Vă amintiţi de el? Povestea de viaţă a contelui alb al rapului, Vanilla Ice

10 iunie, 2016
VARIOUS   1991 jpeg

Înainte de Eminem a fost el. Deşi multe voci din muzică se feresc să-i atribuie un loc mai important decât al unui one hit wonder, noi facem în acest articol o pledoarie pentru a recunoaşte ce este de recunoscut. Că Vanilla Ice a reuşit să ducă hip-hopul din underground în zona mainstreamului.

Vanilla Ice în anul 1991

Nu se poate să fi ascultat muzică în debutul anilor ‘90 şi să nu te fi lovit de el. Robert Matthew Van Winkle pe numele lui adevărat, ajuns acum la 48 de ani, era atunci chintesenţa popularităţii, lucru cu atât mai interesant cu cât această notorietate şi-o datora unui singur cântec, faimosul Ice Ice Baby. Un cântec simpluţ, scris pe când artistul avea 16 ani, despre un weekend cu băieţii la Miami, a reuşit inimaginabilul. Să fie primul single rap ajuns pe primul loc în topul Billboard.

Un vlăjgan cât se poate de alb a reuşit să facă ascultată muzica negrilor la nivel comercial. Se întâmpla undeva pe la sfârşitul anului 1990, când topurile erau dominate de Mariah Carey, George Michael şi Janet Jackson. Şi a apărut el, Vanilla, cu hitul care a reuşit să stea cocoţat pe locul întâi timp de o săptămână.

Discul de pe care a fost extras acest singur mare hit al lui Vanilla, To The Extreme, s-a vândut în 11 milioane de copii şi a fost numărul 1 pentru nu mai puţin de 16 săptămâni.

Scurta perioadă de popularitate a lui Van Winkle a fost atât de intensă, încât Hollywoodul a creat un film cu şi despre el, Cool As Ice (1991), ba mai mult, i-a dat şi un rol în superproducţia pentru adolescenţi Teenage Mutant Ninja Turtles II.

Afişul filmului Cool as Ice

Dar cum a ajuns un puşti alb star în lumea muzicii gangsta? Din biografia lui, despre care unii spun, pe nedrept însă, că ar fi mai mult fabricată, aflăm că Robert a avut o copilărie grea şi petrecută mai mult în cartierele rău famate din South Dallas, alături de mama şi fraţii lui vitregi. Ice nu şi-a cunoscut niciodată tatăl, unul dintre soţii mamei sale a fost violent cu el, iar relaţia cu fraţii lui de mamă nu era nici ea prea fericită. Adolescentul Robert trăia şi la limita legii, căci una dintre pasiunile lui erau cursele ilegale de maşini, iar asta i-a adus şi probleme cu poliţia.

Mişcarea hip hop, care începuse pe străzi, la începutul anilor ‘80, l-a vrăjit şi pe acest puşti alb. Avea ritm şi avea şi mişcări, aşa că Robbie devenise o forţă de temut la duelurile rap organizate la petreceri, de unde şi-a tras şi porecla de Vanilla Ice. Vanilla, datorită feţei albe, Ice fiind denumirea unei mişcări de breakdancing ce-i aparţinea. Între noi fie vorba, înregistrările video existente astăzi pe YouTube îi dau Ceazarului ce-i al Cezarului: înainte de a fi rapper, Vanilla a fost un excelent dansator.

Başca şi un excelent pilot de motocross, unul care a câştigat şi ceva premii prin 1985. Înainte de a da lovitura pe piaţa muzicală, Ice ajunsese să doarmă în maşină, iar ziua făcea demonstraţii de breakdancing pentru bani, pentru ca noaptea să cânte rap unui public negru, în cluburi. Vanilla ajunsese să cânte în deschiderea unor grei ai genului precum  Public Enemy, Ice-T sau Sir Mix a Lot. Aşa l-a întâlnit producătorul muzical Tommy Quon, cel care i-a lansat şi primul album, Hooked, care, mai târziu, şi-a primit numele sub care a cunoscut succesul: To the Extreme.

Cum spuneam, cel mai important merit al lui Vanilla este că a devenit primul star hip-hop cunoscut la nivel internaţional. Astfel, acest tip alb din Texas a deschis uşa şi altor artişti ai genului, curentul hip-hop devenind mult mai digerat în America şi mai difuzat la radio şi TV. 1991 era anul în care supremaţia era împărţită între Ice şi MC Hammer. Însă albumul „To The Extreme“ al lui Vanilla tocmai asta a făcut: a oprit supremaţia lui Hammer în muzica rap, devenind cel mai bine vândut disc din America.

Vanilla nu a dărâmat bariere doar în State, ci şi în lume. Vorbim de primul rapper cu un turneu mondial şi de un album hip-hop care s-a vândut ca pâinea caldă în Germania, Japonia, Marea Britanie, Mexic, ca să nu mai vorbim de ţări comuniste precum China şi Rusia.

Ca să înţelegeţi mai bine fenomenul, Vanilla Ice a avut un concert de proporţii uriaşe în Turcia, acolo unde publicul, deşi nu ştia o boabă de engleză, a fredonat întregul text al melodiei

.

Puştoaicele erau înnebunite după el, lumea îi ştia hitul pe de rost şi-i copia felul în care se îmbrăca, stil care a fost, la rândul lui, influenţat de cel al lui M.C Hammer, rapper în deschiderea căruia a cântat la debut. Şalvarii şi jachetele largi şi colorate era piesele lui de rezistenţă.

Faima lui Ice a venit la pachet cu femeile frumoase, evident, iar o Madonna şi ea în culmea succesului a fost sedusă de rapperul înalt şi bine făcut, cu mişcări de dans ameţitoare. S-au iubit timp de opt luni, iar pe Vanilla aproape dezbrăcat l-am putut admira şi în infama carte a Madonnei, „Sex“. Acesta a fost şi motivul despărţirii lor, aşa cum avea să mărturisească Iceman mult mai târziu.

„S-a sfârşit după ce a scos cartea, am fost umilit să văd că sunt, fără voia mea, parte dintr-un lucru vulgar. Aveam o relaţie şi, cu toate acestea, părea că ea se culcă şi cu toate acele persoane care au apărut în volum. Credeam că aşa e ea şi îi place să pozeze goală, dar când a apărut cartea, m-am simţit ruşinat. Era porno.“

Secvenţe din infama carte a Madonnei, cu Vanilla Ice în prim plan

 O fi cântat Ice rap, dar el era, în esenţă, un băiat cuminte. Dovadă faptul că este căsătorit şi astăzi cu femeia pe care a luat-o de nevastă în 1997, Laura Giaritta, cea care i-a dăruit două fiice, pe Dusti Rain şi KeeLee Breeze. De fapt, statutul celor doi soţi este complicat, căci Ice ar fi depus, anul trecut, actele de divorţ.

Steaua lui Ice a apus repede în State, şi anume în 1993, acolo unde nu mai umplea stadioane ca în 1990 şi 1991. Unii spun că Vanilla n-a reuşit să se menţină în industria rap din cauza ameninţărilor constante din partea mafiei de culoare, a se citi producătorii muzicali ca Suge Knight. Acesta din urmă l-a făcut să-i cedeze, sub ameninţare, drepturile de autor asupra hitului

. Aproape înfrânt, Vanilla a început o nouă poveste de dragoste, cea cu lumea curselor de jet-ski. După doar câteva luni în circuit, Iceman a devenit sportiv profesionist, a semnat cu cei de la Kawasaki şi-a ajuns până pe locul şase în clasamentul mondial.

Co soţia lui, Laura

Vanilla şi fiicele lui, Dusti Rain şi Keelee Breeze

Cu toate acestea, n-a renunţat de tot la muzică, iar în 1994 Ice lansează al doilea album de studio, Mind Blowin’, unul nu la fel de bine vândut ca primul, dar cu reviewuri mult mai bune. Vanilla nu mai era la fel de popular, dar devenise mai respectat.

Totul ţine de ispiraţie, şi poate că aceasta a fost „ajutată“ şi de consumul de ecstasy, cocaină şi heroină, căci Ice devenise dependent. Iar tentativa lui de suicid printr-o supradoză, de pe 4 iulie 1994, a venit ca un duş rece, după ce prietenii au reuşit să-l salveze. Vanilla Ice a decis că trebuie să-şi schimbe viaţa.

Dacă muzica nu-i mai aducea aceleaşi satisfacţii, afacerile compensau. Ice a deschis o linie de magazine cu echipament pentru sporturile extreme, a devenit dealer de maşini Cadillac şi s-a implicat în industria renovării de locuinţe, ceea ce i-a adus propria lui emisiune de profil pe DYI Network, denumită The Vanilla Ice Project şi difuzată şi astăzi.

„Când

vindea milioane de copii pe zi, mi-am cumpărat mai multe proprietăţi: o casă în L.A. lângă Michael J. Fox, un palat în Miami şi o cabană în Utah. Câţiva ani mai târziu, când am luat o pauză de  turnee, am vâzut că acestea erau pline de pânze de păianjen şi am decis să le vând. Spre surprinderea mea, am avut un profit uriaş!“, spune Vanilla.

Dar Ice nu şi-a pierdut fanii şi muzica lui încă îşi găseşte spectatori pentru concerte de mici dimensiuni. Cel mai recent album al său, W.T.F. (Wisdom, Tenacity And Focus), a fost lansat în 2011 şi produs de o casă de discuri cu nume edificator: Psychopathic Records.

Cu toate acestea, este trist şi nedrept ca primul rapper alb relevant în muzică să fie cunoscut, după 26 de ani, doar pentru un cântec, deşi Iceman a mai scris alte 120…Recente pe Ok! Magazine

livia43 jpg
anca serea adi sina png
simona20 jpg
David Popovici la Campionatul European de Inot pentru Juniori de la Otopeni (1) jpg
Jill Biden garderoba cu rochii florale  (1) 4 iulie jpg
Linda Evangelista profimedia 0282765230 jpg
erol1 jpg
Amber (2) jpg
lili22 jpg
Talulah Riley și Elon Musk jpg
Shakira (4) jpg
ric3 jpg
Carmen Iohannis tinute Madrid jpg
DJ markus Schulz Untold si Adina Butar copil Miami (7) jpg
Adrian Nastase in Grecia jpg
Mihail Gorbaciov ultimul lider sovietic (5) jpg
Cristina Balan si a retras copiii cu sindrom Down de la scoala (1) jpg
alberts30 jpg