Reacția lui Tudor Chirilă la scandalul #metoo de la Gopo: "Profesorii de actorie fac avansuri studentelor"

5 mai, 2022
11 vama concert umanitar arena nationala we are one tudor chirila 9 jpg jpeg

Nimeni nu se aștepta ca, într-un cadru festiv, să avem parte de-o mărturisire tip #metoo, ca cea oferită de actrița Viorica Vodă aseară, la Premiile Gopo 2022. Iar reacțiile nu au întârziat să apară.

După seara de gală de la Teatrul Național din București, pe a cărui scenă au fost decernate cele mai râvnite premii din industria cinematografică românească, Premiile Gopo, toată breasla actoricească a comentat gestul actriței Viorica Vodă de a deschide un subiect sensibil și total atipic, în contextul glamourous al evenimentului: hărțuirile sexuale la care a fost supusă, de-a lungul timpului, de către mai mulți regizori de teatru și film.

Viorica Vodă a urcat pe scena celei de-a 16-a ediții a Premiilor Gopo alături de colegii ei din filmul "Filantropica", regizat de Nae Caranfil, care a sărbătorit 20 de ani. Declarațiile ei au fost privite, de o parte a audienței, ca un gest de mare curaj, cu atât mai mult cu cât a dezvăluit că a fost nevoită să facă terapie, pentru a trece peste hărțuirea din lumea cinematografiei.

"Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost. Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #metoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba. Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete, care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să nu-i fie rușine, sa aibă curaj. Noi nu am avut. Toată generația noastră a crescut cu rușine, cu pudoare", a declarat Viorica Vodă pe scena Premiilor Gopo. 

"Îmi pare rău să aud povestea atât de tristă a Vioricăi, pe mine nu m-au confundat", a comentat Mara Nicolescu. "Da, dar tu erai iubita lui Nae și pe mine m-au confundat cu tine, de aceea m-au abordat", i-a replicat Viorica Vodă.

Acest moment halucinant a stârnit reacții în diverse.

"Poate că e un moment bun să vorbim despre facultățile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu “pregătirea” pentru facultate", a fost reacția lui Tudor Chirilă.

"Poate ar fi momentul să vorbim și despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă, în virtutea unor exerciții de “actorie”, care chipurile au rolul de a dezinhiba", a continuat el, mărturisind că, personal, cunoaște "un caz real a cărui poveste am aflat-o direct de la victimă, care, într-un final, a reușit să schimbe școala."

"Da’ probabil că ne-ar pune pe toți la punct una care așteaptă un Ferrari de la vânătorul vieții jei, mașina pentru care el va fi scutit de rușinoasele drumuri la Mega Image", a încheiat el, făcând aluzie la controversatele declarații făcute de Ilinca Vandici despre cum ar trebui să fie bărbații în raport cu femeile, în speță, cu soțiile lor.



Recente pe Ok! Magazine

Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti, Profimedia jpg
Lucien Laviscount și Shakira, Profimedia (3) jpg
FotoJetGillian jpg
Paris Prince și Blanket Jackson GettyImages 2117918841 jpg
Salma Hayek și Valentina Paloma Pinault la Oscaruri, Getty (3) jpg
4 arnold schwarzenegger jpg jpeg
Shakira, GettyImages 2103262299 jpg
cameron diaz mama 51  jpg
FotoJetKateșiCatherine jpg
Shannen Doherty Kate Middleton jpg
Ben Affleck și Jennifer Lopez, Getty Images (4) jpg
Dan Negru, Florin Piersic, Leon Dănăilă jpg
Michelle Pfeiffer, Getty jpg
Kathy Hilton Paris și Nicky (2) png
FotoJetKate Piers jpg
supermodele de altădată jpg
Andra și invitații săi în concertul Tradițional, Arhivă personală jpg
Emmanuel Macron   Soazig de la Moissonniere (2) jpg