbe” politice pentru cineva atât de experimentat! Până şi el se autodefineşte „maşinăria de gafe” după ce-a greşit, în mod repetat, cu diverse ocazii.

Greşeli repetate

De fapt, a minţit atunci când a spus, de pildă, că s-a tras în el în Iraq, când de fapt gloanţele au trecut la o distanţă notabilă de el, sau când s-a apucat să povestească cum s-a întâlnit el cu supravieţuitorii atacului armat de la liceul Parkland, din 2018, în timpul mandatului său de vice-preşedinte, şi, când colo, totul s-a petrecut când el nu mai ocupa funcţia respectivă. Simple gafe? N-aş zice, dar nici nu l-ar fi ales Obama ca mâna lui dreaptă, în două mandate consecutive, din 2008 până în 2016, dacă n-ar avea şi ceva calităţi.

5 joe biden 2 jpg jpeg

Fostul preşedinte de culoare l-a decorat pe „cel mai bun vice-preşedinte pe care l-a avut vreodată America” cu cea mai însemnată medalie oferită unui civil. Şi tot în timpul mandatului său de vice-preşedinte, Joe a primit încă o lovitură cruntă din partea destinului, pierzându-l pe fiul său, Beau, la numai 46 de ani, din cauza unui cancer agresiv la creier. De data asta, însă, politicianul a avut alături de el un partener de viaţă care să-i aline suferinţa. Biden a întâlnit-o pe actuala lui soţie, Jill, în 1975, iar, doi ani mai târziu, s-a însurat cea care avea să-i ofere dorinţa de a trăi, după pierderea primei soţii, şi fiica mult dorită, pe Ashley.

ea jpg jpeg

Totuşi, lucrurile n-au decurs lin de la început între ei. Joe a fost nevoit să o ceară de soţie pe Jill de cinci ori până să accepte: „L-am tot amânat pentru că nu voiam ca băieţii lui, care-şi pierduseră mama, să-şi mai piardă o mamă, dacă ajungeam să ne despărţim. A trebuit să fiu sigură că vom rămâne împreună pe viaţă.” Şi au rămas împreună. La bine, dar şi la greu, când soţul ei a trebuit să-şi mai înmormântaze un copil, pe Beau, sau când familia lor a fost în centrul atenţiei din cauza scandalului iscat de Hunter când s-a cuplat cu fosta lui cumnată la scurt timp după moartea fratelui său.

Oaia neagră a familiei

Tot Hunter s-a dovedit a fi veriga slabă din familie şi în campania prezidenţială care s-a încheiat recent. Trump, în stilul zeflemitor caracteristic, i-a reproşat lui Biden greşelile fiului său, aducând în discuţie dependenţa de droguri a lui Hunter. Ce-i drept, trecutul oii negre din familia Biden ascunde şi relaţii apropiate cu prostituatele sau infidelitate, nu numai consum de cocaină. Însă democratul i-a dat lui Trump răspunsul „politically correct” şi a sărit în apărarea fiului care s-a luptat, ani în şir, cu dependenţa sa, ca orice american mai sensibil la tentaţii, şi a câştigat.

7 joe biden 4 jpg jpeg

Întrebarea e: cât de OK e ca Jeo Biden să câştige alegerile datorită tragediilor personale? Actualul preşedinte american a câştigat simpatia publicului însetat de drame personale şi-n trecut, şi-n campania prezidenţială, când a ordonat echipei sale să oprească atacurile murdare la adresa contracandidatului său pe întreaga perioadă cât acesta se lupta cu COVID-19. În plus, a făcut impresie bună şi când i-a transmis un mesaj de condoleanţe lui Trump după ce acesta şi-a pierdut recent fratele: „Domnule preşedinte, eu ştiu ce înseamnă pierderea...”

Not any more! Pentru că, după câteva zile agonizante, în care s-au numărat voturile americanilor, Joe Biden a fost desemnat cel de-al 46-lea preşedinte american!Recente pe Ok! Magazine

Doina Teodoru stand up despre Dana Budeanu la iUmor   Antena 1 (4) jpg
roxana hulpe botez fetita jpg
nunta smiley si gina pistol jpg
general 2 jpg
Eva Longoria, splendidă la Cannes, mai 2023, Getty (4) jpg
Salma Hayek la Cannes, mai 2023, Getty (1) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (3) jpg
Victoria și Beckham Screenshot 2023 04 19 at 19 45 16 png
Beyoncé și Tina Turner împreună pe scenă, în 2008, Getty (1) jpg
Heidi Klum la Cannes 2023, Getty (3) jpg
Tina Turner si Erwin GettyImages 471719398 jpg
Madalina Ghenea 1, Instagram (4) jpg
Oana Ioniță și Florin Budnaru
Bryan Adams, Diana Ross si Tina Turner Foto: Instagram
Tina Turner a murit  Foto: Profimedia
Andreea Cristea colaj jpg
Gina Chirila (1) jpg
Irina Shayk la Cannes, Foto Getty (2) jpg