Nepoții fostului dictator spaniol Franco sunt multimilionari. Ce avere au moștenit?

19 ianuarie, 2024

Francisco Franco, generalul care a condus Spania cu o mână de fier de la sfârșitul războiului civil (1936-1939) până la moartea sa, în 1975, le-a lăsat o avere de sute de milioane de euro.

Francisco Franco a lăsat o avere uriașă urmașilor săi. FOTO: Getty Images, Profimedia
Francisco Franco a lăsat o avere uriașă urmașilor săi. FOTO: Getty Images, Profimedia

Fostul dictator spaniol Francisco Franco, ajuns la putere cu sprijinul Italiei fasciste și a Germaniei naziste, visa să instaureze propria dinastie. Însă, după moartea sa, a fost restaurată monarhia, prin înscăunarea Regelui Juan Carlos, din dinastia de Bourbon. Totuși, generalul Franco, care provenea dintr-o familie modestă, a reușit să-și transforme familia într-una dintre cele mai bogate din Europa, averea fiind estimată acum între 400 și 600 de milioane de euro. 

Averea a fost acumulată și multiplicată prin putere și privilegii, rezultat al legăturii familiei cu regimul dictatorial din trecut, fiind subiectul unor controverse și dezbateri, deoarece o mare parte din ea provine din bunuri imobiliare și opere de artă care au fost confiscate în timpul regimului Franco. Iar generațiile mai noi au folosit mecanisme fiscale pentru a-și ascunde o parte din avere, spre indignarea spaniolilor.

Acum, nepoții dictatorului controlează bunuri care includ un palat, 89 de case, 266 de garaje, 29 de proprietăți rurale, cinci spații comerciale și trei terenuri rurale.

Urmașii dictatorului spaniol Francisco Franco

Dictatorul spaniol Francisco Franco și soția sa, Carmen Polo, au avut o singură fiică, pe María del Carmen Franco y Polo, care s-a născut la 14 septembrie 1926 la Oviedo. Ea a fost căsătorită cu Cristóbal Martínez-Bordiú, al zecelea marchiz de Villaverde, un reputat chirurg care a efectuat prima operație de transplant de inimă din Spania, cu care a avut 7 copii:

- María del Carmen Martínez-Bordiú y Franco, a 2-a Ducesă de Franco (n. El Pardo, 26 februarie 1951), care s-a căsătorit cu Prințul Alfonso, Duce de Anjou și Cadiz, fiul Infantului Jaime, Duce de Segovia și nepot al Regelui Alfonso al XIII-lea al Spaniei;
- María de la O "Mariola" Martínez-Bordiú y Franco (n. El Pardo, 19 noiembrie 1952), căsătorită cu Rafael Ardid y Villoslada;
- Francisco de Asís Franco y Martínez-Bordiú, al 11-lea marchiz de Villaverde (n. 9 decembrie 1954), căsătorit și divorțat de două ori;
- María del Mar "Merry" Martínez-Bordiú y Franco (n. 6 iulie 1956), cu două divorțuri la activ;
- José Cristóbal Martínez-Bordiú y Franco (n. El Pardo, 10 februarie 1958), căsătorit cu modelul Josefina Victoria Toledo y López;
- María de Aránzazu "Arantxa" Martínez-Bordiú y Franco (n. 16 septembrie 1962), căsătorită cu Claudio Quiraga y Ferro;
- Jaime Felipe Martínez-Bordiú y Franco (n. 8 iulie 1964), divorțat de Nuria March y Almela (n. iulie 1966), și recăsătorit cu Marta Fernández.

Nepoții dictatorului au terminat lucrările la clădirea lor din Calle Hermanos Bécquer. Ei au transformat-o în șase case de lux de 500 m2, care vor costa aproximativ 7 milioane de euro fiecare.

Ce avere au nepoții dictatorului Franco?

La moartea mamei lui Carmen Franco, pe 29 decembrie 2017 la Madrid, frații Martínez-Bordiú Franco au moștenit o serie de proprietăți imobiliare, bijuterii valoroase și alte bunuri care urmau să fie împărțite în mod egal între cei șase frați. O alegere înțeleaptă, deoarece războiul pe care mulți îl preziceau că va izbucni între frați la deschiderea testamentului mamei lor nu a avut loc.

În afară de Pazo de Meirás, reşedinţa de vară a fostului dictator spaniol, care a dat atâtea bătăi de cap familiei întrucât statul spaniol o revendică, se poate spune că bijuteria din coroana moștenirii este clădirea din Calle Hermanos Bécquer din Madrid. Un imobil situat într-o zonă centrală, pe care familia ar fi încercat să îl vândă în 2019 pentru 50 de milioane de euro. Având în vedere că vânzarea n-a putut fi finalizată, nepoții lui Francisco Franco au decis s-o renoveze complet, lucrările fiind finalizate în 2023.

Casa a fost locuită de Carmen Polo, văduva lui Francisco Franco, din 1976 până în 1988, anul în care acesta a murit. Cronicile vremii spun că, atunci când a ajuns la noua ei casă într-un Mercedes-Benz albastru, a găsit totul plin de flori și strigăte de "Franco, Franco! După cum și-a amintit Francis Franco într-o carte, ea a fost cea care a cumpărat unul dintre apartamente pentru 40.000 de pesetas, jumătate-jumătate cu marchiza de Huétor de Santillán. Încetul cu încetul a achiziționat restul spațiilor și apartamentelor până când întreaga clădire a devenit proprietatea sa.

Clădirea are o suprafață de 5 116 mp pe un teren de 708 mp și este compusă dintr-un subsol, șase etaje și o mansardă. Înainte de efectuarea lucrărilor, nepoții lui Francisco Franco închiriau apartamentele ca birouri și apartamente, câte două pe etaj. Acum, în cadrul lucrărilor, ei au căutat să facă apartamente de lux mai spațioase, câte unul pe etaj, ceea ce le dă un total de șase apartamente. Fiecare dintre ele va avea în jur de 500 m2, care vor fi vândute cu peste 15.000 de euro pe metru pătrat, adică cu peste 7 milioane de euro pe locuință. Proprietățile au tot felul de facilități, cum ar fi parcare în aceeași clădire, sală de sport și zonă de spa.

Frații Martínez-Bordiú Franco sunt proprietarii clădirii prin intermediul Fiolasa, o societate cu un capital social de 9.400.000 de euro, în care Cristóbal Martínez-Bordiú acționează în calitate de președinte, iar Merry, Francisco, Mariola și Jaime în calitate de directori. Totodată, ei supraveghează o rețea complexă de 21 de companii cu o valoare netă colectivă de 102,5 milioane de euro, iar activele lor includ 404 proprietăți, potrivit unei anchete realizate de „El Pais”.

În dreapta, Francisco Franco Martinez Bordiu. FOTO: Getty Images
În dreapta, Francisco Franco Martinez Bordiu. FOTO: Getty Images

Cel mai vârstnic nepot, Francisco Franco Martínez Bordiú, a controlat până de curând și o firmă de transport maritim, prin una dintre cele șapte companii ale familiei, pe care a vândut-o în 2016 pentru 7,5 milioane de euro. Averea sa netă (cea la vedere!) este în valoare de 44,7 milioane de euro și controlează 367 de proprietăți: 85 de locuințe, un depozit, cinci spații comerciale, birouri în cartierul Salamanca, două duplexuri în Talavera de la Reina  din Toledo. Cei mai mulți bani, însă, provin din cele 264 de locuri de parcare în centrul Madridului.



Recente pe Ok! Magazine

Nadia Comăneci  GettyImages jpg
Klaus Iohannis si Carmen Iohannis la Palatul Elysee inaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris   Administratia Prezidentiala (1) jpg
FotoJet Theron (1) jpg
Elisabeta Lipa, Klaus Iohannis si Carmen Iohannis la Paris la Ambasada la inaugurare Casa Romaniei  Administratia Prezidentiala (22) jpg
Emmanuel și Brigitte Macron, Profimedia (2) jpg
Nadia Comaneci la Paris la dineul de la Luvru   Instagram (12) jpg
Anya Taylor Joy, GettyImages (7) jpg
jennifer aniston instagram jpg
Celine Dion iulie 2024   Instagram jpg
FotoJet J Lo jpg
FotoJet Gala Summer jpg
Familia Beckham, vacanță în Sardinia, Instagram (7) (1) jpg
Jennifer Lopez Ben Affleck, Profimedia (3) jpg
FotoJet Simona jpg
Elon Musk FOTO Profimedia
Blake Lively și Ryan Reynolds, Getty (1) jpg
Michael Douglas, Foto Getty (4) jpg
Kamala Harris, vicepreședinte SUA, Profimedia (3) jpg