Lupta ne┼čtiut─â a lui Natalie Cole

4 ianuarie, 2016
Natalie Cole jpeg

O lupt─â pentru via┼ú─â pe care a pierdut-o prematur, la 65 de ani, dup─â ce problemele de s─ân─âtate au ├«nvins-o. Diagnosticat─â ├«n 2008 cu hepatita C, Natalie dusese un r─âzboi ┼či cu dependen┼úa de droguri

Natalie Cole a murit pe 31 decembrie 2015.

Natalie Cole a murit din cauza unei insuficien┼úe cardiace congestive, ca urmare a complica┼úiilor ap─ârute dup─â ce artista american─â, care a fost diagnosticat─â ├«n anul 2008 cu hepatit─â C, fusese supus─â unui transplant renal. "Natalie a dus o lupt─â aprig─â ┼či curajoas─â, murind a┼ča cum a tr─âit... cu demnitate, t─ârie ┼či onoare. Ne va fi foarte dor de mama ┼či sora noastr─â iubit─â ┼či amintirea sa va r─âm├óne ve┼čnic ├«n sufletele noastre", au spus fiul artistei, Robert Yancy, ┼či surorile c├ónt─âre┼úei, Timolin ┼či Casey Cole, ├«ntr-o declara┼úie de pres─â, citat─â de Associated Press.

Fiica lui Nat King Cole a fost supus─â unui transplant renal care i-a salvat via┼úa ├«n 2009, primind un rinichi de la o t├ón─âr─â femeie din El Salvador, care a murit ├«n timpul na┼čterii. C├ónt─ârea┼úa ┼či-a revenit dup─â opera┼úia suferit─â ┼či, ulterior, a ├«nregistrat un ├«ntreg album ├«n limba spaniol─â pe care i l-a dedicat femeii hispanice care i-a donat un rinichi, salv├óndu-i astfel via┼úa. P─ârea c─â dep─â┼čise problemele de s─ân─âtate. N-a fost a┼ča, ├«ns─â. Iar straniu e faptul c─â sora ei mai mare, Carol "Cookie" Cole, a murit ├«n ziua ├«n care ea a primit transplantul.

┼×i cu toate c─â ├«n a doua parte a vie┼úii, devenise discret─â ┼či cu apari┼úii mai rare ├«n public, Natalie a avut puterea s─â vorbeasc─â despre dependen┼úa ei de cocain─â, heroin─â ┼či alcool ├«n autobiografia pe care a publicat-o ├«n 2000, "Angel on My Shoulder".

Cum a ajuns s─â se lupte cu drogurile? Natalie a crescut ├«tr-un cartier luxos din Los Angeles, acolo unde p─ârin┼úii s─âi se stabiliser─â ├«n 1948. ┼×i cu toate c─â a traversat o perioad─â agitat─â, ├«n care statutul negrilor era ├«nc─â unul dificil - chiar dac─â era vorba de talentatul ei tat─â, c├ónt─âre┼úul Nat King Cole (foto jos) - Natalie s-a bucurat de o via┼ú─â privilegiat─â. Una care a continuat ┼či dup─â dureroasa pierdere a tat─âlui ei - care a murit ├«n 1965, din cauza cancerului la pl─âm├óni, pe c├ónd ea avea doar 15 ani. O via┼ú─â privilegiat─â care a venit la pachet cu toate pericolele. Astfel, Natalie a ├«nceput s─â consume droguri ├«nc─â de c├ónd a devenit student─â a Universit─â┼úii din Massachusetts, fiind arestat─â prima dat─â pentru posesie de droguri ├«n Toronto, ├«n 1975. Incidentul n-a fost un semnal de alarm─â pentru ea. Natalie s-a ad├óncit ├«n iadul drogurilor, ajung├ónd s─â aib─â un comportament sc─âpat de sub control: la un moment dat, a refuzat s─â ias─â dintr-o cl─âdire ├«n care izbucnise un incendiu, iar alt─âdat─â, fiul ei, Robert, a fost la un pas de-a se ├«neca ├«n piscina casei din cauza faptului c─â ea ajunsese s─â fie o mam─â absent─â - absent─â mental chiar ┼či c├ónd trebuia s─â aib─â grij─â de fiul s─âu.

Nat King Cole a murit în 1965, suferind de cancer la plămâni.

Internarea la clinica de reabilitare a f─âcut-o abia ├«n 1983, for┼úat─â de familie - ┼či a r─âmas acolo timp de ┼čase luni, urm├ónd un tratament foarte sever. Un sfert de secol mai t├órziu avea s─â fac─â o dezv─âluire ┼čocant─â: fusese diagnosticat─â cu hepatita C, o boal─â pe care ea ├«ns─â┼či a pus-o pe seama consumului de droguri - fiindc─â ├«n culmea dependen┼úei de stupefiante, ajunsese s─â consume heroin─â intravenos, iar ├«n acea perioad─â b─ânuia c─â se infectase din cauza unei seringi. Natalie a urmat un tratament cu chimioterapie, dup─â patru luni ced├óndu-i rinichii ┼či necesit├ónd dializ─â de trei ori pe s─âpt─âm├ón─â. Dup─â transplantul din 2009, s─ân─âtatea ei a r─âmas, ├«ns─â, ┼čubred─â - iar dup─â o perioad─â ├«n care a fost nevoit─â s─â-┼či anuleze concertele, a murit la Spitalul Cedars Sinai din Los Angeles, ├«n cea din urm─â zi a anului ce tocmai s-a ├«ncheiat.

Fusese c─âs─âtorit─â de trei ori, iar Robert era unicul ei fiu (azi tot muzician) - rezultat din prima c─âsnicie, cea cu Marvin Yancy, compozitor, produc─âtor muzical ┼či fost membru al forma┼úiei R&B din anii 70, The Independents. Fusese nominalizat─â de 21 de ori la premiul Grammy, trofeu pe care-l c├ó┼čtigase de nou─â ori. Dar ├«┼či ├«nv─â┼úase lec┼úia de via┼ú─â prea bine - astfel c─â ├«n 2008, i-a criticat foarte aspru pe cei de la Recording Academy fiindc─â ├«i d─âduser─â cinci Grammy-uri unei dependente notorii de droguri: Amy Winhouse. Natalie ┼čtia din propria experien┼ú─â c─â acele premii nu f─âceau dec├ót s─â hr─âneasc─â orgoliul c├ó┼čtig─âtorului, care ajunge s─â cread─â c─â i se cuvinte orice ┼či care, dac─â se drogheaz─â, va ajunge s─â consume ┼či mai multe droguri...

Foto: WENN