Teatrul românesc este iar în doliu! Actriţa Luminiţa Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani

5 iulie, 2021
2 luminita gheorghiu3 jpg jpeg

O mare actriţă părăseşte scena. Duminică, 4 iulie, s-a stins din viaţă Luminiţa Gheorghiu, la vârsta de 71 de ani. Actriţa care a jucat în ”Moromeţii”, dar şi în producţii din noul val al cinematografiei româneşti îşi limitase în ultima vreme apariţiile publice, fiind consumată de o boală nemiloasă.

Luminiţa Gheorghiu este foarte cunoscută după apariţia în filmul „Moartea domnului Lăzărescu“, în regia lui Cristi Puiu, unde a jucat rolul asistentei de pe ambulanţă care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la altul prin Bucureşti.

Nu a fost primul proiect al actriţei cu Cristi Puiu, ea a jucat şi în pelicula „Marfa şi banii“ (2001), producţie care este considerată cea cu care a început noul val al cinematografiei româneşti.

stanga
dreapta
3 luminita gheorghiu3 jpg jpeg
4 luminita gheorghiu2 jpg jpeg
5 luminita gheorghiu1 jpg jpeg
6 luminita gheorghiu jpg jpeg

Luminiţa Gheorghiu a jucat şi în filmul "Poziţia copilului" (2013), al lui  Călin Peter Netzer, peliculă care a primit Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin.  Ea a mai apărut în filme de Liviu Ciulei, Radu Jude, Radu Mihăileanu şi Michael Haneke.

Vestea că Luminiţa Gheorghiu a murit la 71 de ani a fost confirmată pentru Adevarul.ro de surse din apropierea familiei.

Născută la 1 septembrie 1949 la Bucureşti, actriţa Luminiţa Gheorghiu a jucat până în 2003 pe scena Teatrului Bulandra, dar a avut o carieră extraordinară mai ales în cinematografie.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar şi a debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra. După absolvire, a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, iar în 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Un an mai târziu a devenit actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti. 

Primul rol în film a fost în 1974, în pelicula „Stejar, extremă urgenţă“, în regia lui Dinu Cocea, dar primul rol important a fost cel al Catrinei, soţia lui Moromete, din filmul Moromeţii (1987), în regia lui Stere Gulea. 

Foto: FacebookRecente pe Ok! Magazine

livia43 jpg
anca serea adi sina png
simona20 jpg
David Popovici la Campionatul European de Inot pentru Juniori de la Otopeni (1) jpg
Jill Biden garderoba cu rochii florale  (1) 4 iulie jpg
Linda Evangelista profimedia 0282765230 jpg
erol1 jpg
Amber (2) jpg
lili22 jpg
Talulah Riley și Elon Musk jpg
Shakira (4) jpg
ric3 jpg
Carmen Iohannis tinute Madrid jpg
DJ markus Schulz Untold si Adina Butar copil Miami (7) jpg
Adrian Nastase in Grecia jpg
Mihail Gorbaciov ultimul lider sovietic (5) jpg
Cristina Balan si a retras copiii cu sindrom Down de la scoala (1) jpg
alberts30 jpg