Sir Elton John, one man show

23 ianuarie, 2017
British singer Elton John jpeg

„I’m Still Standing“ nu este numai hit-ul legendarului artist, ci şi mesajul pe care acesta ni-l transmite cât se poate de clar: după cinci decenii de carieră şi o viaţă nebună, plină ochi de excese, „Rocket Man“ n-are de gând să tragă cortina prea curând.

Elton John.

Unul dintre cei mai de succes artişti ai tuturor timpurilor are 31 de albume de plati­nă la activ, vânzări care au depăşit 400 de milioane de exemplare în întreaga lume şi un record deţinut pentru cel mai bine vândut single din istorie, „Candle in the Wind 1997“ (cu peste 33 de milioane de copii vândute). Din 1970, de când a pornit în primul său turneu, Elton John (69) a susţinut peste 4.000 de spectacole în mai mult de 80 de ţări, în toţi cei 53 de ani de carieră de până acum. Şi realizările lui profesionale nici vorbă să se oprească aici! Însă întreaga sa activi­tate muzicală era cât pe ce să ia sfârşit din cauza drogurilor, dar şi a faptului că şi-a recunoscut public homosexualitatea.

Născut pe 25 martie 1947, în Middlesex, Ma­rea Britanie, Reginald Kenneth Dwight – nu­mele lui adevărat – a fost un copil genial şi un adolescent autodidact. La numai 3 ani, a învăţat singur să cânte la pian şi a reprodus apoi întrea­ga piesă The Skater’s Waltz numai din auzite. După ce a susţinut, în mod repetat, adevărate spectacole pentru membrii familiei şi apropiaţii acestora, a început să ia lecţii de pian în parti­cular. Profesorul lui de-atunci spunea că micu­ţul Reggie avea o capacitate extraordinară de-a reproduce o partitură de patru pagini, compusă de Händel, după ce a ascultat-o o singură dată. Câţiva ani mai târziu, şi-a cizelat talentul incon­testabil chiar la Academia Regală de Muzică din Londra, unde câştigase o bursă la vârsta de nu­mai 11 ani.

Contrar aparenţelor, John nu a fost încurajat de părinţi să urmeze o carieră muzicală. Dimpo­trivă. Tatăl lui, Stanley Dwight, fost membru al Forţelor Armate Britanice, îşi dorea pentru fiul său un viitor sigur şi, implicit, o profesie seri­oasă. Şi asta în ciuda faptului că era şi el mare meloman şi făcea parte, ca trompetist, dintr-o orchestră compusă din cadre militare. De fapt, ambii părinţi îndrăgeau muzica. Elton a recu­noscut, la maturitate, că a descoperit rock’n’roll-ul chiar în casa părintească, în 1956, când mama sa începuse să cumpere albumele lui Elvis Pres­ley şi le asculta cât era ziua de lungă. Pasionat şi el de noul beat care făcea ravagii printre tineri, adolescentul Elton a renunţat la şcoală, la 17 ani, pentru a-şi urma visul de-a deveni star pop. În 1962, şi-a format propria trupă, Bluesology, iar cinci ani mai târziu a răspuns la anunţul dat de Liberty Records, care căuta compozitor, şi a pri­mit, astfel, primul său job din industria muzicală. La scurt timp după ce pătrunsese în domeniul mult visat, Elton a început o colaborare deveni­tă deja legendară, cu textierul Bernie Taupin, cu care lucrează de aproape 50 de ani şi a compus hituri precum Rocket Man (1972), Candle in the Wind (1973), Don’t Let the Sun Go Down on Me (1974), I Guess That’s Why They Call It the Blues (1983), Nikita (1985) şi Sacrifice (1989).

Unul dintre cei mai mari muzicieni ai se­colului XX, Elton şi-a lansat primul său album, Empty Sky, în 1969, iar, un an mai târziu, a deve­nit star internaţional datorită single-ului Your Song, de pe cel de-al doilea album, Elton John. În anii ce-au urmat, legendarul artist a devenit faimos nu numai pentru muzica sa, ci şi pentru ţinutele de scenă extravagante, accesorizate cu celebrii ochelari coloraţi şi supradimensionaţi. Când era deja în plină glorie, „Rocket Man“ (cum i se spunea în urma succesului avut cu acest single) a mărturisit că a ales să poarte, în timpul reprezentaţiilor sale, costume cât mai ieşite din comun, pentru a compensa pentru copilăria strictă pe care a avut-o. „Eu nu eram un sex symbol ca David Bowie sau Freddie Mercury şi atunci am ales să fiu măcar hai­os. M-am gândit că, dacă tot stau la pian câte două ore în fiecare seară, trebuie să atrag cumva atenţia publicului…“, explică artistul în revista W. Dar, să fim serioşi, artistul nu a ales să se îmbrace fantezist doar din moti­ve practice, ci şi pentru că este un gay care pune preţ pe imaginea sa şi dă dovadă – mă­car ocazional – de bun gust. Nu degeaba a fost inclus în topul celor mai bine îmbrăcaţi britanici în 2015!

Începuturi. În 1965, alături de membrii primei sale trupe, Bluesology.

Dar să nu vă imaginaţi cumva că faimosul muzician şi-a asumat public homosexu­alitatea încă de la primul interviu acordat presei. Nici vorbă! Abia în 1976, pe 7 octom­brie mai exact, au ieşit la iveală detalii re­velatoare cu privire la viaţa sa intimă, în re­vista Rolling Stone. El n-a evitat subiectul, dar nici n-a dezvăluit întregul adevăr, lă­sând să se înţeleagă că este doar bisexual. „N-am mai vorbit niciodată despre asta“, şi-a început Elton confesiunea în paginile celebrei publicaţii. „Dar nici n-o să între­rup acum reportofonul. Adevărul e că n-a îndrăznit nimeni să mă întrebe până acum nimic legat de sexualitatea mea. Dacă mă întreba, îi răspundeam. Eu n-am ţinut se­cret lucrul acesta. De fapt, credeam că ştie toată lumea, doar am avut o relaţie cu managerul meu… Vă spun, nu cred că e ceva în neregulă cu faptul că mă culc cu o persoană de acelaşi sex“, şi-a conti­nuat acesta mărturisirile uimitoare.

Colaborare de succes. Elton şi partenerul său muzical de aproape 50 de ani, Bernie Taupin

Din păcate, fanii cântăreţului nu au apreciat sinceritatea acestuia. Vânzările albumelor sale au început să scadă, iar Elton a lansat melodia Sorry Seems to Be the Hardest Word – cu un mesaj cât se poate de evident – la numai o lună după ce revista care conţinea destăinu­irile sale ieşise pe piaţă. Dar nici măcar muzica n-a avut rol terapeutic pentru artistul care s-a simţit lezat de reac­ţia dezaprobatoare a publicului. Dim­potrivă, John a decis să renunţe la ea pentru o vreme. A încetat să mai con­certeze şi nici prin studioul de înregis­trări n-a mai trecut. A ales, în schimb, să-şi concentreze toată atenţia pe o activitate complet diferită, devenind proprietarul clubului local de fotbal Watford, al cărui preşedinte onorific este şi-n ziua de azi. Totuşi, n-a putut sta departe de muzică la neasfârşit, re­venind, în anii ’80, pe primele locuri în clasamentele muzicale. Tot atunci s-a şi însurat. Şi, culmea, cu o femeie! În 1984, după o scurtă idilă cu inginerul de su­net Renate Blauel, Elton i-a jurat acesteia dragoste pe viaţă în faţa altarului. Însă, bineînţeles că mariajul lor n-a durat o veşnicie, cei doi divorţând patru ani mai târziu. În 1988, John a renunţat aşadar la o căsnicie care părea că a existat doar cu scopul de a-şi muşamaliza interesul pen­tru persoanele de acelaşi sex. A mai avut o tentativă asemenătoare în anii ’60, când se logodise cu prima lui iubită, secretara Linda Woodrow, căreia i-a dedicat melo­dia Someone Saved My Life Tonight. Însă, vorba lui: „Mi-am dat seama că prefer to­tuşi bărbaţii şi nu femeile.“ Iar, în anul di­vorţului de Renate, a recunoscut, tot pen­tru Rolling Stone, că se simte „confortabil că sunt gay“.

Entertainer. Artistul îşi face apariţia pe scenă în costume extravagante şi ochelari coloraţi.

După o perioadă binevenită, în care a avut relaţii lipsite de constrângeri cu managerul John Reid şi alţi iubiţi a căror identitate nu doreşte s-o dezvăluie, Elton l-a întâlnit pe fostul director de publicita­te canadian David Furnish, partenerul său din ultimii 23 de ani. Cei doi au intrat într-un parteneriat civil pe 21 decembrie 2005, exact în ziua în care acest lucru a fost posi­bil şi pentru cuplurile gay din Marea Brita­nie. Iar, în 2014, adică atunci când căsnicia a devenit o realitate şi pentru homosexualii englezi, John şi Furnish au făcut şi ei nunta. Înainte de a-şi oficializa idila, însă, au deve­nit părinţi. Cu ajutorul unei mame surogat, a venit pe lume primul lor fiu, Zachary Fur­nish-John, în decembrie 2010. Iar, în ianuarie 2013, familia Furnish-John s-a extins cu un nou membru, Elijah Joseph Daniel. „Pater­nitatea mi-a schimbat viaţa. Mi-am dat sea­ma că cele mai mărunte lucruri – precum un minut petrecut cu copiii mei – valorează mai mult decât orice tablou sau fotografie faimoa­să, orice casă sau chiar hit muzical“, a declarat faimosul tătic.

Bisexual? S-a logodit cu prima lui iubită, apoi s-a însurat cu Renate Blauel (foto), însă după divorţ a recunoscut că e, de fapt, gay.

Cum era şi de aşteptat, multimilionarul britanic îşi creşte copiii în lux, îndeplinin­du-le celor mici aproape orice dorinţă. Însă nu oricum, ci numai dacă merită. „Trebuie să muncească pentru banii lor de buzunar“, spu­ne cu dârzenie John. „E de-ajuns că ei duc o viaţă fără griji, nu mai trebuie să le şi oferim absolut totul pe tavă. Aşa că primesc bani de buzunar doar dacă ajută la treburile casei sau în grădină. Eu am muncit pentru fiecare bănuţ pe care-l am şi m-am simţit atât de bine!“, a declarat pentru BBC posesorul unei averi de 480 de milioane de dolari. La 6 şi respectiv 4 ani, Zachary şi Elijah sunt interesaţi doar de maşinuţe de jucărie, însă Elton – care deţine, în propriul garaj, o colecţie impresionantă de automobile de lux precum Bentley, Aston Mar­tin şi Ferrari – n-are de gând să le cumpere, la majorat, vreo maşină de ultimă fiţă băieţilor lui. „Ca să cunoască valoarea banilor, ei îşi vor plăti prima lor maşină. Care va fi cel mai probabil un second hand…“, se menţine pe poziţie artistul. Mai mult de atât, John nu intenţionează să lase toată averea sa celor doi băieţi ai lui. „Bineînţe­les că le voi oferi copiilor mei o stabilitate finan­ciară. Însă nu vreau să crească răsfăţaţi. Răsfă­ţul le-ar distruge viaţa!“, a conchis acesta.

Tătic grijuliu. „Tot ce credeam că urăsc la copii - plânsetele şi ţipetele - le ador de fapt!“

Şi pare că ştie ce zice! Aşa-zisa lui zgârcenie nu e deloc surprinzătoare, având în vedere că Sir Elton John a învăţat, pe propria piele, câ­teva lecţii de viaţă esenţiale. Prin anii ’90, şi-a consumat o bună parte din avere în mod ne­săbuit. „Îmi place la nebunie să-mi cheltuiesc banii!“, spunea cel care a dat odată 293.000 de lire sterline numai pe flori. Bijuterii, opere de artă, yacht-uri, vile, ţinute de designer, avioane private, orice vă trece prin minte, el avea. Şi, dacă n-avea, cumpăra. Dar bunurile materiale n-au făcut decât să umple acel gol pe care-l umpluseră drogurile şi alcoolul în viaţa lui, în anii ’70 şi la începutul anilor ’80. „Eram atât de timid, încât numai apelând la droguri m-am putut deschide. Din păcate, tot drogurile au reuşit să mă izoleze de restul lumii din nou. Cu două săptămâni înainte de-a mă interna într-o clinică de realibilitare, nici n-am mai ieşit din casă“, a mărturisit muzicianul. Dependenţa de cocaină era atât de mare, încât artistul ajunse­se să-şi administreze câte o doză la patru mi­nute, în timpul petrecerilor. Iar, în momentul în care a hotărât să renunţe la drog, i-a scris acestuia o scrisoare de adio. Şi, dacă e să ne luăm după spusele colaboratorului său de cursă lungă, Bernie Taupin, textul respectiv este unul dintre cele mai bune scrise vreodată de Elton. „Mi-am zis că drogul e iubitul meu. «Te iubesc foarte mult, dar nu ne mai putem întâlni. Ai fost partenerul meu, te-am luat cu mine în jurul lu­mii, am zburat împreună în avioane private, am făcut dragoste cu tine, dar acum trebuie să-ţi spun: Adio!» Cocaina a fost cel mai bun, dar, în acelaşi timp, şi cel mai rău prieten al meu“, a redat artistul o parte din scrisoarea cu prici­nă, în Evening Standard. Drogurile i-au cau­zat celebrului consumator episoade epileptice severe şi aproape că l-au omorât în 1975, când superstarul, în culmea succesului său, a luat o supradoză de cocaină. „Când combini droguri­le cu alcoolul, ajungi să te crezi invincibil. Inutil să mai spun că nimeni nu e invincibil…“, spunea John. Dar nimic din toate acestea nu l-a deter­minat pe muzician să se interneze în clinica de reabilitare. Singurul care a avut impact asupra artistului a fost Ryan White. Adică un adoles­cent care a contactat SIDA după o transfuzie de sânge şi a murit din această cauză. La câteva luni după trecerea în nefiinţă a băiatului nevi­novat - care a avut loc în 1990 -, John şi-a ana­lizat propria viaţă şi a decis să înceteze să se mai autodistrugă. Fostul dependent de dro­guri a devenit recunoscător pentru cea de-a doua şansă pe care a primit-o, viaţa sa luând din nou o turnură favorabilă. A înfiinţat, în 1992, o organizaţie caritabilă care are ca acti­vitate lupta împotriva SIDA. Elton John AIDS Foundation a strâns peste 225 de milioane de dolari şi a ajutat milioane de oameni din în­treaga lume. Iar satisfacţiile au tot continuat să apară pentru muzicianul britanic. În ’94, a primit un loc binemeritat în Rock and Roll Hall of Fame, iar, patru ani mai târziu, Regina Elisabeta a II-a l-a desemnat Cavaler, pentru activitatea caritabilă întreprinsă.

Soţ fericit. „Oamenii ar trebui să fie liberi în ceea ce priveşte viaţa lor sexuală“, spune muzicianul care şi-a recunoscut public homosexualitatea acum 40 de ani şi este însurat cu David Furnish. „Singura limită pe care ar trebui să şi-o impună este legată de animale.“

Sir Elton John şi-a continuat cariera, cel mai recent album al său, Wonderful Crazy Night, a fost scos pe piaţă în ianuarie 2016 şi este al 33-lea album de studio al legendarului muzi­cian. Unul dintre cei mai mari entertaineri ai lumii are agenda plină până în iulie 2017, ur­mând să susţină concerte la distanţă de numai câteva zile unul de altul şi să celebreze 50 de ani de colaborare fructuoasă cu textierul Ber­nie Taupin. „Nu daţi crezare zvonurilor“, ne atenţiona Elton în decembrie 2016, pe site-ul său oficial. „N-am de gând să mă retrag prea curând“, îşi asigura acesta fanii. Totuşi, de ani de zile încearcă să reducă din responsabilităţi­le profesionale pe care singur alege să şi le asu­me. În încercarea de-a petrece mai mult timp cu copiii săi, i-a pasat soţului frâiele afacerilor pe care le deţinea. „L-am transformat într-un fel de Yoko Ono sau în Domnul Neplăcut, pen­tru că a preluat controlul business-ului meu şi concediază oameni, ia decizii tranşante“, ne-a lămurit John.

Acest transfer de putere către David Furnish îi uimeşte pe mulţi. Am fi zis şi noi că relaţia dintre Elton şi partenerul său din ultimii 23 de ani e în pericol, dacă nu chiar pe ducă, în urma celor publicate de tabloidele britanice de ceva timp încoace. Însă cei doi soţi sunt mai apro­piaţi ca niciodată! David îşi vede în continuare nestingherit de aventurile lui extraconjugale cu masculi tineri şi plini de sex appeal (pe care nu conteneşte să îi recompenseze - pentru aten­ţia acordată - cu vacanţe exotice sau cadouri costisitoare), iar soţiorul acestuia nu pare deloc deranjat. Cum e posibil aşa ceva? Soţii John-Fur­nish au un mariaj deschis, care rezistă în ciuda zvonurilor inerente şi a scandalurilor care se ivesc pe parcurs.

Aşadar cu dragostea stă bine, iar din punct de vedere profesional… toate bune şi frumoase şi la acest capitol! Nici că se putea un moment mai potrivit pentru a-şi scrie memoriile! „M-a sur­prins cât de tarapeutic este tot acest proces!“, vorbeşte Elton despre autobiografia la care lu­crează în acest moment şi care va vedea lumina tiparului în 2019. „Privind înapoi, îmi dau seama ce viaţă nebună am avut privilegiul să trăiesc. Şi încă nu s-a terminat! Sper numai ca fanii să se bucure de accesul nelimitat pe care îl vor avea prin intermediul acestei cărţi!“.

 Premii câştigate

Compozitor. A cunoscut succesul şi pe Broadway, compunând coloana sonoră pentru Billy Elliot (2008), care a câştigat nu mai puţin de 10 premii Tony.

Este deţinătorul a 12 premii Ivor Novello (acordate textierilor şi compozitorilor), a fost nominalizat de 11 ori la Grammy şi a câştigat cinci asemenea premii, plus Grammy Legend în 2001. Trei dintre albumele sale au intrat în Grammy Hall of Fame, inclusiv cel scos în 1970, care-i poartă numele. Elton a fost nominalizat de trei ori la Oscar şi a câştigat o statuetă. Are un premiu Tony şi patru astfel de nominalizări.

Big spender

Bogat. Una dintre proprietăţile cântăreţului, în Beverly Hills.

 Cu o avere estimată, în 2016, la 480 de milioane de dolari, Sir Elton John este proprietarul unei case în Old Windsor, Berkshire, şi a altor rezidenţe în Atlanta, Nisa, Londra şi Veneţia. În 2000, a recunoscut că a cheltuit 30 de milioane de lire sterline în mai puţin de doi ani, adică aproximativ 1,5 milioane de lire sterline pe lună! Iar, un an mai târziu, şi-a vândut 20 de maşini la o licitaţie Christie, dar nu pentru că a ajuns la sapă de lemn, ci pentru că nu apucase să le conducă, fiind prea mult timp plecat din ţară. Printre automobilele scoase la vânzare s-au numărat un Jaguar (în valoare de 234,750 de lire sterline), câteva Ferrari-uri, Roll Royce-uri şi Bentley-uri, care i-au adus în cont aproape 2 milioane de lire sterline.

Alte pasiuni

image

„Când eram copil, părinţii mei se certau mult şi atunci mi-am găsit refugiul în obiecte, am început să prind drag de jucării, discuri, să colecţionez lucruri…“, explică Sir Elton John pasiunea sa pentru fotografiile artistice sau statuile din cristal. Deţine cea mai mare colecţie de fotografii din lume realizate în timpul atacului terorist din 9 septembrie (2000 în total!), participă la licitaţii, vizitează galerii de artă, susţine noi artişti, se implică 100% în procesul de achiziţie a noilor exemplare şi îşi expune cea mai mare parte a colecţiei în locuinţele sale. De fapt, a fost nevoit să cumpere un apartament învecinat cu al lui doar pentru a-l transforma într-o adevărată „sală de expoziţie“ pentru fotografiile care poartă semnături celebre – precum Cindy Sherman, Nan Goldin, Man Ray – şi cele 4.000 de statui din cristal – dintre care 2.500 de dimensiuni mari! – pe care le deţine.

foto: guliver/getty images/splash news/rex featuresRecente pe Ok! Magazine

Doina Teodoru stand up despre Dana Budeanu la iUmor   Antena 1 (4) jpg
roxana hulpe botez fetita jpg
nunta smiley si gina pistol jpg
general 2 jpg
Eva Longoria, splendidă la Cannes, mai 2023, Getty (4) jpg
Salma Hayek la Cannes, mai 2023, Getty (1) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (3) jpg
Victoria și Beckham Screenshot 2023 04 19 at 19 45 16 png
Beyoncé și Tina Turner împreună pe scenă, în 2008, Getty (1) jpg
Heidi Klum la Cannes 2023, Getty (3) jpg
Tina Turner si Erwin GettyImages 471719398 jpg
Madalina Ghenea 1, Instagram (4) jpg
Oana Ioniță și Florin Budnaru
Bryan Adams, Diana Ross si Tina Turner Foto: Instagram
Tina Turner a murit  Foto: Profimedia
Andreea Cristea colaj jpg
Gina Chirila (1) jpg
Irina Shayk la Cannes, Foto Getty (2) jpg