Noul Michael Phelps e român! La 17 ani, David Popovici a devenit campion mondial!

21 iunie, 2022

N-o spunem noi, ci chiar americanii. De fapt, toată presa de pe glob îl compară cu marii recordmeni din nataţie.

David Popovici campion mondial 200 m la Budapesta noul Michael Phelps (3) jpg

Înainte de a-şi serba majoratul, David Popovici poate ajunge şi mai mare decât este acum. Căci tânărul înotător ne serveşte surpriză după surpriză, fiind o adevărată revelaţie pentru întreaga lume a nataţiei. La doar 17 ani, a devenit campion mondial, dar şi primul înotător român care obține aurul la Mondiale! El a încheiat proba de 200 de metri liber, de la campionatul de la Budapesta, cu timpul 1:43.21, un record mondial pentru juniori.

Ce-i drept, România a mai obținut doar două medalii de aur la Mondiale, dar de fiecare dată la feminin: Tamara Costache, în 1986 (50 de metri liber) și Diana Mocanu, în 2001 (200 de metri spate).

Performanța istorică stabilită de David Popovici a stârnit un număr mare de reacții și în presa internațională. Publicația americană "Swimming World Magazine" scrie că înotătorul român David Popovici este la fel de talentat precum celebrii Michael Phelps (36) și Ian Thorpe (39), două nume uriașe în natație. Iar succesul său este cu atât mai răsunător cu cât l-a întrecut în proba de 200 de metri liber pe Tom Dean (22), englezul care a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo la aceeași probă.

"La 17 ani l-a întrecut pe Tom Dean în penultimul sfert, iar apoi a obținut victoria și a devenit primul român care se clasează în vârful podiumului. Este un talent rar. Gândiți-vă la nume precum Michael Phelps sau Ian Thorpe. Dintr-un talent interesant, Popovici s-a transformat într-un adevărat concurent la medalii pe cea mai mare scenă a acestui sport", au scris cei de la "Swimming World Magazine".

Reacţii din România

După vestea copleşitoare şi laudele primite de la străini, n-au întârziat să apară şi mesajele din partea unor personalităţi din România.

Mihai Şora: "Cine este în zorii fiecărei zile, de la 6:30, cufundat în bazin, înotând și iar înotând, antrenându-se până la epuizare, pentru a fi tot mai bun, mai hotărât, mai rapid…? Și cine – prin efort, concentrare și abnegație – își înmulțește talanții? Avem multe de învățat, dragi prieteni, de la acest tânăr ieșit din comun…Cinste lui! Bravo, domnule David Popovici!"

Camelia Potec: "Pagini scrise în cartea de istorie a natației românești... Puțini înțeleg sau își dau seama câtă muncă, ambiție și voință se află în spatele fiecărui moment de glorie... Cât de rar se văd și se trăiesc astfel de momente... România, ești iubită!"

Ana Maria Brânză: "Puștiul care în 2021 îmi spunea pe cel mai serios ton posibil “mai am nevoie de o secundă pentru a mă califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo” a devenit astăzi, la Budapesta, CAMPION MONDIAL al seniorilor în proba de 200m liber. Maxime Felicitări, David Popovici, Adrian Rădulescu, Dragoș Luscan&co. 👏👏👏".

Ciprian Marica: "17 ani. Campion mondial! David Popovici, România! Felicitări! Valoarea nu așteaptă numărul anilor. Iar sportul este cel mai bun ambasador al nostru!"

Klaus Iohannis: "Felicitări, David Popovici, pentru performanța extraordinară obținută la Campionatul Mondial de natație! Prin ambiția, talentul și perseverența dovedite, ai oferit astăzi multe emoții și bucurii tuturor românilor și ai scris o nouă pagină în istoria sportului românesc. Suntem mândri de tine!".

Cătălin Tolontan: "FENOMENALUL David Popovici, campion mondial în proba de 200 de metri liber! Primul bărbat din istoria României care reușește asta".

Şerban Huidu: "Un băiat curtat de toate universitățile americane și care vine din orașul cu un singur bazin olimpic omologat. Un băiat care dă ruşinică tuturor edililor și televiziunilor interesate doar de dezastrul naționalei de fotbal. La noi nici nu se difuzează campionatul mondial de natație."

Andi Moisescu: "Practic, echipa națională joacă senzațional! Doar că într-o cu totul altă disciplină. 👏👏👏 Remarcabil, David Popovici, campion mondial în proba de 200 m liber!"

Amalia Enache: "Felicitari campionului mondial la înot David Popovici, la doar 17 ani!"

Mesajul lui David Popovici

La puține momente după superbul succes din finala de la 200 m liber, David Popovici a oferit câteva declarații chiar la marginea bazinului din Duna Arena: "Sunt absolut obosit. Piscina e foarte rapidă. M-a ajutat faptul că oamenii pe care îi iubesc m-au privit și cei de acasă au crezut în mine. Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei. Acum voi merge să mă refac și voi fi gata pentru proba de 100 de metri. Treaba nu e terminată, încă mai am foame pentru performanță", a declarat noul campion mondial.

Cu modestia-i obişnuită, David Popovici nu s-a lansat în declaraţii mari şi pompoase. La trei ore de la marele lui succes, a scris un mesaj pentru fanii săi internauţi: "M-am gândit la voi toți. Vă mulțumesc".

De-a lungul întregii timpului, în proba de 200 de metri liber doar trei sportivi au încheiat cursa mai rapid decât David Popovici. Potrivit datelor Swimmingstats, deținătorul recordului all-time est germanul Paul Biedermann, care a făcut proba, la Mondialele din 2009, în 1:42.00. Locul al doilea este ocupat de legendarul american Michael Phelps, cu 1:42.96, timp obținut la Jocurile Olimpice din 2008. Pe locul al treilea în acest clasament este francezul Yannick Agnel, care, la Jocurile Olimpice din 2012, a încheiat proba în 1:43.13.

FOTO: Federația Română de Natație și Pentatlon Modern



Recente pe Ok! Magazine

Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg
Carmen Iohannis in alb la Seul la intalnirea cu comunitatea romaneasca   Administratia Prezidentiala (1) jpg
Riley Keough jpg
FotoJetBeckhams (1) jpg
Rebel Wilson   Instagram (2) jpg
FotoJetAnca jpg
monica tatoiu ea png
Carmen Iohannis și Klaus Iohannis la Cimitirul Național din Seul din Coeea de Sud   Administrația Prezidențială (9) jpg
Împăratul aztec Moctezuma al II lea și urmașa lui, Blanca Barragan Moctezuma   Profimedia jpg
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
Petrecere de 50 de ani Victoria Beckham (2) png
Codin Maticiuc (4) jpg
Kim Kardashian și Emma Roberts ele, Profimedia (2) jpg