Tot ce trebuie să știi despre noua ecranizare Shōgun, disponibilă din 27 februarie pe Disney+

27 februarie, 2024

Bazată pe celebrul roman scris de James Clavell, seria Shōgun este o oglindire a Japoniei de la 1600, aflată în pragul unui război civil.

Shogun 1 jpg

Seria limitată Shōgun de la FX, ce va fi disponibilă pe Disney+ de azi, 27 februarie, se bazează pe romanul publicat în 1975 și este o poveste despre dragoste, onoare, cultură și lupta pentru putere. Acțiunea se petrece în anul 1600 și marchează ascensiunea Shōgunului Yoshii Toranaga (interpretat de Hiroyuki Sanada) în Japonia feudală, în timp ce înfruntă Consiliul Regenților. Toranaga este ajutat de consilierul său, pilotul englez naufragiat John Blackthorne (interpretat de Cosmo Jarvis), care este nu doar singurul englez ajuns pe aceste meleaguri, ci și primul care avea să obțină statutul de samurai. Serialul va debuta cu două episoade, urmând ca un nou episod să aibă premiera în fiecare săptămână.

O POVESTE DESPRE DOUĂ LUMI

Japonia anului 1600 prezentată în Shōgun este locul unde puțini europeni au pus, vreodată, piciorul. Conform firului epic, nava naufragiată vine purtând secrete care l-ar putea ajuta pe Toranaga să încline balanța puterii în favoarea sa și să distrugă influența formidabilă a dușmanilor lui Blackthorne: preoții iezuiți și negustorii portughezi. Soarta celor doi protagoniști devine indisolubil legată de cea a traducătoarei lor, Toda Mariko (interpretată de Anna Sawai), o nobilă creștină misterioasă, căzută în dizgrație. În timp ce își slujește stăpânul pe acest fundal politic-social tensionat, ea trebuie să găsească un echilibru între noua relație cu Blackthorne, angajamentul față de credința care a salvat-o și datoria față de răposatul ei tată.

Astfel, pe măsură ce conflictele politice interne și ciocnirile culturale iau amploare, lupta devine, practic, inevitabilă. Loialitatea, integritatea și tăria de caracter ale lui John Blackthorne sunt puse la grea încercare, prins între două lumi care-l vor schimba ireversibil.

DISTRIBUȚIE DE TOP

Producătorul Hiroyuki Sanada interpretează rolul lordului Yoshii Toranaga, Cosmo Jarvis dă viață personajului John Blackthorne, iar pe Anna Sawai (Pachinko) o vom regăsi în rolul lui Toda Mariko. Shōgun are, de altfel, o distribuție japoneză de excepție, fără precendent pentru o producție americană: Tadanobu Asano joacă rolul lui Kashigi Yabushige, un aliat apropiat al lui Toranaga; Hiroto Kanai este Kashigi Omi, tânărul lider al satului de pescari în care a fost găsită nava lui Blackthorne, Takehiro Hira este Ishido Kazunari, un birocrat puternic, principalul rival al lui Toranaga; pe Shinnosuke Abe îl regăsim în rolul lui Toda Hirokatsu („Buntaro”), soțul gelos al lui Mariko, iar Yuki Kura este Yoshii Nagakado, fiul nerăbdător al lui Toranaga, mânat de o puternică dorință de a se remarca.

Shogun 2 jpg

ÎNTRE FICȚIUNE ȘI REALITATE

La patru decenii de la prima ecranizare a romanului scris de James Clavell, abonații Disney+ au ocazia să descopere o nouă abordare a poveștii navigatorului britanic naufragiat pe coastele Japoniei, lângă Peninsula Izu, ce devine un pion important în lupta pentru putere dintre samurai și rivalii acestora. James Clavell, scriitor, scenarist, regizor și veteran al celui de-al Doilea Război Mondial s-a documentat timp de trei ani pentru acest roman. De altfel, a fost chiar prizonier al forțelor nipone pe insula Java şi în Singapore, ceea ce i-a trezit interesul pentru cultura și pentru tradiția Asiei de Est şi a Japoniei, dar și pentru experiențele prizonierilor de război. Și chiar dacă povestea ce stă la baza seriei de pe Disney + este romanțată, episoadele descriu cu mare acuratețe realitățile Japoniei feudale de la acea vreme.

CE ERAU, DE FAPT, SHŌGUNII?

Shōgun este titlul oficial al conducătorului militar național al Japoniei, iar povestea acestei titulaturi are rădăcini vechi, ce datează încă din secolul al XII-lea.

Foto: Disney Plus



Recente pe Ok! Magazine

Violeta Bănică, fiica Andreei Marin, pe podiumul de modă la gala Nu există nu se poate   Facebook (9) jpg
Andie MacDowell la Cannes, 2023, Getty (5) jpg
Miss Universe Argentina PNG
Gest tandru între Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu la gala Nu există nu se poate   Insta (3) jpg
Oana Mosneagu si Vlad Gherman au stabilit data nuntii   Instagram (8) jpg
FotoJet Rafa și Nole jpg
Roxana Ciuhulescu la gala Nu există nu se poate     Foto Mihai Solovastru Photography (1) jpg
FotoJet Gala Andreea jpg
Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg
Carmen Iohannis in alb la Seul la intalnirea cu comunitatea romaneasca   Administratia Prezidentiala (1) jpg
Riley Keough jpg
FotoJetBeckhams (1) jpg
Rebel Wilson   Instagram (2) jpg
FotoJetAnca jpg
monica tatoiu ea png
Carmen Iohannis și Klaus Iohannis la Cimitirul Național din Seul din Coeea de Sud   Administrația Prezidențială (9) jpg
Împăratul aztec Moctezuma al II lea și urmașa lui, Blanca Barragan Moctezuma   Profimedia jpg