Scandal la Olimpiadă: gimnasta Sabrina Voinea își anunță retragerea, iar Comitetul Olimpic face apel

6 august, 2024

Finală de infarct, ieri, la gimnastică artistică, acolo unde sportivele românce Ana Bărbosu și Sabrina Voinea s-au clasat pe locurile 4 și 5 la sol, după ce prima a fost, pentru câteva secunde, în poziție de medalie.

Sabrina Voinea foto COSR Facebook jpg

Dezamăgirea a fost greu de digerat pentru cele două gimnaste, depășite în clasament după ce sportiva americană Jordan Chiles, ultima în concurs, a schimbat totul în urma unei contestații. Inițial, americanca primise o notă mai mică decât a româncelor, condiții în care Ana Bărbosu se vedea în poziție de medalie de bronz. Ba mai mult, timp de câteva secunde, tânăra sportivă din România a sărbătorit performanța ei remarcabilă în văzul lumii, fluturând steagul tricolor, pentru ca, apoi, să izbucnească în plâns. 

"Toată lumea cerea explicații. Dacă nota Anei este corectă, Sabrina, cu o zecime în plus avea bronzul. Camelia Voinea (n.r. mama gimnastei) a primit stop cadre ale colțurilor de la sol. Sabrina nu a ieșit din covor și nici nu a plecat cu piciorul din afara suprafeței, cum se spune", se arată într-un comunicat al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. 

Mama Sabrinei, gimnasta clasată pe locul 5 și care, notată corect, ar fi fost în poziție de podium, este foarte vehementă, anunțând, ieri, pe pagina ei de Facebook, că fiica ei va renunța la gimnastică: Eu am depus contestația pentru zecimea nedreptății Sabrinei, dar nu a fost luată în calcul. Ea clar era pe podium înaintea celor două gimnaste (n.r. Ana Bărbosu și Jordan Chiles). Nedreptatea a fost făcută doar la Sabrina cu zecimea, restul, să fim foarte clari, și-au primit nota pentru ceea ce au făcut. Am probe clare și voi merge până în pânzele albe.

Sabrina Voinea foto COSR Facebook3 jpg

La rândul său, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a trimis ieri o scrisoare de protest către Federația Internațională de Gimnastică, pentru reanalizarea contestației exercițiului la sol al Sabrinei Voinea.

”În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneți reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea, referitor la punctajul acordat execuției exercițiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024. Înaintăm prezenta solicitare având la bază grija pe care Comitetul Internațional Olimpic și întreaga mișcare sportivă mondială o acordă sportivului. Modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale, dar în special afectează sportivul periclitând chiar sănătatea mentală a acestuia. Mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internațional și declarația publică a acesteia de a renunța la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare și comunicare a deciziei finale. Politica echilibrată și obiectivă pe care FIG o promovează ne dă încredere în soluționarea justa a cazului prezentat. Cu deosebit respect, Mihai Covaliu.”

Foto: COSR/Facebook



Recente pe Ok! Magazine

Tily Niculae, FOTO Sorin Stana, OK Romania (1) jpg
Oana Niculescu Mizil la 40 de intrebari cu Denise Rifai la Kanal D png
Andreea Vasile si Bogdan Albulescu 2 JPG
FotoJet Georgina jpg
Nicole Kidman, GettyImages (8) jpg
Chef Florin Dumitrescu   Pro TV (1) jpg
Alin Oprea la podcastul lui Adrian Artene (2) png
Jennifer Lopez, Ben Affleck, GettyImages jpg
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
Keith Urban și Nicole Kidman, GettyImages (3) jpg
Lady Gaga cu logodnicul Michael Polansky la Festivalul de Film de la Venetia   GettyImages 2170224886 jpg
Alina Puscau la nunta Printesei Martha Louise cu Durek Verret   Instagram 2 jpg
Brad Pitt și a adus iubita pe red carpet, GettyImages (5) jpg
Elle Macpherson, GettyImages (6) jpg
Larisa Iordache si Cristian Chirita  FOTO Sorin Stana, OK Romania (5) jpg
Angie, GettyImages jpg
FotoJet (37) jpg
Violeta Banica, fiica Andreea Marin sept 2024   Instagram jpg