Prinţul William & Prinţul Harry: Învrăjbirea fraţilor regali: „Nu cred că această înstrăinare dintre ei ar fi avut loc dacă Diana ar fi fost în viaţă şi i-ar fi ghidat“

1 ianuarie, 2021
1 har jpg jpeg

Cei doi prinţi, cândva de nedespărţit, nu s-au mai văzut din luna martie. Iar distanţa fizică nu a îndulcit deloc neînţelegerile dintre ei, dimpotrivă. Cine şi ce evenimente din trecut au alimentat acest conflict fratern?

Mai grav este că ruptu­ra de neimaginat din­tre Prinţii Harry (36) şi William (38) ar putea ameninţa viitorul mo­narhiei. Cu atât mai mult cu cât singura persoană care ar fi putut împiedica această duşmănie este chiar aceea pe care nu mai pot conta astăzi: regretata lor mamă, Lady Diana.

„Nu cred că această înstrăinare dintre ei ar fi avut loc dacă Diana ar fi fost în viaţă şi i-ar fi ghidat“, susţine Robert Lacey, autorul con­troversatei cărţi Bătălia fraţilor şi consultant istoric pentru serialul The Crown. Diana a avut o influenţă enormă asupra fiilor ei, dar cei doi prinţi au învăţat două lecţii diferite de la mult iubita lor mamă. Dacă William şi-a inoculat simţul datoriei faţă de familia regală, Harry a fost mai sensibil la faptul că el şi fratele lui sunt produsul unui mariaj aranjat şi lipsit de iubire, o iubire pe care mezinul avea să o ca­ute toată viaţa şi s-o găsească, într-un final, alături de controversata Meghan Markle. O ciocnire constantă între datorie şi iubire, lait­motivul traiului la casa regală, până la urmă.

Când Ducii de Sussex au anunţat, în luna ianuarie, că renunţă la statutul de membri ai familiei regale, istoricul a comparat eve­nimentul cu unele dintre cele mai şocante două momente din istoria monarhiei brita­nice: abdicarea Regelui Edward al VIII-lea în 1936 şi moartea Prinţesei Diana din 1997. Alţi corespondenţi regali sunt şi mai pesimişti, fi­ind de părere că acest conflict s-ar putea re­zolva doar printr-o tragedie care să-i unească din nou pe cei doi fraţi: o moarte a unei per­soane apropiate. „O tragedie de genul acesta i-ar putea aduce din nou împreună. Altfel, nu cred că această relaţie ar mai putea fi remedi­ată“, este de părere experta Ingrid Seward.

Ca o profeţie neagră, această tragedie a ve­nit, cumva, la cerere. La sfârşitul lunii noiem­brie, Meghan Markle avea să mărturisească într-un articol publicat în New York Times că ea şi Prinţul Harry au pierdut al doilea lor co­pil în luna iulie, pe când cei doi locuiau, deja, în casa lor din Santa Barbara. Ducesa descrie că a simţit o contracţie puternică în timp ce îl ridica din pătuţ pe fiul ei în vârstă de un an, Archie.

„După ce i-am schimbat scutecul, am simţit un spasm puternic. M-am aşezat pe podea cu Archie în braţele mele, fredonând un cântec de leagăn care să ne calmeze pe amândoi, în­tr-un contrast izbitor cu sentimentul pe ca­re-l aveam: că ceva nu este în regulă. Ştiam, în timp ce-mi strângeam la piept întâiul născut, că l-am pierdut pe al doilea“, scrie Meghan în articolul de opinie Pierderi pe care le împăr­tăşim.

O pierdere care, în loc să-i apropie de fa­milia din Anglia, se pare că a reuşit să-i înde­părteze iremediabil de aceasta, dacă este să judecăm după cea mai recentă acţiune a Duci­lor de Sussex. Cei doi şi-au strâns zilele trecu­te, în toiul nopţii, toate lucrurile din reşedinţa pe care încă o deţineau în Anglia, Frogmore Cottage, şi i-au dau cheile Prinţesei Eugenie, care se va muta acolo împreună cu soţul ei, Jack Brooksbank. Foarte puţine lucruri îi mai leagă, acum, de ţara în care s-a născut Harry.

Chiar dacă s-a speculat că distanţarea ce­lor doi fraţi s-a produs din cauza apariţiei lui Meghan Markle în familia lor, actriţă pe care William n-a plăcut-o niciodată, aceiaşi experţi regali susţin că ar trebui căutate cauzele şi în trecutul celor doi.

Autorul regal susţine că a găsit şi originea răcirii progresive a relaţiei dintre cei doi fraţi: un mult comentat eveniment din 2005. Har­ry a făcut familia regală de ruşine după ce a apărut la o petrecere îmbrăcat cu o unifor­mă care o imita pe cea nazistă. Ce se ştie mai puţin este că alegerea costumaţiei a făcut-o încurajat de fratele lui mai mare, Will, cu care s-a amuzat copios pe treaba asta. Cu toate acestea, ponoasele le-a tras doar roşcatul, în timp ce moştenitorul coroanei a fost dat ca exemplu de comportament ireproşabil.

Chiar dacă Diana şi-a crescut copiii încu­rajându-i să fie apropiaţi şi iubitori unul cu celălalt, peste ani a început să se adânceas­că prăpastia, din cauza resentimentelor şi a conflictelor. William era copilul cel protejat, graţie destinului său de viitor rege, în timp ce Harry a fost lăsat să-şi găsească singur scopul pe această lume, în timp ce era comparat con­tinuu şi deloc favorabil cu fratele lui model.

Cu toate acestea, Harry şi-a adorat fratele mai mare. Încerca să-l copieze pe Wills întru totul şi accepta cu plăcere să fie tratat ca jucă­ria preferată a actualului Duce de Cambridge. Pe măsură ce-au crescut, cei doi fraţi şi-au schimbat complet personalităţile: William a devenit introvertit, tăcut şi gânditor, în timp ce fratele lui mai mic a început să aibă episoa­de publice de rebeliune şi obrăznicie.

Bodyguardul celor doi prinţi din deceniul ’80 îşi aminteşte un episod marcant pentru relaţia dintre cei doi fraţi. Aflându-se pe bancheta din spate a maşinii care îi transporta de la Londra la reşedinţa de la Highgrove, Harry şi William au început să se certe, totul sfârşindu-se cu această replică a fratelui mai mic, pe atunci în vârstă de doar patru ani: „Tu vei fi rege într-o zi. Eu nu. Şi pot face tot ceea ce vreau.“ Aşadar, dacă William îşi ştia foarte bine locul la casa regală, la fel se întâmpla şi cu al doilea născut al Prinţului Charles.

Mai târziu, după tragedia pierderii mamei lor în accidentul de maşină din 1997, cei doi băieţi au cam fost lăsaţi, în general, de capul lor. Tatăl Charles îşi iubea fiii şi era destul de dedicat lor, însă datoria îl făcea să fie mai mareu plecat de acasă. Pentru a compen­sa cumva, acesta le-a permis pe atunci deja adolescenţilor Will şi Harry să deschidă un club în reşedinţa de la Highgrove, pe care l-au denumit H.

Pe lângă petrecerile nebune care făceau să răsune pereţii clădirii vechi de 200 de ani, în acest club existau toate tentaţiile posibile pentru doi adolescenţi aflaţi în derivă: bău­tură, iarbă şi chiar şi droguri. La 16 ani, Wil­liam se afla la limita cu alcoolismul, iar Har­ry îi călca, ca de obicei, pe urme. Din păcate, dacă Wills a reuşit să se rupă de vicii, Harry s-a afundat cu totul în abis, până când a fost nevoie de intervenţia tatălui Charles, care l-a ameninţat cu internarea la dezintoxicare. Chiar şi William se temea pentru calea pe care apucase Harry. „Fratele meu a fost o binecuvântare enormă. Îmi tot spunea: Nu este normal, nu este bine, trebuie să vorbeşti cu cineva despre ce ţi se întâmplă“, avea să mărturiseas­că, mai târziu, Harry, despre ajutorul primit de la Wills. Acela a fost, probabil, momentul care i-a reapropiat pe cei doi fraţi, iar apariţia lui Kate Middleton în viaţa lui William i-a legat, culmea, şi mai mult. William, Kate şi Harry au început să formeze un trio de nedespărţit, vesel şi plăcut privirii. Cu toate acestea, me­zinului îi lipsea ceva, acel sentiment de care a fost privat aproape toată viaţa lui: iubirea. În momentul în care a cunoscut-o pe actriţa americană Meghan Markle, în 2016, mezi­nul regal a ştiut că a găsit, în sfârşit, ceea ce a căutat dintotdeauna. Harry se îndrăgostea iremediabil, iar William începea să-şi facă din nou griji, de data aceasta unele de altă natură. După ce Ducele de Cambridge a aşteptat atât de mult până să o ceară în căsătorie pe Kate, graba cu care a acţionat fratele lui mai mic i s-a părut nefirească. Atunci când William l-a întrebat dacă nu cumva se pripeşte cu „fata aceea“, despre care ştie atât de puţine lucruri, Harry a ştiut că între ei s-a produs, din nou, o fisură.

Episodul ne aminteşte de altul, mult mai vechi şi cu un final mult mai trist pentru cei implicaţi. Când tânăra Prinţesă Margaret, sora Reginei Elisabeta a II-a, s-a îndrăgostit de că­pitanul Peter Townsend, un bărbat divorţat şi tatăl a doi copii, şi a acceptat cererea lui în căsătorie, suverana s-a opus. Pe atunci, un mariaj între un membru al familie regale şi o persoană divorţată era de neconceput, iar Eli­sabeta nu a putut trece peste reguli şi datorie, refuzând să-şi dea consimţământul asupra acestei uniuni. Ca şi acum, Coroana a fost mai importantă decât suferinţa pe care această interdicţie i-a provocat-o tinerei surori a re­ginei.

După cum ştim, William este acel fiu al Di­anei preocupat, în special, de datoria pentru Coroană. Nu vrem să ne gândim ce-ar fi făcut dacă ar fi fost pus în poziţia reginei, cu drept de viaţă şi de moartea asupra fericirii perso­nale a lui Harry?

Asta cu atât mai mult cu cât Will s-a dovedit a fi deosebit de frustrat din cauza repetatelor încălcări ale protocolului din partea Ducilor de Sussex. Moştenitorul acestei lumi simţea, cumva, că fratele şi cumnata lui o iau în râs. Aceştia au început prin a ţine secret locul în care a venit pe lume fiul lor, Archie, precum şi numele naşilor acestuia, şi au continuat prin a abuza de zborurile cu avioane private, a da în judecată tabloidele britanice cu care dezvoltaseră o adevărată vendetta şi a decide, într-un final, să se rupă cu totul de palat pen­tru a duce o viaţă independentă şi lipsită de responsabilităţi sub soarele Californiei.

„Eu şi William suntem cu siguranţă pe alte lungimi de undă acum“, mărturisea, toamna trecută, un Harry deosebit de sincer într-un documentar despre turneul Ducilor de Sussex în Africa de Sud. Pus la zid de către seniorii regali şi având nevoie mai mult ca oricând de sprijinul prietenului şi confidentului lui din copilărie, Wills, Harry a primit lovitura supre­mă. Fratele lui îi întorcea spatele şi-l lăsa să se descurce singur, sub scutul datoriei, una mai importantă decât legăturile de sânge.

„Fi­ecare individ din acest sistem este pierdut, singuratic, irelevant şi străin. În afară de unica persoană, singura persoană care contează. Ea este oxigenul nostru, esenţa datoriei noastre. Problema ta este că nu pari a înţelege cine este această persoană“, îi spunea Prinţul Philip unei Diane care se plângea de lipsa de iubire şi de apreciere din sânul familie regale, în sezo­nul patru al serialului

.

Această persoană este, desigur, purtătoa­rea coroanei, Regina. Toţi din familie sunt irelevanţi în afară de ea, iar aceasta este o lecţie pe care a prins-o şi a acceptat-o doar William. În ce-l priveşte, la fel ca faimoasa sa mamă, Harry a ales, până la urmă, să fie victi­ma sistemului.Recente pe Ok! Magazine

Jennifer Lopez și Ben Affleck la nuntă PNG
nunta Ianis Hagi si Elena Tanase cu flori de la Floraria Iris a lui Nicu Bocancea   Facenbook  (7) jpg
nunta Denis Dragus si Vanessa Dragus cu flori de la Floraria Iris a lui Nicu Bocancea   Facenbook (6) jpg
Vocea României sezonul 12 png
Salma Hayek alături de mama sa Diana Jiménez Medina în 2015, Profimedia jpg
FotoJet J Lo biclă jpg
Kim Kardashian, Profimedia (6) jpg
Ianis nuntă PNG
Iulia Vantur nunta lui Anant Ambani cu Radhika Merchant   Instagram (8) jpg
FotoJet Păunescu jpg
Melania și Donald Trump în 2024, Profimedia (7) jpg
Donald Trump  sursa foto   Profimedia jpg
Irina Columbeanu foto OK Magazine DSC 5772 (3) jpg
Mirela Oprisor aka Aspirina din Las Fierbinti si Marius Manole la Intrebarea Mesei Rotunde de la Acasa T   Acasa TV (3) jpg
Eva Pavel, Apel la consilier de la Kanal D (1) jpg
Ben și Jen casă, Profimedia jpg
Lauren Sanchez și Jeff Bezos, Profimedia (1) jpg
Andreea Berecleanu nașă (1) jpg