Principesa Margareta, la şedinţa solemnă din Parlament dedicată Regelui FOTO&VIDEO

11 decembrie, 2017
Principesa Margareta in Parlament jpeg

Pentru prima oară, moştenitoarea suveranului român a luat cuvântul de la tribuna Parlamentului.

image

Însoţită de Principele Radu şi de sora sa mai mică, Principesa Maria, Custodele Coroanei române, Principesa Margareta, a fost prezentă alături de Patriarhul Daniel şi de preşedintele Klaus Iohannis la şedinţa solemnă comună a Parlamentului, dedicată omagierii personalităţii regelui Mihai I al României.

Klaus Iohannis a declarat în discursul susţinut în faţa aleşilor că ”Mihai I a fost un monarh constituţional care a apărat domnia legii, drepturile şi libertăţile individuale, a militat pentru instituţii solide şi pentru ca regulile să fie durabile, asumate şi respectate, iar integritatea sa este un exemplu nepreţuit”.

stanga
dreapta
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (2) jpeg
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (3) jpeg
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (4) jpeg
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (5) jpeg
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (6) jpeg
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (7) jpeg
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (8) jpeg
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (9) jpeg
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (13) jpeg
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (14) jpeg
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (15) jpeg
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (17) jpeg
Principesa Margareta Parlamentul Romaniei funeraliile Regelui (1) jpeg

”Onorăm astăzi, cu profund respect, memoria unei mari personalităţi a istoriei noastre, Regele Mihai I al României. Loial patriei şi naţiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre. Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertăţii şi democraţiei. Apoi, opunându-se cu dârzenie acaparării ţării de către comunişti, a dovedit curaj şi simţ al datoriei. Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român. În lungul său exil, Regele a simbolizat speranţa unei Românii renăscute şi libere, la care românii nu au încetat să aspire. După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în ţară şi să se reculeagă la mormintele iluştrilor săi înaintaşi. Acestor acţiuni disperate şi absurde, le-a opus demnitatea şi tăria caracterului său. Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat”, a spus preşedintele Iohannis, în discursul susţinut în faţa Parlamentului.

image

Preşedintele a arătat că, ”deşi a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparţin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată”.

Iată şi discursul Principesei Margareta, rostit în prezenţa foştilor preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu:

"Solemnitatea la care participăm aduce omagiu Regelui nostru, atât de iubit de poporul român şi admirat de întreaga lume. Dar rostul adunării de astăzi are rădăcini adânci în 150 de ani de istorie modernă plină de pagini tragice, dar şi înălţătoare. Am pierdut, ca şi întreaga naţiune, un părinte. De aceea, în aceste clipe grele, suntem uniţi în doliul nostru. Bunătatea şi iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea ţării noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al lumii. Chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, Regele Mihai a fost o parte din fibra statului român. Începe un nou timp pentru Casa Regală. Cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale României. Ca şi Regele Mihai, voi închina munca mea românilor din toate ţările lumii. Coroana va continua să facă tot ce este posibil alături de instituţiile fundamentale ale statului pentru progresul ţării în cadrul Uniunii Europene şi NATO. Regele a crezut întotdeauna că este datoria noastră să fim parte integrantă a acestor eforturi. Pe lângă activităţile de consolidare a comunităţilor româneşti, pe lângă proiectele caritabile, familia mea şi cu mine vom fi alături de instituţiile statului în promovarea adevăratului chip al României şi al interesului ei pe plan internaţional. Ţările lumii au nevoie să cunoască mai bine ceea ce România a reuşit în 150 de ani ca stat modern, ce a realizat în secolul care a trecut de la Marea Unire şi ce a construit după căderea comunismului. Privind în urmă, putem fi mândri de progresele naţiunii noastre. În inima părinţilor mei a existat întotdeauna un mâine. Cu gândul la acel mâine, vă mulţumesc pentru ziua de astăzi. Aşa să ne ajute Dumnezeu!"

Foto: presidency.roRecente pe Ok! Magazine

Catalin Scarlatescu si Doina Teodoru America Express jpg
Elena Chiriac Oana Ciocan Survivor jpg
sim11 jpg
Sharon Stone la Cannes (9) jpg
irina17 jpg
profimedia 0693762063 jpg
Rosie Huntington Whiteley și Jason Statham OK Magazine jpg
profimedia 0693865712 jpg
cib9 jpg
Carla Bruni Sarkozy la Cannes (2) jpg
Kylie Minogue Cannes (7) jpg
Olivia vacanta 7 jpg
kat111 jpg
FotoJet (22) jpg
andreea311 jpg
kourtney kardashian travis barker (1) jpg
Irina Mohora (1) jpg
putin82 jpg