Klaus Iohannis a împlinit 60 de ani. Iată câteva detalii importante despre viaţa sa

13 iunie, 2019
1 klaus iohannis blaj papa francisc in romania 1 jpg jpeg

Chiar în ziua în care preşedintele a convocat partidele pentru semnarea Acordului Politic Naţional, acesta a sărbătorit împlinirea celui de-al şaselea deceniu de viaţă. Iată ce nu ştiai din biografia lui.

Klaus Werner Iohannis, ales în funcţia de preşedinte al României pe 21 decembrie 2014, s-a născut la Sibiu pe 3 iunie 1959, într-o familie de etnie germană.

Părinţii săi, Susanne (fostă asistentă la Pediatrie) şi Gustav Heinz Johannis (fost lucrător la întreprinderea Mierea), sunt amândoi saşi transilvăneni. Familia Iohannis a locuit o vreme în centrul istoric al Sibiului, după care s-a mutat, când Iohannis şi sora sa - Krista erau mici, într-unul din cele şase apartamente dintr-o casă aflată pe Strada Pedagogilor, într-o zonă frumoasă şi liniştită, dar destul de departe de centrul oraşului. 

Părinţii au emigrat în 1992, ca pensionari, din Sibiu în Germania, unde

. Klaus Iohannis a declarat într-un interviu că familia Iohannis este atestată în Cisnădie din secolul al XVI-lea. Tot el a declarat că atunci când tatăl său l-a înregistrat ca nou-născut, f

Mama sa este descendenta unei familii din localitatea Bradu, de lângă Sibiu, unde Iohannis şi-a petrecut vacanţele copilăriei la bunici.

Klaus Iohannis a absolvit în anul 1983 studiile de fizică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. După terminarea facultăţii a fost mai întâi profesor de fizică la Agnita, apoi la unele şcoli din Sibiu, iar din 1989 la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”. În anul 1997 a devenit inspector şcolar general adjunct, iar între 1999 şi 2000 a fost inspector şcolar general al judeţului Sibiu.

4 klaus iohannis biografie 1 jpg jpeg

Este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis (n. 2 noiembrie 1960), profesoară de limba engleză la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Născută Lăzurcă, Carmen Iohannis este descendenta unei familii române unite (greco-catolice) din satul Sântu, aflat în apropiere de Reghin. În perioada de interzicere a Bisericii Române Unite de către autorităţile comuniste, Carmen Iohannis participa la slujbele clandestine oficiate de protopopul Pompeiu Onofreiu în locuinţa sa din strada Şelarilor, slujbe la care a fost prezent şi Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a devenit primar al municipiului Sibiu în anul 2000, funcţie în care a fost reales în 2004, 2008 şi 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. În 2007 Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, lui Iohannis fiindu-i atribuit meritul de fi modernizat infrastructura şi pus în valoare potenţialul economic şi turistic al oraşului.

5 klaus iohannis biografie 2 jpg jpeg

În 2009, după căderea primului guvern Emil Boc, Iohannis a fost propus pentru funcţia de premier, însă preşedintele Traian Băsescu a refuzat să-l nominalizeze.

În 2013, Klaus Iohannis a devenit membru al PNL, dobândind funcţia de prim-vicepreşedinte, iar pe 28 iunie 2014 a devenit preşedintele partidului. În scurtul său mandat de preşedinte al partidului, a format o alianţă cu Partidul Democrat Liberal (PDL) şi a pus bazele unei viitoare fuziuni între cele două partide. Alianţa, denumită Alianţa Creştin Liberală (ACL), l-a promovat drept candidat la alegerile prezidenţiale din 2014, pe care le-a câştigat în al doilea tur de scrutin, în care a obţinut 54,43% din voturi, învingându-l pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcţie Victor Ponta.

13 klaus iohannis biografie 8 jpg jpeg

La capitolul hobby-uri, Klaus Iohannis este pasionat de sport, practicând tenis, ciclism, schi şi trekking (drumeţii montane).

10 klaus iohannis biografie 7 jpg jpeg

În momentul în care era profesor într-o localitate aflată la 60 de km de Sibiu, Iohannis făcea zilnic naveta cu bicicleta. Chiar şi în momentul în care a devenit primar al Sibiului a continuat să vină la serviciu, de multe ori, pe bicicletă.

6 klaus iohannis biografie 3 jpg jpeg

La capitolul avere, Klaus şi Carmen Iohannis deţin împreună cinci imobile în Sibiu, dintre care unul obţinut prin donaţie. Cel de-al şaselea şi cel mai controversat dintre imobile a fost pierdut în instanţă şi a fost şters din declaraţia de avere încă din 2016. Pe lângă acestea, preşedintele României deţine un cont bancar în valoare de 295.000 de lei şi are un venit anual de aproape 134.000 de lei. Soţia sa, Carmen, are un venit anual de 22.554 de lei. Iohannis a mai încasat anual peste 800.000 de lei din drepturile de autor pentru cărţile pe care le-a scris. A treia categorie de venituri pe care le obţine cuplul prezidenţial este cea provenită din bunurile date spre folosinţă, adică din chirii, aproximativ 60.000 de lei.

Din păcate, cuplul nu are copii cărora să le lase această avere. "Au făcut tot ceea s-a putut să aibă copii”, povestea medicul sibian Radu Urdea într-un interviu din 2014 pentru cotidianul Adevărul. "Au făcut tot ce era medical posibil, iniţial în ţară, după aceea în străinătate", a dezvăluit acesta, punând capăt unor speculaţii maliţioase.

20 klaus iohannis blaj papa francisc in romania 6 jpg jpeg


Recente pe Ok! Magazine

Roxana Hulpe
Shiloh Jolie Pitt, Profimedia (2) jpg
J Lo își vinde vila din Bel Air, profimedia 0753757120 jpg
Jill Biden si Regina Rania   Instagram jpg
Corina, Adrian, Luminița jpg
roxana hulpe colaj jpg
Hilary Swank GG, Getty (2) jpg
10 transformare priscilla presley jpg jpeg
Raicu Andreea jpg
FotoJetFustițe jpg
Irina Baiant pt OK (3) jpg
1 alec baldwin jpg jpeg
Pamela Anderson   GettyImages 1460955919 jpg
Marilyn Manson   GettyImages 476706982 jpg
demi moore ashton kutcher jpeg
Victoria Beckham_shutterstock 732217975 (1) jpg
 MIH7707 jpg
Ben Affleck și John Miller s au întâlnit în fața casei lui Jennifer Garner, Profimedia (2) jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}