Lewis Hamilton, regele de culoare din Formula 1. „Am 30 de ani şi-mi trăiesc viaţa. Sunt criticat, dar câştig curse“

22 septembrie, 2015
F1 Grand Prix of Abu Dhabi jpeg

Data naşterii: 7 ianuarie 1985

Locul naşterii: Stevenage, Hertfordshire, England

Titluri mondiale: 2008, 2014

Curse câştigate: 39

Înălţime: 1,74 m

image

Nu este doar primul pilot de culoare din Formula 1. Este şi britanicul care a câştigat mai multe curse decât oricare alt supus al Reginei, fie el alb sau negru, în istoria celebrei competiţii de maşini

Vorbim de cele 39 de victorii ale sale (numărate până azi), care-l clasează pe un mai mult decât onorabil loc cinci, într-un top al tuturor timpurilor. Nu ne hazardăm să-l includem în clubul celor mari precum „regii blestemaţi“ Michael Schumacher sau Ayrton Senna, dar ambiţiosul britanic de 30 de ani are timp să devină din bun… cel mai bun. Până una alta, vorbim de un fenomen al zielelor noastre, căci celebritatea lui Lewis a depăşit graniţele Formulei 1, britanicul reuşind să facă din imaginea sa un brand à la David Beckham. „Am 30 de ani şi-mi trăiesc viaţa. Sunt criticat, dar câştig curse“, le răspunde el celor care-i critică relaţia de dragoste cu lumea divertismentului şi tot ce are ea de oferit. Dar cum de n-a fost campionul britanic ameţit până acum de faimă? Credinţa este cea care îl ţine cu picioarele pe Pământ. Crescut în biserica romano-catolică, Lewis Carl Davidson Hamilton este şi acum un creştin devotat, purtând o cruce drept talisman în timpul tuturor curselor sale. „Dumnezeu este pe primul loc în viaţa mea“ spune celebrul sportiv.

O viaţă începută în comitatul englezesc Hertfordshire, Lewis fiind născut într-un cuplu interrasial, mama Carmen Larbalestier fiind albă, în timp ce tatăl Anthony Hamilton este un cetăţean britanic de culoare. Lucrurile n-au mers între părinţii lui Lewis, iar după ce aceştia s-au despărţit, pe când el avea doar doi ani, pilotul s-a împărţit între ei, locuind până la 12 ani cu mama lui şi mutându-se, apoi, cu tatăl şi cu soţia acestuia.

image

Iar Anthony Hamilton chiar a fost o figură importantă în viaţa viitorului campion de Formula 1, după cum chiar el avea să mărturisească, astăzi. „Tatăl meu a fost foarte sever cu mine, când eram mic, iar eu îi sunt recunoscător pentru asta“, vorbeşte Lewis despre cel care a avut patru locuri de muncă, a ipotecat casa familiei şi şi-a folosit toate economiile pentru a-i finanţa fiului său primii paşi în lumea automobilismului. Cu o singură condiţie: să înveţe bine la şcoală. Pe de altă parte, şi tatăl Anthony a avut ambiţia de-a reuşi, în felul lui, în viaţă, înfiinţând propria lui companie IT, în paralel cu… jobul de manager full time al fiului său. „Să fim singura familie de culoare din circuit n-a fost uşor pentru noi. Iar când câştigam în faţa celor care credeau că sunt mai buni decât noi, care aveau mai mulţi bani decât noi, însemna foarte mult“, îşi aminteşte Lewis despre echipa pe care o făcea, în primii ani de carieră, cu tatăl lui, de care s-a despărţit la nivel managerial în 2010.

Destinul i l-a scos în cale lui Lewis, la vârsta de 10 ani, pe bossul de la echipa McLaren, Ron Dennis, iar puştiul a găsit destul curaj pentru a-l aborda cu aceste cuvinte: „Vreau să pilotez pentru tine într-o zi. Vreau să pilotez pentru McLaren.“ Dennis i-a dat un autograf şi i-a replicat: „Sună-mă peste nouă ani şi ne vom gândi la ceva!“

În mai puţin de trei ani de la acea întâlnire, echipa McLaren îl primea în programul ei pentru tineri piloţi, iar la 12 ani după acel moment, mai exact în 2007, Lewis Hamilton îşi făcea debutul în Formula 1 la bordul unui monopost britanic. Mai mult, noua senzaţia a automobilismului mondial termina prima lui cursă, cea de la Australian Grand Prix, chiar pe locul trei, devenind, astfel, al treisprezecelea pilot din istoria acestei competiţii care se clasează pe podium la debutul în F1.

image

O altă întâlnire specială pentru viitoarea stea a avut loc în 2001, pe când Lewis concura încă în competiţiile de karting, iar campionul Michael Shumacher a fost invitat într-o cursă. Hamilton s-a clasat al şaptelea, cu patru poziţii în urma germanului, însă campionul de atunci a avut ochi pentru tânărul de culoare: „Este un pilot talentat şi foarte puternic, la doar 16 ani. Dacă o ţine tot aşa, sunt sigur că va ajunge în Formula 1“.

Şi a ajuns, într-adevăr, printre băieţii cei mari, căci Hamilton a dat la McLaren de campionul în exerciţiu Fernando Alonso, iar cei care trebuiau să formeze o echipă sudată au pus, mai degrabă, bazele unei rivalităţi istorice. Nu era loc pentru ambii piloţi la McLaren, iar unul dintre cei doi sportivi orgolioşi trebuia să plece. A făcut-o spaniolul, cel care a acuzat echipa britanică că l-a favorizat pe conaţionalul Hamilton în timpul curselor. Cu toate acestea, se pare că pariul Lewis a fost unul câştigător pentru şeful Ron Dennis, căci, un an mai târziu, la doar 23 de ani, tânărul pilot câştiga primul lui campionat de Formula 1. Şi stabilea două recorduri, devenind cel mai tânăr câştigător de F1 din istorie şi primul campion de culoare. De altfel, şicanele rasiste au marcat dintotdeauna parcursul lui Lewis în F1, cei mai vehemenţi instigatori fiind fanii spaniolului Alonso, care n-au uitat de rivalitatea dintre cei doi. Pe 4 februarie 2008, în timpul unor şedinţe de antrenament pe circuitul din Catalunia, Hamilton a fost atacat verbal de mai mulţi spectatori spanioli, pictaţi cu negru pe faţă şi purtând peruci de aceeaşi culoare. În ciuda antipatiei de care se lovea acesta în Spania, rivalul lui, Fernando Alonso, a condamnat aceste manifestări rasiste.

Dar şi povestea de dragoste a lui Lewis cu echipa McLaren avea să se termine în 2012, britanicul semnând cu cei de la Mercedes-Benz şi luând, astfel, locul unei legende a pistei, proaspătul retras Michael Schumacher.

Însă anul britanicului avea să fie 2014, atunci când începea sezonul în forţă, cu cinci victorii consecutive, performanţă obţinută pentru prima dată în carieră, şi-l termina glorios, cu un nou trofeu mondial. „Nu doar albii pot câştiga campionate mondiale, ci şi cei de culoare, indienii, japonezii sau chinezii“, spunea odată Lewis şi mare dreptate avea.

A fost, aşadar, de înţeles de ce, anul acesta, Mercedes i-a prelungit contractul lui Hamilton cu trei ani, o afacere de peste 100 de milioane de lire sterline, de pe urma căreia pilotul a fost principalul câştigat. A devenit unul dintre cel mai bine plătiţi piloţi din F1, a obţinut dreptul de a-şi manageria propria imagine şi de a păstra maşinile cu care câştigă campionatele, la fel ca şi trofeele.

În sezonul acesta, Lewis le-a răsplătit nemţilor generozitatea, situându-se, în prezent, pe primul loc în clasamentul piloţilor, cu 227 de puncte faţă de cele 199 ale urmăritorului şi colegului de echipă Nico Rosberg. Totul merge ca pe roate, deci, pentru Lewis, în acest an. Sau, mai bine zis, ca pe roţi de F1…

image

Lewis, în privat

În octombrie 2007, Hamilton a anunţat că intenţionează să se mute în Elveţia, pentru a scăpa de presiunea presei britanice, dar şi pentru a beneficia de un sistem de taxe mai prietenos, lucru recunoscut doar cu jumătate de gură. S-a stabilit, aşadar, în orăşelul Luins din cantonul elveţian Vaud, unde a locuit timp de cinci ani. Dar cum nici prea multă linişte şi discreţie nu sunt pe gustul lui, Lewis a etichetat ţara ca fiind plictisitoare şi s-a mutat, în 2012, în mai dinamicul Monaco, un alt paradis fiscal.

Tot 2007 i-a adus împreună pe Hamilton şi pe vedeta trupei Pussycat Dolls, exotica Nicole Scherzinger, cei doi formând unul dintre cele mai cool cupluri din showbiz. A urmat o despărţire în 2010, apoi o împăcare rapidă, pentru ca, între 2011 şi 2013, statutul relaţiei lor să fe mai degrabă incert. În noiembrie 2013, iubirea dintre Lewis şi Nicole înflorea din nou, însă în februarie, anul acesta, s-a ales, din nou, praful de ea. Şi nu credem că sunt şanse de împăcare după ce campionul nostru a fost surprins flirtând cu frumuseţi mondene precum Gigi Hadid, Kendall Jenner şi chiar a noastră Mădălina Ghenea, pentru ca, din august, să se tot vorbească despre o relaţie cu o altă mulatră sexy, Rihanna. Mai ales după ce tinerii şi-au petrecut vacanţa împreună, în Barbadosul natal al cântăreţei.

Cu toate acestea, într-un interviu recent pentru E! Online, pilotul a pus punctul pe i şi a precizat că el şi Rihanna sunt doar prieteni: „O cunosc pe Ri de foarte mult timp. Am ieşit din când în când împreună, în rest, suntem doar buni prieteni“. Şi, nu, nu şi cu beneficii…

foto: guliver/getty images/rex featuresRecente pe Ok! Magazine

Naomi Hedman iubita lui Florin Ristei concurenta la Splash (18) jpg
garko4 jpg
2 bennifer profimedia 0673023283 jpg jpeg
Rosie Huntington Whiteley și Jason Statham vacanță Spania jpg
site DSC 8843 fl jpg
maddox jpeg
Darius Campbell Danesh jpg
Mike Tyson (1) jpg
Mădălina Ghenea (16) jpg
vitali kliciko profimedia 0307495449 jpg
joe1 jpg
Andra si Catalin Maruta in vacanta declaratie de dragoste (4) jpg
angelina jolie brad pitt jpeg
Premieră Amazon jpg
Jennifer Aniston pentru Hollywood Reporter jpg
demi9 jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck jpg
laura cosoi