Ştafeta abandonului: după ce Larisa Iordache s-a retras de la Olimpiadă, americanca Simone Biles a revenit şi a câştigat o medalie fix la acel aparat

4 august, 2021
13 larisa iordache simone biles barna olimpiada tokyo abandon 1 png png

Gimnasta noastră a sperat până în ultima clipă că se va duela la Tokyo cu rivala din Statele Unite pentru o medalie la bârnă. Din păcate, visul ei olimpic s-a năruit.

La cei 25 de ani ai săi, Larisa Iordache reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokyo doar la bârnă, fiind una din cele două gimnaste din lotul naţional feminin plecate în Japonia să aducă medalii. Cealaltă gimnastă, constănţeanca Maria Holbură, în vârstă de 20 de ani, a intrat în concurs la toate cele patru aparate: bârnă, sol, sărituri şi paralele.

Ratarea finalei

Deşi ştiam că a plecat cu probleme de sănătate, ca urmare a unei grave accidentări şi a mai multor operaţii la tendonul ahilean, mulţi ne-am pus speranţa în talentul şi concentrarea Larisei Iordache de-a aduce din nou România pe podiumul olimpic, după bronzul câştigat cu echipa la Londra, în 2012..Din păcate, însă, după calificarea ei în finala la bârnă. durerile la gleznă au împiedicat-o să mai concureze, riscul unei accidentări mai grave fiind inerent. Sportiva de 25 de ani a părăsit în lacrimi sala de concurs după ce, la încălzire, şi-a dat seama că nu se va putea prezenta la start.

"Sincer, am avut îndoieli de la început, fiindcă leziunea Larisei, o entorsă mediotarsiană, venită peste o artroză mai veche, necesită în mod normal două-trei săptămâni de pauză, plus recuperare. Acum am încercat să grăbim lucrurile, dar, din păcate, nu a funcţionat. Ar fi trebuit să se întâmple un miracol", va spune peste câteva ore şeful echipei medicale a României, Dan Tănase, citat de gsp.ro.

Maria Holbură
Maria Holbură

Din păcate, nici mai tânăra ei colegă, Maria Holbură, nu a avut rezultate satisfăcătoare, ratând finalele şi plasându-se pe locul 65.

Mesajul emoţionant al Larisei Iordache după retragerea de la Olimpiadă

"Nu vom înţelege niciodată de ce drumul pe care ni-l alegem este atât de dur cu noi în unele momente când ai nevoie să te lase să mergi liniştit spre ce vrei tu să faci", a scris Larisa Iordache pe contul său de socializare. "Am încercat şi am sperat până în ultima clipă pentru această finală olimpică. Din păcate, iar, drumul meu este împietrit... durerea asta de la gleznă pe care o simt este peste limita mea de suportabilitate ca om. Am vrut să o fac pentru mine. Pentru mine şi pentru fiinţa care m-a împins pe drumul acesta, care din păcate nu mai este lângă mine şi nu mai pot obţine un cuvânt de încurajare de la ea... însă ştiu că am iubirea necondiţionată a familiei mele. Vă iubesc!

11 larisa iordache abandon olimpiada barna glezna 7 jpg jpeg

Este greu, greu. Pentru că de data asta chiar am crezut că o să fie bine totul. Însă drumul nu se opreşte aici, cu această şansă nefructificată. Momentan pun puţină pauză şi o iau de la capăt când o să fiu pregătită să reiau totul, atât din punct de vedere psihic, cât şi fizic. Antrenorilor mei vreau să le spun că îi iubesc pentru că, indiferent de situaţie, ei au crezut în mine şi în tot ceea ce am făcut. 

Şi pentru că au pornit cu mine pe drumul ăsta chiar când nu aveam pe nimeni lângă noi. Şi vă apreciez şi pe voi, pe cei ce au sperat şi m-au încurajat."

Revenirea spectaculoasă a lui Simone Biles

Lotul american de gimnastică feminină a trăit pe viu drama gimnastei lor favorite, care resimţea din plin presiunea câştigării aurului olimpic. Simone Biles şi-a şocat echipa atunci când a decis să se retragă după concursul de sărituri, invocând o cădere psihică fără precedent.

16 larisa iordache simone biles barna olimpiada tokyo abandon 2 png png

"Pur şi simplu nu am vrut să continui”, a spus ea cu ochii în lacrimi la conferinţa de presă. „Nu e vorba de nicio accidentare. Doar mândria mea a fost rănită un pic”, a continuat ea, potrivit "The Washington Post". „Trebuie să mă concentrez pe sănătatea mea psihică. Cred că sănătatea mintală este mai importantă în sport în acest moment. Trebuie să ne protejăm mintea şi corpul, şi nu doar să ieşim şi să facem ceea ce lumea vrea să facem. Nu mai am încredere în mine la fel de mult. Poate că e din cauza vârstei. Au fost câteva zile în care toată lumea îţi dă mesaje pe Twitter şi simţi, pur şi simplu, greutatea lumii apăsând pe umerii tăi. Nu suntem doar sportivi. Suntem oameni la sfârşitul zilei şi, uneori, trebuie doar să te retragi. Nu am vrut să ies şi să fac ceva prostesc şi să mă accidentez. Mulţi sportivi au vorbit despre asta. Este o competiţie atât de mare, sunt Jocurile Olimpice. La sfârşitul zilei, nu vrem să fim scoşi de acolo pe targă”, a explicat Biles, cea mai de succes gimnastă americană din toate timpurile.

Totuşi, cu ajutorul echipei, Simone Biles a reuşit să revină în cursă în finala la bârnă şi să se plaseze pe un onorabil loc trei. Şi, chiar dacă pleacă acasă doar cu argintul pe echipe şi cu bronzul la bârnă, această ultimă medalie semnifică mult mai mult pentru ea, este victoria asupra depresiei şi a stresului concursului.

"A trebuit să fiu evaluată medical în fiecare zi şi am avut două şedinţe cu un psiholog sportiv din echipa americană. Abia am făcut finala. Dar am reuşit să facem echipă, iar singurul salt pe care l-am făcut a fost extraordinar. Dar pentru celelalte probe, fizic şi psihic, nu a fost sigur pentru mine să concurez, deoarece nu puteam face exerciţiile fără a-mi pune în pericol sănătatea şi securitatea. Sunt mândră că am putut concura din nou la JO", a spus Simone Biles în finalul concursului.

FOTO: Cristian Nistor/COSR/Team Romania, Instagram



Recente pe Ok! Magazine

Shakira, GettyImages (4) jpg
Demi Moore la Met Gala 2024, GettyImages (7) jpg
Keith Urban și Nicole Kidman, GettyImages (3) jpg
Jennifer Lopez, Met Gala, GettyImages (2) jpg
FotoJet Met 2024 jpg
George Ivașcu    FOTO PRO TV (1) jpg
Vedete care sărbătoresc Paștele ortodox jpg
FotoJet Enrique și sora sa jpg
Premiere la GOPO 2024 iubiri noi, sarcini la vedere și tablouri de familie pe red carpet jpg
Esca și mama sa PNG
banner laura cosoi png
Gopo 2024   Amalia Enache, Andreea Raicu, Olimpia Melinte, Manuela Harabor jpg
Andreea Antonescu foto Ok Magazine DSC 0103 (2) jpg
FotoJet David tatuat jpg
Nicole Kidman, premiu pentru întreaga carieră, GettyImages (14) jpg
florin piersic facebook jpg
Jennifer Garner, Profimedia jpg
FotoJet Gherman jpg