Sex simbolurile masculine, în plină criză existenţială

24 august, 2018
Fight Club (1999)   filmstill jpeg

Au atins apogeul carierei şi al notorietăţii lor, iar acum dau semne că ar traversa criza vârstei mijlocii: unii cu confesiuni dureros de sincere, alţii epatând cu un comportament adolescentin. Am pus sub lupă sex simbolurile în impas. Se bucură de statutul privile­giat de A-listers şi au parte în continuare de roluri semni­ficative şi neapărat suprare­compensate. Mai mult, şi-au păstrat aproape intacte chiar şi calităţile fizice care au contribuit simţitor la obţinerea popularităţii lor. Şi-atunci, ce s-a în­tâmplat cu sex simbolurile de-altădată de ema­nă doar slăbiciune emoţională sau, dimpotrivă, o epatare excesivă şi enervantă? Specialiştii au o singură explicaţie – criza vârstei mijlocii.

Brad Pitt

image

Toţi dintre cei vizaţi au devenit cunoscuţi în anii ’90, când internetul era în stadiu incipient şi promovarea unui brand personal nu venea neapărat la pachet cu etalarea totală a vieţii personale. Însă, odată cu „era Oprah Winfrey“ – când confesiuni dintre cele mai intime au fost tot mai încurajate –, totul s-a schimbat. Mas­culinitatea aceea dură şi necizelată, preferată cândva de mai toate femeile, s-a estompat (ca să nu zic efeminat) considerabil. Şi-atunci de de ce ne mai mirăm că un „armăsar“ ca Brad Pitt - care-a elatalat numai muşchi, putere fizică şi duritate în filme precum Fight Club (1999), întruchipând, astfel, modelul bărbatului ab­solut - a oferit post-divorţ o latură surprin­zător de emoţională a sa, într-un interviu de anul trecut? OK, s-a mai maturizat omul între timp şi nu mai dă atâta atenţie aspectelor su­perficiale din viaţa lui, însă atâta sinceritate dezarmantă, aşa o imagine dureroasă a oferit actorul când s-a pozat prin parcurile naţio­nale ale Americii şi a vorbit despre greşelile pe care le-a făcut în mariajul cu Angelina Jolie sau, pur şi simplu, de când există pe pămân­tul ăsta, încât nu putem să nu ne întrebăm: sigur nu e depresiv? Pentru că putem identi­fica din prima nişte simptome îngrijorătoare de tristeţe accentuată. De fapt, până şi opi­nia publică a băgat de seamă transformarea lui Brad.

În Fight Club

După trecerea în revistă a eşecurilor lui emoţionale, parentale şi maritale, în ca­drul acelui interviu care l-a expus cum nu se putea mai mult, Pitt nu ne-a mai părut la fel ca-n vremurile lui bune, când îl veneram de-a dreptul. În plus, unii comentează că actorul de 54 de ani ar fi recurs la proceduri estetice menite să oprească timpul în loc. De ce-ar fi avut nevoie de îmbunătăţiri fizice unul dintre cei mai sexy bărbaţi din lume? Experţii bagă toţi mâna-n foc că starul hollywoodian a folo­sit Botox pentru frunte şi fillere pentru obraji şi zonele din jurul gurii şi ochilor. Efectul nu este neapărat cel scontat - însă i-ar putea oferi lui Brad încrederea în sine. Da, este epu­izat sufleteşte, iar acest lucru e încă vizibil la fiecare ieşire a sa în spaţiul public.

Will Smith

image

La polul opus pare că se poziţionează Will Smith. Debordând de energie, cu moralul la cote bubuitoare şi un trup desăvârşit, fostul Fresh Prince of Bel-Air (1990-1996) anunţă, pe toate canalele media disponibile, că-şi va petrece ziua de naştere în cel mai spectacu­los mod cu putinţă – făcând bungee jumping în Marele Canion! Ta-tam!! În ziua în care va împlini 50 de ani, adică pe 25 septembrie, Will se va arunca în gol dintr-un elicopter, iar grozava lui cascadorie va fi transmisă live pe YouTube. Parcă ar fi un adolescent care vrea să-şi impresioneze iubita şi să-şi îngrozească mama în acelaşi timp. Zău, un actor de talia lui nu găsea o metodă mai age appropriate ca să-şi serbeze ziua?! S-au epuizat toate esca­padele exotice, toate croazierele pe iahturi de lux? N-a mai găsit agentul lui de călătorii ni­ciun safari periculos în care să-şi testeze săr­bătoritul VIP forţa fizică şi să-şi depăşească temerile alea puţine şi neînsemnate pe care le are? Cel mai probabil, Smith a fost sfătuit de echipa lui de PR şi marketing că un star ca el – adică unul bine înşurubat în sistemul hol­lywoodian de atâta amar de vreme – trebuie să găsească noi metode cool de-a cuceri pu­blicul tânăr. Probabil se simte în permanentă concurenţă chiar şi cu copiii lui, Jaden (19) şi Willow (17), nişte adevăraţi avangardişti în fa­shion, showbiz şi social media. Însă epatarea asta a lui nu prevesteşte nimic bun.

image

O dovadă a fost însăşi prezenţa flamboaiantă a lui Will într-un show radiofonic, din 16 iulie. Gazda emisiunii, Nick Grimshaw, n-a mai prididit cu comentariile maliţioase la adresa actorului, după ieşirea lui din emi­sie. Cum a intrat în sediu, Smith şi-a şi făcut simţită prezenţa: „L-a salutat zgomotos pe recepţioner, căruia i-a şi spus tare, cât să se audă până-n stradă, că el e cel mai bun recep­ţioner din lume. După care i-a spus secreta­rei, în mod condescendent, să răspundă la te­lefoane. Se purta de parcă zicea tuturor: «Ha, eu sunt superfaimos, iar voi trebuie să fiţi în culmea fericirii că vă bag în seamă, da?»“ Par­că nu-l ştiam aşa pe primul rapper din isto­rie care a câştigat un Grammy sau pe actorul care are în CV două nominalizări bine-meri­tate la Oscar. În încercarea de a se reinventa, face eforturi supraomeneşti de-a avea cel mai tare cont de Instagram ever! Plăteşte o avere specialiştilor ca să-l filmeze, în superproduc­ţii video, în aer, pe sub apă, în orice colţ ciu­dat de lume, de unde poate transmite live şi aproape neîntrerupt. Şi-a dus followerii până şi-n culisele World Cup 2018, din Moscova, eveniment în cadrul căruia a şi cântat. Şi că tot veni vorba despre cântat, Will a revenit în muzică, după 13 ani de absenţă, cu o melodie de genul „Opriţi zvonurile despre divorţ şi ve­deţi-vă fiecare de viaţa voastră“. Dacă şi ăsta e subiect demn de un hit hip-hop! Ne temem să nu fie un efort de-a muşamaliza realitatea...

Johnny Depp

image

Nu putem aduce vorba despre „eforturi disperate“ fără să-l menţionăm pe John­ny Depp. Multitudinea de probleme cu care se confruntă actorul este vizibilă pe chipul palid şi trupul tot mai plăpând al starului hollywoodian. El pare cel mai îndreptăţit dintre toţi cei menţionaţi anterior să tra­verseze o criză existenţială în toată puterea cuvântului. După divorţul de Amber Heard, a îndurat – pe bună dreptate, se pare – acu­zaţii grave de comportament violent, dar şi oprobriul public. Apoi dificultăţile financia­re nu l-au ocolit nici ele. În timp ce cheltuia mai bine de 30.000 de dolari lunar numai pe vin (şi mult mai mult pe artă, bijuterii, pro­prietăţi şi salariile anuale, în valoare de 3,6 milioane de dolari, ale angajaţilor lui), a mai şi fost tras în piept de compania lui de ma­nagement, care i-ar datora zeci de milioane de dolari. Mai mult, e singur şi, la cât de ne­glijent arată zilele astea, slabe şanse să în­tâlnească pe cineva curând. Aflat în turneu cu trupa The Hollywood Vampires, Johnny a continuat, conştient sau nu, decăderea şi degradarea sa. S-a pozat cu nişte fani din Rusia, vara asta, iar imaginile îngrijorătoare au făcut repede înconjurul lumii. Starul din Piraţii din Caraibe arăta ca o fantomă, slăbit şi lipsit de vlagă, spre îngrijorarea fanilor lui. Câţiva dintre apropiaţii lui i-au sărit imediat în apărare, susţinând că Johnny joacă la per­fecţiune rolul de star rock: „E imaginea lui din turneu, dar, în acelaşi timp, acest look al lui e un omagiu adus idolului său, Keith Ri­chards.“ (n.r. chitaristul trupei Rolling Stone) Toată lumea insistă că starul plesneşte de sănătate şi că nu trebuie să-l judecăm după felul ciufulit în care îi stă părul după ce se dă jos din avion sau stupizenii de acest fel. Ade­vărul e că faimosul actor nu e deloc încântat că, în iunie, a împlinit 55 de ani şi că a trecut în cea de-a doua jumătate a vieţii. Ştiţi voi, cea în care crizele existenţiale sunt ca la ele acasă. „Nu e deloc încântat că îmbătrâneşte“, se mai îndură unii să spună lucrurilor pe nume. „Era obişnuit cu adoraţia publicului, a şi fost numit, de două ori, cel mai sexy băr­bat din lume, iar acum vrea să petreacă şi să trăiască precum un star rock, care nu arată, nu se simte şi nici nu vrea să aibă 55 de ani“, susţine o sursă din anturajul lui.

image

Nu-i de mirare că o ţine dintr-o petrecere în alta sau că îşi toacă averea pe mărunţişuri („Dacă vreau să-mi cumpăr zilnic câte 15.000 de pachete de şerveţele, e treaba mea, sunt banii mei!“), la cât de singur şi debusolat se simte. Se prezintă beat la evenimente, bo­dyguarzii lui fac pe babysitterii, păzindu-l de public pentru a nu fi văzut cu diverse sub­stanţe ilegale pe faţă, iar acum, pe 1 august, s-a victimizat în mod lamentabil. A declarat că fosta lui soţie, Amber Heard, a fost cea care l-a pocnit pe el în faţă de două ori, în 2016, când a întârziat două ore la petrecerea ei aniversară. Of, şi de-abia fusese dat uită­rii scandalul acesta! Bineînţeles că avocaţii actriţei au infirmat acuzaţiile tardive ale lui Depp şi, mai mult, au atras atenţia asupra situaţiei precare în care se află actorul, în­gropat în procese.

Ben Affleck

image

Întocmai precum colegul lui de breaslă, Ben Affleck (45) se află în aceeaşi spirală descendentă. După despărţirea de mama celor trei copii ai lui, Jennifer Garner, – pen­tru că nu putem vorbi nici acum, după trei ani de la separare, despre un divorţ – l-am văzut tot mai des pe actor într-o formă fizi­că deloc flatantă. Ben a alungat din memoria colectivă imaginea lui de cuceritor de tro­fee, de care beneficia când era logodnicul lui Jennifer Lopez. În ciuda relaţiei (prea) bune pe care o are cu fosta lui parteneră şi a idi­lei în care este implicat alături de Lindsay Shookus, Affleck se luptă în continuare cu proprii demoni. Face eforturi considerabile să-şi ridice singur moralul – cu câte o nouă şi scumpă achiziţie auto sau un tatuaj cât tot spatele cu pasărea Phoenix –, însă starul din Good Will Hunting (1997) tot nu reuşeşte să renască din propria cenuşă. Îşi mai ia ini­ma-n dinţi şi se internează la reabilitare, după care postează totul pe Facebook, în încercarea de-a fi iertat, îmbărbătat, înţe­les. În toată această pâclă sufocantă în care pare că se zbate zi de zi, Ben a fost nevoit ca, pe 15 august, să-şi pună pe el cămaşa cea curată şi să fie apt de petrecere. În acea zi a împlinit 46 de ani, veste prea puţin îmbu­curătoare pentru starul care se luptă să-şi accepte slăbiciunile, greşelile, vârsta.

Foto: guliver/getty images/splash news, heptaRecente pe Ok! Magazine

CRBL instagram jpg
Sarah Jessica Parker, Profimedia (2) jpg
Ben Affleck și Jennifer Lopez, Getty Images (4) jpg
Bridgerton, GettyImages (1) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck, Bennifer, Getty (1) jpg
FotoJet Hailey jpg
Naomi Campbell la Cannes profimedia 0873394238 jpg
Brooke Shields în 2024, Profimedia (1) jpg
Maia Morgenstern, nou film (2) jpeg
Elizabeth Hurley, GettyImages (1) jpg
FotoJet Cannes 1 zi jpg
FotoJet Măruță jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  sursa   Shutterstock jpg
Deva Cassel și Monica Bellucci FotoJet (3) jpg
FotoJet Albu jpg
Catherine Zeta Jones si Michael jpg
Smiley Foto PR jpg
Kris Jenner, GettyImages (2) jpg