Lupta neştiută a lui Natalie Cole

4 ianuarie, 2016
Natalie Cole jpeg

O luptă pentru viaţă pe care a pierdut-o prematur, la 65 de ani, după ce problemele de sănătate au învins-o. Diagnosticată în 2008 cu hepatita C, Natalie dusese un război şi cu dependenţa de droguri

Natalie Cole a murit pe 31 decembrie 2015.

Natalie Cole a murit din cauza unei insuficienţe cardiace congestive, ca urmare a complicaţiilor apărute după ce artista americană, care a fost diagnosticată în anul 2008 cu hepatită C, fusese supusă unui transplant renal. "Natalie a dus o luptă aprigă şi curajoasă, murind aşa cum a trăit... cu demnitate, tărie şi onoare. Ne va fi foarte dor de mama şi sora noastră iubită şi amintirea sa va rămâne veşnic în sufletele noastre", au spus fiul artistei, Robert Yancy, şi surorile cântăreţei, Timolin şi Casey Cole, într-o declaraţie de presă, citată de Associated Press.

Fiica lui Nat King Cole a fost supusă unui transplant renal care i-a salvat viaţa în 2009, primind un rinichi de la o tânără femeie din El Salvador, care a murit în timpul naşterii. Cântăreaţa şi-a revenit după operaţia suferită şi, ulterior, a înregistrat un întreg album în limba spaniolă pe care i l-a dedicat femeii hispanice care i-a donat un rinichi, salvându-i astfel viaţa. Părea că depăşise problemele de sănătate. N-a fost aşa, însă. Iar straniu e faptul că sora ei mai mare, Carol "Cookie" Cole, a murit în ziua în care ea a primit transplantul.

Şi cu toate că în a doua parte a vieţii, devenise discretă şi cu apariţii mai rare în public, Natalie a avut puterea să vorbească despre dependenţa ei de cocaină, heroină şi alcool în autobiografia pe care a publicat-o în 2000, "Angel on My Shoulder".

Cum a ajuns să se lupte cu drogurile? Natalie a crescut îtr-un cartier luxos din Los Angeles, acolo unde părinţii săi se stabiliseră în 1948. Şi cu toate că a traversat o perioadă agitată, în care statutul negrilor era încă unul dificil - chiar dacă era vorba de talentatul ei tată, cântăreţul Nat King Cole (foto jos) - Natalie s-a bucurat de o viaţă privilegiată. Una care a continuat şi după dureroasa pierdere a tatălui ei - care a murit în 1965, din cauza cancerului la plămâni, pe când ea avea doar 15 ani. O viaţă privilegiată care a venit la pachet cu toate pericolele. Astfel, Natalie a început să consume droguri încă de când a devenit studentă a Universităţii din Massachusetts, fiind arestată prima dată pentru posesie de droguri în Toronto, în 1975. Incidentul n-a fost un semnal de alarmă pentru ea. Natalie s-a adâncit în iadul drogurilor, ajungând să aibă un comportament scăpat de sub control: la un moment dat, a refuzat să iasă dintr-o clădire în care izbucnise un incendiu, iar altădată, fiul ei, Robert, a fost la un pas de-a se îneca în piscina casei din cauza faptului că ea ajunsese să fie o mamă absentă - absentă mental chiar şi când trebuia să aibă grijă de fiul său.

Nat King Cole a murit în 1965, suferind de cancer la plămâni.

Internarea la clinica de reabilitare a făcut-o abia în 1983, forţată de familie - şi a rămas acolo timp de şase luni, urmând un tratament foarte sever. Un sfert de secol mai târziu avea să facă o dezvăluire şocantă: fusese diagnosticată cu hepatita C, o boală pe care ea însăşi a pus-o pe seama consumului de droguri - fiindcă în culmea dependenţei de stupefiante, ajunsese să consume heroină intravenos, iar în acea perioadă bănuia că se infectase din cauza unei seringi. Natalie a urmat un tratament cu chimioterapie, după patru luni cedându-i rinichii şi necesitând dializă de trei ori pe săptămână. După transplantul din 2009, sănătatea ei a rămas, însă, şubredă - iar după o perioadă în care a fost nevoită să-şi anuleze concertele, a murit la Spitalul Cedars Sinai din Los Angeles, în cea din urmă zi a anului ce tocmai s-a încheiat.

Fusese căsătorită de trei ori, iar Robert era unicul ei fiu (azi tot muzician) - rezultat din prima căsnicie, cea cu Marvin Yancy, compozitor, producător muzical şi fost membru al formaţiei R&B din anii 70, The Independents. Fusese nominalizată de 21 de ori la premiul Grammy, trofeu pe care-l câştigase de nouă ori. Dar îşi învăţase lecţia de viaţă prea bine - astfel că în 2008, i-a criticat foarte aspru pe cei de la Recording Academy fiindcă îi dăduseră cinci Grammy-uri unei dependente notorii de droguri: Amy Winhouse. Natalie ştia din propria experienţă că acele premii nu făceau decât să hrănească orgoliul câştigătorului, care ajunge să creadă că i se cuvinte orice şi care, dacă se droghează, va ajunge să consume şi mai multe droguri...

Foto: WENNRecente pe Ok! Magazine

Johnny Depp la Cannes   profimedia 0776626760 jpg
heidi klum cannes2023 getty jpg
Jennifer Garner a dus fetele la Disneyland, Profimedia (4) jpg
ilie dumitrescu foto OK JPG
 Ashley Graham  (1) jpg
Nunta Smiley (1) jpg
Doina Teodoru stand up despre Dana Budeanu la iUmor   Antena 1 (4) jpg
roxana hulpe botez fetita jpg
nunta smiley si gina pistol jpg
general 2 jpg
Eva Longoria, splendidă la Cannes, mai 2023, Getty (4) jpg
Salma Hayek la Cannes, mai 2023, Getty (1) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (3) jpg
Victoria și Beckham Screenshot 2023 04 19 at 19 45 16 png
Beyoncé și Tina Turner împreună pe scenă, în 2008, Getty (1) jpg
Heidi Klum la Cannes 2023, Getty (3) jpg
Tina Turner si Erwin GettyImages 471719398 jpg
Madalina Ghenea 1, Instagram (4) jpg