Secretul cozonacilor lui Chef Florin Dumitrescu. Ingredientul inedit care dă un gust divin preparatului

24 decembrie, 2024

Marea sărbătoare a Crăciunului se recunoaște și după mirosul specific de cozonaci. O casă în care se coc cozonacii este, fără îndoială, una fericită.

FotoJet Chef cozonac jpg

Ce-i drept, este o muncă migăloasă, însă nimic nu se compară cu un preparat delicios, frământat de mâinile tale.

Știm, e ușor să cumpărăm. Avem de unde alege, pentru toate gusturile și toate buzunarele. Însă e important de reamintit că prepararea cozonacilor nu este un lucru chiar atât de dificil. Dacă ai și un robot care să-ți frământe aluatul, succesul e garantat.

Iar bucătarii celebri ai României au dezvăluit de multe ori ce ingrediente secrete folosesc pentru a pregăti cele mai iubite preparate de Sărbători.

Chef Florin Dumitrescu a explicat și el rețeta cozonacului perfect.

Celebrul expert are câteva trucuri la care apelează atunci când pregătește cozonacul. Florin Dumitrescu ține cont de câțiva pași simpli, care te ajută să obții un desert delicios într-un timp scurt. Iată ce ingredient trebuie să adaugi neapărat de acum la cozonac.

Rețeta de cozonac a lui Dumi.

500 g de făină

2 ouă

20 g de drojdie

150 ml de lapte

100 ml de apă

400 g de miez de nucă

coaja de la o portocală

100-150 g de zahăr brun

200 g de unt

o linguriță de scorțișoară

cuișoare – ingredientul secret

Cozonac by Irina Lungu jfif

În primă fază, se amestecă făina cu untul, până se obține o compoziție omogenă. Mai apoi, într-un alt vas, se dizolva drojdia în lapte, peste care se adaugă un gălbenuș de ou și zahăr brun.

Important ca înainte să ne apucăm de treabă, să lăsăm ingredientele câteva ore bune la temperatura camerei.

După ce ambele compoziții sunt bine amestecate, se omogenizează și se trece la frământarea aluatului. Chef Florin Dumitrescu recomandă ca acesta să nu frământat prea mult, ci doar cât să se poată lucra cu el. Mai apoi, el trebuie lăsat la rece pentru cel puțin 20 de minute.

Între timp, se trece la pregătirea umpluturii pentru cozonac. Într-un vas cu apă se pune zahăr brun, nuca măcinată și cuișoarele și se amestecă pentru ca zahărul să se topească. Siropul obținut se amestecă apoi cu scorțișoara și coaja de portocală.

După ce umplutura este gata, se trece la pregătirea aluatului. Se taie o bucată și se frământă, se pune amestecul și se închide la capete. Se repetă și cu cealaltă parte, după care se rulează.

Înainte de a ajunge la cuptor, este bine ca acesta să mai stea încă 30 de minute în tavă, la rece. De asemenea, preparatul ar trebui uns cu ou înainte de a se da la copt. Se lasă la gătit circa 40 – 45 de minute, până când trece testul scobitorii.

Foto: Arhivă Chef Florin Dumitrescu



Recente pe Ok! Magazine

Jennifer Lopez Ben Affleck profimedia 0874627890 jpg
George Mihăiță în Clanul   Pro TV 5 jpg
Gina Schumacher îl face bunic pe Michael Schumacher jpg
Spice Girls   Victoria Beckham, Geri Halliwell, Ema Bunton, Melani Chisholm, Melanie Brown   GettyImages 150233613 jpg
Iuliana Tudor foto PR 3 jpg
Andreea Marin la 50 de ani   captură Instagram ședință foto Alex Gâlmeanu jpg
Kim Novak și Sammy Davis Jr Getty Images jpg
Singur acasă home alone macaulay culkin profimedia 0574857257 jpg
casa bântuită unde a murit Brittany Murphy   Getty Images, Hepta jpg
Andreea Vasile   Sorin Stana, OK Romania jpg
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
Alina Sorescu și Andreea Răducan DSC 4184 jpg
Madonna si Papa Francisc, imagine cu AI   Instagram (2) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck Foto Profimedia (3) jpg
Kim Kardashian in varianta blonda pentru SKIMS   Instagram (3) jpg
Victoria și Cruz Beckham profimedia 0912860933 (3) jpg
Angelina și Brad Pitt cu părinții lui Brad GettyImages 140018157 jpg
Vedetele la Castelul Micloșoara deținut de Contele Tibor Kalnoky, locul preferat al Regelui Charles din Transilvania   Facebook jpg