Rolul jucat de Primele Doamne din Rusia sau URSS. De la Stalin la Putin, cum şi-au tratat liderii de la Kremlin soţiile

25 martie, 2022
1 presedinti rusi jpg jpeg

În 2013, un reporter s-a apropiat de Vladimir Putin şi de soţia lui, Liudmila, la Palatul Grand Kremlin, care tocmai plecau după primul act din baletul “La Esmeralda”, şi i-a întrebat pe cei doi de ce apar atât de rar în public împreună. Răspunsul surprinzător de sincer al liderului de la Kremlin a fost legat de divorţul pe care urmau să-l bifeze.

În timpul spectacolului, cuplul prezidenţial a stat împreună, dar la o oarecare distanţă unul de altul. “Este decizia noastră comună”, a explicat Putin. “Aprob cuvintele lui Vladimir Vladimirovici”, a îndrăznit şi Liudmila să spună. “Practic nici nu ne mai vedem. Fiecare are viaţa lui”, a continuat preşedintele rus să explice, secondat de fosta lui soţie: “Mariajul nostru s-a încheiat pentru că nu ne mai intersectăm deloc. Putem spune că este un divorţ civilizat”, a continuat fosta Putina.

Putin n-a apărut niciodată în public cu familia lui. Poporul rus nu i-a văzut niciodată copiii, iar, când s-a referit la ei, nu le-a spus niciodată pe nume. Fosta lui soţie n-a fost niciodată o Primă Doamnă veritabilă. După primii ani de mandat prezidenţial, nici măcar nu l-a mai însoţit pe preşedinte în vizitele lui internaţionale. Zvonurile s-au înteţit despre dispariţia ei de pe scena politică şi socială. Oamenii chiar se temeau ca nu cumva Vladimir s-o fi închis undeva, întocmai cum făceau ţarii pe vremuri.

Rolul Primelor Doamne

Oricum n-a existat niciodată niciun rol clar pentru soţia preşedintelui în URSS sau Rusia. Doar conducătorii mai blânzi s-au afişat cu familia sau partenera de viaţă în public. Iosif Stalin şi-a împins soţia spre sinucidere, după care i-a executat toate rudele soţiei sale. Dictatorul aplica regula terorii şi nu se afişa niciodată cu femei lângă el.

Nikita Hruşciov, care l-a condamnat pe Stalin şi-a eliberat victimele regimului său aspru, îşi iubea soţia sincer. Nina Petrovna şi-a însoţit soţul în întâlnirile oficiale, unde nu se ridica, însă, deloc la nivelul omoloagelor ei din Vest, mult mai elegante ca ea.

Apoi, Leonid Brejnev a adoptat re-stalinizarea ţării şi, exact ca Putin, şi-a ascuns soţia de lumina reflectoarelor. Fiica lor, cunoscută pentru pasiunea ei pentru bijuterii şi alcool, şi-a găsit sfârşitul într-un azil.

Raisa Gorbaciova a fost soţia lui Mihail Gorbaciov, dar şi prietena lui cea mai bună şi sfătuitoarea de încredere a acestuia. Ea a fost prima Primă Doamnă a Rusiei, o femeie elegantă, care, din păcate, n-a câştigat de partea ei poporul rus, care-i critica ţinutele şi nu-i suporta influenţa politică asupra soţului ei. Totuşi, ruşii s-au emoţionat când preşedintele rus şi-a pierdut sufletul pereche.

Soţiile liderilor

Boris Elţîn, primul preşedinte al Rusiei, a promis poporului rus democraţia, iar farmecul soţiei lui a reuşit să estompeze criticile dure adresate fostului lider de la Kremlin. Soţia lui Elţîn nu se băga în treburile politice, însă nici nu s-a ascuns complet de ruşi.

A urmat Vladimir Putin la putere şi s-a ales spraful de democraţia promisă. Cultivându-şi imaginea de bărbat viril, acesta nu s-a afişat cu soţia lui, iar, după divorţ, s-a publicat un articol despre relaţia intimă pe care începuse s-o aibă cu o fostă gimnastă. Tabloidul rus care a făcut dezvăluirea s-a închis forţat, după cum ne aşteptam. Însă presa străină a continuat investigaţiile şi-a descoperit copiii pe care Putin i-ar avea cu fosta campionă şi pe care îi ţine ascunşi de ochiul publicului.

Foto - Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Ben și Fin Affleck, Profimedia jpg
FotoJetVedete jpg
david si victoria beckham
Celine Dion la Premiile Grammy 2024, Getty jpg
Lady Gaga și Joaquin Phoenix, Profimedia jpg
Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu   MasterChef Romania 2024 jpg
James Middleton   Instagram, Profimedia jpg
Regina Elisabeta a II a a parut fragila la intalnirea cu Liz Truss de la Castelul Balmoral (3) jpg
Richard Gere   Alejandra Silva, Profimedia jpg
Ileana Lazariuc, Insta PNG
Michael Douglas Zeta Jones GettyImages 1490705108 jpg
John Travolta și Kelly Preston, GettyImages (2) jpg
vedete la deschiderea VS jpg
Roberto Cavalli a murit   pagina oficiala jpg
Demi Moore, Profimedia (7) jpg
Angelina Jolie pe Boadway, Profimedia (10) jpg
Oana și Mioara (1) jpg
Melania și Donald Trump în 2024, Profimedia (7) jpg