Viaţa Anyei Taylor-Joy, actriţa din serialul "Gambitul damei": "Nu ştiam nimic despre şah înainte de filmări"

19 decembrie, 2020
6 actrita din gambitul damei 4 jpg jpeg

Actriţa care a face furori în serialul Gambitul damei povesteşte despre această experienţă şi ce are în comun cu personajul.

Născută în Miami, actriţa de 24 de ani a crescut ulterior în Argentina, până când părinţii ei s-au mutat la Londra. Tatăl ei are origini scoţiene şi argentiniene, iar mama are sânge sud-african şi spaniol. Altfel spus, un mix genetic care a contribuit la aerul ei straniu, ce a făcut-o candidata ideală pentru rolul lui Beth Harmon, fata orfană care ajunge campioană mondială la şah în serialul Netflix, Gambitul damei, o adaptare în 7 episoade a romanului din 1983 scris de Walter Tevis.

„Am găsit multe paralele între mine şi Beth Harmon“, mărturiseşte actriţa care, atunci când familia ei s-a mutat la Londra, a refuzat trei ani să vorbească engleza, de supărare că îşi abandonase viaţa din Argentina. „Beth este o singuratică, iar eu am fost la fel în adolescenţă. Beth caută cu disperare un loc, o lume în care să îşi găsească sensul. Pentru ea, aceasta este şahul. Pentru mine, este actoria“. Dar în ciuda faptului că nu i-a plăcut Londra la început, oraşul i-a purtat noroc. Acolo a studiat opt ani baletul. Iar la 13 ani, în timp ce se îndrepta spre cursul de balet, a fost remarcată de Sarah Doukas, aceeaşi care a descoperit-o şi pe Kate Moss. Aşa a început cariera în modelling, înainte de a face trecerea spre actorie odată cu producţia The Witch, care s-a bucurat de succes.

4 actrita din gambitul damei 2 jpg jpeg

Au mai urmat apariţii în Split, Glass şi Peaky Blinders. Iar acum, Gambitul damei i-a crescut uluitor popularitatea, Anya fiind descrisă de presa britanică drept fata care a făcut şahul sexy. Asta deşi recunoaşte că habar n-avea să joace înainte de filmări. „Nu ştiam absolut nimic despre şah. Nu mai jucasem înainte. Dar sunt recunoscătoare că astfel am avut ocazia să pătrund până în străfundurile acestei lumi magice. Am avut un maestru care m-a instruit pe platourile de filmare, iar eu am luat totul cât se poate de în serios, fiindcă am resimţit responsabilitatea uriaşă de a spune corect povestea pentru întreaga comunitate de şahişti profesionişti. Până la sfârşitul filmărilor, cred că am reuşit să mă păcălesc singură că sunt o bună jucătoare de şah“, spune protagonista serialului care a bătut recordurile de audienţă Netflix.

1 actrita din gambitul damei 5 jpg jpeg

Şi care a provocat o creştere istorică a căutărilor pe Google despre cum se joacă şahul. Mai greu decât şahul, însă, pentru discreta Anya va fi să se obişnuiscă cu atenţia presei şi să se adapteze la intruziunea paparazzilor englezi, care, de când a apărut Gambitul damei, îi urmăresc avid relaţia cu fotograful Ben Seed.Recente pe Ok! Magazine

FotoJetBasic roz jpg
Catherine Zeta Jones și Michael Douglas, Getty (4) jpg
Ivanka și Ivana Trump, Profimedia 0716593562 jpg
Actriţa Brooke Shields FOTO Profimedia
Jennifer Lopez la Premiile Grammy 2023, Profimedia (2) jpg
Nadia Comaneci GettyImages 1463279292 jpg
Madonna la Premiile Grammy 2023, Getty (1) jpg
FotoJetGrammy jpg
4 kylie minogue cancer 4 jpg jpeg
Paco Rabanne   GettyImages 675910 jpg
Ronaldo Georgina GettyImages 1245965829 jpg
Roxana Hulpe
Shiloh Jolie Pitt, Profimedia (2) jpg
J Lo își vinde vila din Bel Air, profimedia 0753757120 jpg
Jill Biden si Regina Rania   Instagram jpg
Corina, Adrian, Luminița jpg
roxana hulpe colaj jpg
Hilary Swank GG, Getty (2) jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}