Secretul cozonacilor lui Chef Florin Dumitrescu. Ingredientul inedit care dă un gust divin preparatului

24 decembrie, 2024

Marea sărbătoare a Crăciunului se recunoaște și după mirosul specific de cozonaci. O casă în care se coc cozonacii este, fără îndoială, una fericită.

FotoJet Chef cozonac jpg

Ce-i drept, este o muncă migăloasă, însă nimic nu se compară cu un preparat delicios, frământat de mâinile tale.

Știm, e ușor să cumpărăm. Avem de unde alege, pentru toate gusturile și toate buzunarele. Însă e important de reamintit că prepararea cozonacilor nu este un lucru chiar atât de dificil. Dacă ai și un robot care să-ți frământe aluatul, succesul e garantat.

Iar bucătarii celebri ai României au dezvăluit de multe ori ce ingrediente secrete folosesc pentru a pregăti cele mai iubite preparate de Sărbători.

Chef Florin Dumitrescu a explicat și el rețeta cozonacului perfect.

Celebrul expert are câteva trucuri la care apelează atunci când pregătește cozonacul. Florin Dumitrescu ține cont de câțiva pași simpli, care te ajută să obții un desert delicios într-un timp scurt. Iată ce ingredient trebuie să adaugi neapărat de acum la cozonac.

Rețeta de cozonac a lui Dumi.

500 g de făină

2 ouă

20 g de drojdie

150 ml de lapte

100 ml de apă

400 g de miez de nucă

coaja de la o portocală

100-150 g de zahăr brun

200 g de unt

o linguriță de scorțișoară

cuișoare – ingredientul secret

Cozonac by Irina Lungu jfif

În primă fază, se amestecă făina cu untul, până se obține o compoziție omogenă. Mai apoi, într-un alt vas, se dizolva drojdia în lapte, peste care se adaugă un gălbenuș de ou și zahăr brun.

Important ca înainte să ne apucăm de treabă, să lăsăm ingredientele câteva ore bune la temperatura camerei.

După ce ambele compoziții sunt bine amestecate, se omogenizează și se trece la frământarea aluatului. Chef Florin Dumitrescu recomandă ca acesta să nu frământat prea mult, ci doar cât să se poată lucra cu el. Mai apoi, el trebuie lăsat la rece pentru cel puțin 20 de minute.

Între timp, se trece la pregătirea umpluturii pentru cozonac. Într-un vas cu apă se pune zahăr brun, nuca măcinată și cuișoarele și se amestecă pentru ca zahărul să se topească. Siropul obținut se amestecă apoi cu scorțișoara și coaja de portocală.

După ce umplutura este gata, se trece la pregătirea aluatului. Se taie o bucată și se frământă, se pune amestecul și se închide la capete. Se repetă și cu cealaltă parte, după care se rulează.

Înainte de a ajunge la cuptor, este bine ca acesta să mai stea încă 30 de minute în tavă, la rece. De asemenea, preparatul ar trebui uns cu ou înainte de a se da la copt. Se lasă la gătit circa 40 – 45 de minute, până când trece testul scobitorii.

Foto: Arhivă Chef Florin Dumitrescu



Recente pe Ok! Magazine

Cătălin Botezatu de ziua lui cu Raluca Bădulescu și Cristina Spătar   FOTO PR (10) jpeg
Amalia Nastase vs Emma Nastase in rochie Dana Budeanu   Instagram jpg
Brigitte Macron și Peng Liyuan la Beijing   profimedia 1056445773 (1) jpg
George Clooney și Amal Clooney GettyImages 2232587139 jpg
Amy Schumer a slăbit 23 de kilogame   Profimedia, Instagram jpg
Sienna Miller și Oli Green, GettyImages 2224102727 jpg
Brigitte Macron și Olena Zelenska profimedia 1055854228 jpg
FotoJet (45) jpg
Brooke Shields  foto   Instagram jpg
Horoscop, Pixabay jpg
Justin Timberlake și Jessica Biel în 2018   profimedia 0692344997 jpg
Adi Vasile (1) jpg
Matthew McConaughey  foto   profimedia 0028968390 jpg
Miley Cyrus foto profimedia 1055967018 (4) jpg
Corina Danila a dezvaluit ca e casatorita de cinci ani in emisiunea 40 de intrebari a lui Denise Rifai de la Kanal D   captura TV (13) jpg
Elizabeth Taylor în rolul Cleopatrei, Profimedia (3) jpg
FotoJet (47) jpg
siluete Ozempic jpg