Patricia Kaas, Laura Pausini ┼či Lara Fabian: Vocile inimilor fr├ónte

17 aprilie, 2021
4 fotojet jpg jpeg

Sa╠ć ridice m├óna cine nu a pl├óns ma╠ćcar o data╠ć pe muzica acestor artiste! Daca╠ć ai suferit vreodata╠ć din dragoste, e imposibil sa╠ć nu-t╠Ži contemplat nefericirea ascult├ónd pe repeat melodii precum Mon mec a moi, Strani amori sau Je t'aime. Nici vocile din spatele acestor c├óntece nu au fost scutite de es╠Žecuri amoroase... 

Sentimentul de disperare, frenezia abandonului, ┼čocul unei inimi fr├ónte, iubirea ne├«mp─ârt─â┼čit─â... cine a pus mai bine pe portativ aceste tr─âiri dec├ót Patricia Kaas, Laura Pausini sau Lara Fabian? Ca printr-o ironie a sor┼úii, cele trei c├ónt─âre┼úe au tr─âit pe propria piele toate senzat╠Žiile generate de c├óntecele lor, ca╠ćci au avut o viat╠Ža╠ć amoroasa╠ć cu petale s╠Ži spini. ├Äntrebarea e: lor cine le-a alinat suferint╠Žele din dragoste daca╠ć noi le-am avut pe ele? 

Patricia Kaas 

Ma╠ćrturisesc ca╠ć am o melodie ÔÇ×oficiala╠ćÔÇť a iubirilor pierdute. Ori de c├óte ori am fost na╠ćpa╠ćstuita╠ć ├«n amor, mi-am tratat dezastrul cu o melodie a Patriciei Kaas din 1990, Les Hom- mes Qui Passent, pe care o ascultam obsesiv, p├óna╠ć reveneam ├«n circuit. Simt╠Žeam, ├«n delirul senzat╠Žiilor, ca╠ć aceasta╠ć femeie, cu vocea ei grava╠ć, guturala╠ć, ma╠ć ├«nt╠Želege cel mai bine. ├Äntr-un fel, chiar as╠Ža era. Pe c├ót de mult succes a avut Patricia Kaas ├«n cariera de aproape 30 de ani, pe at├ót de put╠Žin noroc a avut ├«n viat╠Ža personala╠ć. Paradoxal, ├«n vreme ce cucerea mapamondul s╠Ži dobora clasamentele, artista tra╠ćia decept╠Žii dupa╠ć decept╠Žii, ajung├ónd deseori pe marginea pra╠ćpastiei. Prima surpriza╠ć nepla╠ćcuta╠ć primita╠ć de la viat╠Ža╠ć a fost moartea iubitei sale mame, ├«n 1989,├«n anul ├«n care Patricia ├«s╠Ži lansa primul album, Mademoiselle chante... . Lipsa mamei dobor├óte de cancer a la╠ćsat un gol imens ├«n inima fetei s╠Ži as╠Ža fragile. Irmgard Kaas s╠Ži-a ghidat fetit╠Ža ├«n muzica╠ć ├«nca╠ć din copila╠ćrie, de la prima punga╠ć de acadele c├ós╠Žtigata╠ć la opt ani ├«n urma unui carnaval. A ├«mpins-o sa╠ć mearga╠ć mai departe, chiar daca╠ć Patricia a trecut prin doua╠ć refuzuri ├«nainte de a da lovitura, iar ├«n copila╠ćrie a ajutat-o sa╠ć ├«nfrunte timiditatea. Artista a fost un copil retras, singuratic, lucru care nu s-a schimbatÔÇĘfoarte mult pe parcursulÔÇĘviet╠Žii. ÔÇ×Purtam mereu tocuriÔÇĘpentru ca╠ć eram pitica╠ć, dar s╠Ži maiÔÇĘtare ma╠ć complexa ca╠ć eram foarte slaba╠ć s╠Ži nu aveam s├óni deloc. Alegeam haine largi ca sa╠ć-mi ascund problema, ├«nsa╠ć rezultatul era groaznicÔÇť. Dupa╠ć ce idolul sa╠ću din copila╠ćrie, Claude Fran├žois, a murit, Patricia a za╠ćcut trei zile de supa╠ćrare, aceasta fiind doar prima ca╠ćdere din multele care au urmat. Salvarea ei a fost dintotdeauna talentul, acel talent care stra╠ćluces╠Žte chiar s╠Ži de sub un munte de gunoi. ÔÇ×├Ämi amintesc de fata cu piele aproape transparenta╠ć, prost ├«mbra╠ćcata╠ć, cu o franceza╠ć st├ólcita╠ć, dar cu cei mai frumos╠Ži ochi s╠Ži o voce magica╠ćÔÇť, declara peste ani unul din oamenii ce i-au intuit potent╠Žialul, Jo├źl Cartigny.

patricia kaas jpg jpeg
Patricia Kaas

De aici p├óna╠ć la primul turneu global, ├«n 1990, s╠Ži p├óna╠ć la discuri de platina╠ć a fost doar un pas. C├ót despre dragoste... Patricia a sintetizat spun├ónd ca╠ć a avut ÔÇ×idile intenseÔÇť. Singura sa relat╠Žie echilibrata╠ć a fost cu primul iubit, managerul Cyril Prieur, de care s-a ├«ndra╠ćgostit ├«n 1987 s╠Ži cu care a ra╠ćmas prietena╠ć la nalul celor patru ani de conviet╠Žuire. Urma╠ćtoarea iubire a fost, ├«n schimb, un dezastru. Frant╠Žuzoaica s-a amorezat fulgera╠ćtor ├«n 1994 de artistul belgian Philippe Bergman. Pe c├ót de repede s-a aprins fiorul, pe at├ót de repede s-a consumat, Philippe ajung├ónd chiar sa╠ć-i ceara╠ć fostei iubite pensie alimentara╠ć. ÔÇ×A fost acest artist teribil de frumos, de care m-am ├«ndra╠ćgostit p├óna╠ć peste cap s╠Ži care mi-a fa╠ćcut toate mizeriile posibile, ajung├ónd sa╠ć-mi ceara╠ć, ├«n instant╠Ža╠ć, o pensie alimentara╠ć dupa╠ć despa╠ćrt╠ŽireÔÇŁ, ma╠ćrturisea artista pentru publicat╠Žia Retro. S-a speculat apoi ca╠ć s-ar fi iubit cu Alain Delon s╠Ži cu Jeremy Irons, partenerul sa╠ću din filmulAnd Now... Ladies and Gentleman, ├«nsa╠ć artista a negat orice idila╠ć cu ei. ├Än 2008 s╠Ži-a mai ├«ncercat o data╠ć s╠Žansa la fericire, cu Chef-ul Yannick All├ęn, ├«nsa╠ć nici de data asta nu a mers. 

├Än 2011, Patricia Kaas s╠Ži-a lansat autobiografia L'Ombre de ma voix,un s╠Žir de ma╠ćrturisiri neas╠Žteptate, cu reverberat╠Žii p├óna╠ć ├«n Rom├ónia. Frant╠Žuzoaica vorbes╠Žte ├«n carte despre un t├óna╠ćr ca╠ćsa╠ćtorit, care a invitat-o ├«n t╠Žara lui sa╠ć-i c├ónte la petrecerea aniversara╠ć s╠Ži care a sedus-o, promit╠Ž├óndu-i marea cu sarea. A urmat o aventura╠ć torida╠ć, sf├órs╠Žita╠ć ├«n lacrimi. ÔÇ×Odata╠ć cu toamna, povestea noastra╠ć de dragoste se sf├órs╠Žes╠Žte. Am fost a lui. A ales sa╠ć ra╠ćm├óna╠ć cu nevasta. Nu-mi mai scrie, nu mai suna╠ć. Ce proasta╠ć am fostÔÇť, relata blonda despre misteriosul boga╠ćtas╠Ž, asociat de mult╠Ži cu Remus Truica╠ć. ├Än aceeas╠Ži autobiogra e, vedeta abordeaza╠ć subiectul maternita╠ćt╠Žii, dezva╠ćluind ca╠ć, ├«n 2010, ├«n urma unor analize, a aflat ca╠ć nu va putea avea copii niciodata╠ć. Patricia a vorbit despre ├«ntreruperile de sarcina╠ć fa╠ćcute de-a lungul timpului, fie pentru ca╠ć nu ├«nt├ólnise omul potrivit, e deoarece nu era momentul potrivit. Des╠Ži a ment╠Žionat ca╠ć nu regreta╠ć alegerile, a recunoscut sentimentul de neputint╠Ža╠ć: ÔÇ×Am avut o ca╠ćdere. Am simt╠Žit asta ca pe o nedreptate, indca╠ć duc o viat╠Ža╠ć sa╠ćna╠ćtoasa╠ć, nu beau, nu fumez, nu ma╠ć droghez. Asta m-a enervat cel mai mult. Credeam ca╠ć pot sa╠ć aleg momentul ├«n care sa╠ć dau viat╠Ža╠ć, dar nu, natura este cea care decideÔÇť. Azi, la 54 de ani, Patricia Kaas pare ca╠ć s-a resemnat cu ghinionul ├«n amor. Lucru pe care l-a punctat cumva s╠Ži ├«n autobiografie, ├«ntr-un mod categoric. ÔÇ×Sunt decept╠žionata╠ć de ba╠ćrbat╠ži, detest dragostea. S╠ži ma╠ć dispret╠žuiesc ca╠ć sunt slaba╠ć, ├«ndra╠ćgostita╠ć, apatica╠ć. Dispret╠žuiesc ba╠ćrbat╠žii. ├Äi ga╠ćsesc nis╠žte imbecili, orgolios╠ži, interesat╠ži s╠ži las╠žiÔÇť, a spus diva. Ce mai poate de ada╠ćugat la un astfel de portret apocaliptic... 

Laura Pausini

Destinul a luat o ├«ntorsa╠ćtura╠ć fantastica╠ć pentru Laura Pausini.Artista a fost nominalizata╠ć la Premiile Oscar, dupa╠ć ce a c├ós╠Žtigat deja un Glob de Aur cu melodia sa, Io S├ş, coloana sonora╠ć a lmului The Life Ahead, regizat de Edoardo Ponti. Pentru cei ce o ret╠Žin doar prin hitul anilor '90, Strani Amori, aceste realiza╠ćri reprezinta╠ć poate cel mai spectaculos comeback al unei c├ónta╠ćret╠Že din ÔÇ×generat╠Žia deÔÇĘaurÔÇť. Nici ei nu-i vine sa╠ć creada╠ć. ÔÇ×S─â fiu nominalizata╠ć la Oscar ├«ntrececele mai nebunes╠Žti visuri aleÔÇĘmeleÔÇť, a declarat bruneta cuÔÇĘo cariera╠ć de aproape 30 deÔÇĘani ├«n muzica╠ć. C├ónd a primitÔÇĘGlobul de Aur, Laura s╠Ži-aÔÇĘsintetizat perfect drumulÔÇĘprin industrie: ÔÇ×Dedic acestÔÇĘpremiu tuturor celor careÔÇĘvor s╠Ži merita╠ć sa╠ć fie auzit╠Ži, darÔÇĘs╠Ži fetit╠Žei care a c├ós╠Žtigat Sanremo acum 28 de ani s╠Ži nu visa sa╠ćÔÇĘajunga╠ć as╠Ža departe.ÔÇť Festivalul de la Sanremo, unde Laura a participat ├«n 1993,ÔÇĘpe c├ónd avea doar 18 ani, cu melodia La Solitudine, a reprezentat rampa de lansare. ÔÇ×A doua zi dupa╠ć festival, toata╠ć lumea ma╠ć recunos╠Žtea pe strada╠ć. Viat╠Ža mi s-a schimbat peste noapteÔÇť, avea sa╠ć declare mai t├órziu Pausini la VH-1. Primul album, lansat ├«n acelas╠Ži an, a devenit un succes internat╠Žional, cu doua╠ć milioane de discuri v├óndute, iar ├«n 2006, a bifat s╠Ži un premiu Grammy, pentru Cel mai bun album latin pop.

laura pausini foto jpg jpeg
Laura Pausini

Viat╠Ža amoroasa╠ć nu a evoluat ├«nsa╠ć la fel de lin precum cea profesionala╠ć. Prima relat╠Žie a Laurei Pausini a fost cu managerul s╠Ži produca╠ćtorul Alfredo Cerruti Jr., ala╠ćturi de care a pa╠ćra╠ćsit oras╠Žul natal, Faenza, pentru a se muta la Milano, ├«n 1995. Cei doi s-au despa╠ćrt╠Žit dupa╠ć circa s╠Žapte ani, un moment dificil pentru bruneta╠ć, ce a culminat cu o depresie. ÔÇ×Am ├«nceput sa╠ć fac toate lucrurile pe care nu le fa╠ćcusem la vremea lor, cum ar mersul la discoteca╠ć. Am acceptat compania unor ba╠ćrbat╠Ži despre care am ├«nt╠Želes rapid ca╠ć nu aveau intent╠Žii serioase. Aceasta╠ć faza╠ć m-a ajutat sa╠ć ├«nt╠Želeg s╠Ži mai bine ceva ce s╠Žtiam deja, ca╠ć am nevoie de acea relat╠Žie pe viat╠Ža╠ć. Am vocat╠Žie de sot╠Žie s╠Ži mama╠ćÔÇť, ma╠ćrturisea Laura pentru Vanity Fair, ├«n 2004. A doua poveste de iubire nu a fost nici ea mai fericita╠ć. Din 2003 p├óna╠ć ├«n 2005 a avut o relat╠Žie cu urma╠ćtorul sa╠ću manager, Gabriele Parisi, sper├ónd ca╠ć el ├«i va oferi o familie. Des╠Ži i-a fost de mare ajutor ├«n cariera╠ć, consolid├óndu-i succesul, acesta a dezama╠ćgit ├«n plan personal.ÔÇĘ├Äntocmai ca-n basme, a treia oara╠ć a fost cu noroc. Anul 2005 i-a schimbat complet viat╠Ža Laurei, oferindu-i povestea mult visata╠ć. Print╠Žul s-a ├«nfa╠ćt╠Žis╠Žat ├«n persoana chitaristului Paolo Carta, care tocmai divort╠Žase de sot╠Žia lui, Rebecca Galli, mama╠ć a trei copii. ├Än 2013, cei doi au devenit pa╠ćrint╠Žii unei fetit╠Že, Paola, iar Laura nici nu a vrut sa╠ć mai auda╠ć de muzica╠ć o vreme, at├ót de fericita╠ć era. La anunt╠Žarea nominaliza╠ćrii la Oscar, artista de 46 de ani se afla cu fiica s╠Ži cu sot╠Žul sa╠ću ├«n fat╠Ža televizorului, iar react╠Žia lor simpatica╠ć a fa╠ćcut senzat╠Žie pe Internet. ÔÇ×Ma╠ć simt binecuv├óntata╠ć cu un asemenea ba╠ćrbat. Ma╠ć s╠Ži sperie sa╠ć vorbesc despre asta, ├«l iubesc nespus s╠Ži sper ca lucrurile sa╠ć ra╠ćm├óna╠ć as╠Ža pentru totdeaunaÔÇť, a ma╠ćrturisit Laura Pausini, altfel o persoana╠ć foarte ret╠Žinuta╠ć, despre iubirea viet╠Žii ei. 

Lara Fabian

Cine poate uita vocea puternica╠ć, unica╠ć a acestei artiste? C├ónd o auzi c├ónt├ónd Je t'aime ├«t╠ŽItrec prin fat╠Ža╠ć toate fostele iubiri, indiferent c├ót╠Ži ani ai avea. Pe numele realLara Crokaert, c├ónta╠ćreat╠Ža na╠ćscuta╠ć ├«n Italias╠Ži crescuta╠ć ├«n Belgia a luptat mult pentru visul ei. Un pian primit cadou la opt ani i-a schimbat destinul, muzica devenind prioritatea fetei care ulterior a urmat Conservatorul Regal din Bruxelles, ajung├ónd sa╠ć c├ónte ├«n limbile franceza╠ć, engleza╠ć, spaniola╠ć, italiana╠ć s╠Ži rusa╠ć. ├Än 1988 a participat la Eurovision cu piesa Croire, unde s-a clasat pe locul al patrulea, ├«nsa╠ć mult╠Ži cred ca╠ć decizia de a se muta ├«n Canada, ├«n 1990, a fost pas╠Žaportul sa╠ću spre glorie. Gloria, ├«nsa╠ć, nu i-a asigurat s╠Ži pas╠Žaportul spre o viat╠Ža╠ć amoroasa╠ć ├«mplinita╠ć, artista av├ónd dezama╠ćgiri zguduitoare ├«n iubire. Un singur ba╠ćrbat nu a dezama╠ćgit-o niciodata╠ć: tata╠ćl ei. C├ónd Lara s-a stabilit ├«mpreuna╠ć cu iubitul muzician, Rick Allison, ├«n Canada, pentru a cuceri lumea, nicio casa╠ć de discuri nu a dorit sa╠ć ├«i sust╠Žina╠ć. Astfel ca╠ć Pierre Crokaert i-a dat fiicei toata╠ć agoniseala str├ónsa╠ć ├«n 20 de ani de munca╠ć pentru a scoate primul ei album. C├ónd a terminat de ├«nregistrat materialul, Lara i-a trimis tata╠ćlui rezultatul finit, dar din gres╠Žeala╠ć i-a oferit o caseta╠ć demagnetizata╠ć, cu un sunet, evident, groaznic. Pierre s-a ├«nfuriat cumplit, nevenindu-i sa╠ć creada╠ć ├«n ce dezastru s╠Ži-a investit banii, iar cei doi nu s╠Ži-au vorbit c├óteva luni, p├óna╠ć c├ónd problema a fost elucidata╠ć. ├Än tot acest timp, Lara a muncit ├«ntr-un fast food s╠Ži ├«ntr-un supermarket, schimb├óndu-se ├«n camera frigorifica╠ć pentru a merge la al treilea job, un bar unde c├ónta seara.ÔÇĘPrima dezama╠ćgire ├«n iubire a fost chiar omul de care se leaga╠ć cele mai mari hituri ale ei, precum Tout, Je t'aime sau La Diff├ęrence, Rick Allison, cu care a avut o relat╠Žie timp de s╠Žapte ani. Gelozia patologica╠ć a acestuia a determinat-o sa╠ć renunt╠Že ├«ntr-un final la sperant╠Žele unui viitor ├«n doi, arunc├óndu-se apoi ├«n brat╠Žele unui celebru artist francez, Patrick Fiori. Idila se transforma╠ć rapid ├«n promisiune ma╠ćreat╠Ža╠ć, cei doi devenind preferat╠Žii publicat╠Žiilor de vedete. ├Äs╠Ži cumpa╠ćra╠ć ├«mpreuna╠ć o casa╠ć ├«n Corsica, ├«s╠Ži fac planuri de viitor, ├«nsa╠ć ceva nu se leaga╠ć... Patrick vrea libertate, Lara este complet absorbita╠ć de dragostea pentru acesta. ├Äntr-un final, dupa╠ć infidelita╠ćt╠Žile ba╠ćrbatului, cuplul se destrama╠ć, iar artista intra╠ć ├«n depresie. "Gres╠Žeala mea a fost ca╠ć l-am iubit pe el mai mult dec├ót pe mineÔÇŁ, ma╠ćrturisea vedeta ulterior, plonj├ónd apoi ├«n alta╠ć dezama╠ćgire. De data aceasta, vorbim de ba╠ćrbatul care a fa╠ćcut-o mama╠ć. Regizorul francez Gerard Pullicino, cu 11 ani mai ├«n v├órsta╠ć, o convinge pe Lara Fabian sa╠ć se as╠Žeze la casa ei, iar ├«n 2007 aceasta aduce pe lume o fetit╠Ža╠ć. Se speculeaza╠ć ca╠ć tra╠ćda╠ćrile repetate ale cineastului au dus la ruptura produsa╠ć dupa╠ć s╠Žapte ani de conviet╠Žuire. 

lara fabian foto jpg jpeg
Lara Fabian

├Än ciuda furtunilor sentimentale, azi, la 51 de ani, Lara Fabian este, ca prin magie, fericita╠ć. Ca╠ćsa╠ćtorita╠ć din 2013 cu un magician de 38 de ani, Gabriele Di Giorgio, cel mai bine v├ónduta╠ć artista╠ć belgiana╠ć din toate timpurile tra╠ćies╠Žte, ├«n sf├órs╠Žit, o viat╠Ža╠ć linis╠Žtita╠ć. ÔÇŁPentru el nu sunt o femeie de 50 de ani, pentru el sunt femeia pe care o iubes╠ŽteÔÇŁ, a declarat ├«n Paris Match c├ónta╠ćreat╠Ža, preciz├ónd ca╠ć sot╠Žul sa╠ću are grija╠ć de copil c├ót este ea plecata╠ć ├«n turnee. 

Anul trecut, cu put╠Žin ├«nainte sa╠ć izbucneasca╠ć pandemia de coronavirus, Lara Fabian urma sa╠ć sust╠Žina╠ć un concert la Sala Palatului. Concertul mai fusese anulat o data╠ć, dupa╠ć ce artista acuzase probleme de sa╠ćna╠ćtate, ├«nsa╠ć nici a doua oara╠ć nu a fost cu noroc, ba chiar s-a la╠ćsat cu scandal. Starul a anulat evenimentul cu doar doua╠ć ore ├«nainte de ├«ncepere, pe motiv ca╠ć nu fusese pla╠ćtita╠ć, ├«n vreme ce organizatorii au anunt╠Žat ca╠ć o vor da ├«n judecata╠ć, pentru acuzat╠Žii false. Un moft? O fit╠Ža╠ć de vedeta╠ć? O ne├«nt╠Želegere? Probabil c├óte put╠Žin din fiecare, dar Larei Fabian ├«i pot iertate toate pentru milioanele de inimi zdrobite pe care ea, Patricia Kaas s╠Ži Laura Pausini le-au alinat cu muzica lor. 

Foto: Profimedia