Una dintre reginele cinematografiei italiene s-a stins la 90 de ani. Monica Vitti a fost cunoscută şi ca muza lui Michelangelo Antonioni

4 februarie, 2022
11 monica vitti si alain delon jpg jpeg

Walter Veltroni, politician italian şi prieten de familie a făcut miercuri anunţul pe Twitter. Starul de cinema Monica Vitti a murit, la vârsta de 90 de ani, suferind de Alzheimer.

Ulterior, şi ministrul italian al culturii a anunţat vestea tristă într-un comunicat: "Adio Monica Vitti, adio regină a cinematografiei italiene. Astăzi este o zi cu adevărat tristă, o mare artistă şi o mare italiancă a plecat dintre noi".

Vitti lipsea din viaţa publică din cauza bolii Alzheimer descoperită în 2001, când a fost primită la palatul prezidenţial pentru premiile David di Donatello – Oscarurile italiene.

Actriţa a fost considerată una dintre reginele cinematografiei italiene, dar şi muza regizorului Michelangelo Antonioni, în producţiile căruia a atins celebritatea.

Pelicula "L'avventura" a consacrat-o ca una dintre cele mai cunoscute actriţe din acea perioadă din Italia şi nu numai. "L'avventura" (1960) s-a bucurat de o mare apreciere internaţională şi a primit o nominalizare la Premiile BAFTA în 1961, potrivit imdb.com. Imaginea ei a apărut, câţiva ani mai târziu, pe un timbru italian de aniversare a filmului.

A jucat alături de actori celebri, printre care se numără Marcello Mastroianni, Alain Delon, Richard Harris, Terence Stamp, Michael Caine şi Dirk Bogarde. Monica Vitti a câştigat cinci premii David di Donatello pentru cea mai bună actriţă, şapte Globuri de Aur italiene pentru cea mai bună actriţă, Globul de Aur pentru carieră şi Premiul Leul de Aur pentru carieră al Festivalului de Film de la Veneţia.

Avea o relaţie cu Roberto Russo din 1973, dar s-au căsătorit abia în 2000. Ultima dată când a fost văzută în public a fost în 2002, la premiera din Paris a muzicalului de scenă Notre-Dame de Paris.

Publicul a aflat de boala sa abia în 2011, iar soţu său a mărturisit atunci că a apelat la ajutorul unei îngrijitoare pentru a o ţine sub observaţie la casa lor din Roma.

Vitti a jucat inclusiv alături de Claudia Cardinale, în două filme: Burlacul nemuritor (1975) şi Blonda îmbrăcată în piele neagră (1975).

Foto: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

sebastian topescu baiatul lui cristian topescu jpg
Angela Similea1 (1) jpg
Magda Palimariu baietel Aksel jpg
PaulaSelingVideo jpg
Lenny Kravitz și Ana Paula Valle, Profimedia (2) jpg
Chris Norman Smokie jpg
Bruce Willis și familia png
Elvira Deatcu (3) jpg
FotoJetGarner jpg
Jennifer Aniston  (2) jpg
FotoJetJ Lo hot jpg
1 andra maruta copii jpg jpeg
Brigitte Macron, pe șantierul catedralei Notre Dame FOTO Profimedia
cub alina sorescu png
Dinu si Jean Gavril despre America Express   foto Sorin Stana, OK (1) jpg
Pique
Gwyneth Paltrow  sursa   Shutterstock jpg
carmen negoita nud jpg