Viaţa lui Jamie Oliver
Pasiunea pentru gătit l-a transformat în ambasadorul alimentaţiei sănătoase, iar televiziunea i-a dospit o aură de star. Din bucătăria proprie, „The Naked Chef“ dă lecţii de gastronomie, dar şi de supravieţuire într-o eră a fast foodului
Pasiunea pentru gătit l-a transformat în ambasadorul alimentaţiei sănătoase, iar televiziunea i-a dospit o aură de star. Din bucătăria proprie, „The Naked Chef“ dă lecţii de gastronomie, dar şi de supravieţuire într-o eră a fast foodului.
Iată tot ce trebuie să ştiţi despre viaţa lui Jamie Oliver!
Provine dintr-un mic sat din Essex, numit Clavering, dar se poate mândri că a devenit o marcă internaţională. La 36 de ani, are 15 restaurante deschise în toată lumea, a realizat 14 formate de emisiuni de televiziune şi opt documentare despre alimentaţie sănătoasă şi obiceiuri culinare şi a publicat 15 cărţi cu acelaşi specific. Cu adevărat, un maestru într-ale bucătăriei! Şi e clar cine găteşte acasă!
Cu aceeaşi pasiune cu care le arată gospodinelor cât de simplu şi rapid pot prepara o masă sofisticată din ce găsesc prin frigider, Jamie le pregăteşte zilnic soţiei sale, Jules, şi celor patru copii ai lor mâncăruri delicioase după reţete mai vechi, descoperite în cărţile de bucate ale părinţilor, sau mai noi, împrumutate din bucătăria internaţională ori, pur şi simplu, inventate ad-hoc. Secretul meniurilor sale stă în ingredientele proaspete, provenite chiar din gospodăria lui, lipsite de E-uri şi de toate artificiile agriculturii manipulate genetic, pe care Jamie le-a ridicat la rang de cult. Şi asta nu dintr-o fiţă de chef!
Căci acelaşi maestru bucătar care ne dezvăluie fineţurile bucătăriei europene îşi pune zilnic cizmele de cauciuc şi, cu mânecile suflecate, culege ouă de la găinile sale, îşi murdăreşte mâinile în grădina sa de legume şi are grijă ca orice creşte în ograda sa, plantă sau animal, să aibă parte de un tratament regesc. Şi asta pentru că, în opinia sa, doar astfel mâncarea poate avea gustul acela minunat, servit pe la curţile regilor.
Respectul pentru clientul servit, dar şi pentru natură l-a dobândit de mic, de la părinţii lui, Sally şi Trevor Oliver, care deţineau un mic pub în Clavering, The Cricketers. Odată un han la care trăgeau toţi drumeţii obosiţi, The Cricketers decăzuse mult, ajungând un soi de cârciumă a satului, din care pensionarii plecau pe trei cărări. Dar odată intrat pe mâna părinţilor lui Jamie, aceştia au avut ambiţia de a-i reda localului splendoarea de odinioară şi de înlocui „meniul“ cu băuturi cu unul cu mâncare gătită.
„Tata a conceput un meniu şi a scos o plăcuţă afară. La început, oamenii treceau nepăsători“, povesteşte Jamie. „Dar apoi s-a oprit o persoană, apoi două, trei, patru şi oamenii au început să cumpere. Totul a început cu 30 de locuri la masă, apoi a ajuns la 40 şi curând numărul lor a crescut tot mai mult. După 20 de ani, la The Cricketers se servea cea mai bună mâncare de pub din Essex“, spune el cu mândrie.
Şi cum să nu se mândrească, când tot aici a învăţat şi el meserie. „Eram foarte, foarte tânăr când am început să mă simt atras de bucătărie“, îşi continuă el istorisirea. „La 8 ani am început să gătesc în mod regulat, ca o distracţie de weekend. La numai 14 ani, era ceva obişnuit ca el, împreună cu un alt bucătar, să gătească 100 sau 120 de porţii de mâncare într-o duminică seara“, îşi aminteşte şi tatăl său. Primea opt lire pentru două după-amieze de muncă şi era foarte încântat. „Gândiţi-vă cât de multe gume de mestecat de un penny puteai să cumperi cu banii ăştia!“, spune Jamie râzând. Iar prietenii lui şi-aduc şi-acum aminte că la The Cricketers era cartierul general al găştii lor. Că doar mereu se găsea câte un pahar cu limonadă sau un desert delicios.
Şi tot atunci, Jamie a învăţat de la tatăl lui cât de importante sunt şi ingredientele, pe care patronii de la The Cricketers le procurau de la fermele localnicilor, dar şi de la serele şi grădinile de zarzavaturi ale unor mici întreprinzători italieni din zonă.
Trevor Oliver a ştiut dintotdeauna că fiul lui nu va fi doctor sau avocat. Nu-i plăcea şcoala, era mereu pus pe şotii şi suferea şi de dislexie. „Cititul mă plictiseşte şi acum de moarte, de vreme ce sunt dislexic. Şi recunosc sincer că nu am citit vreodată o carte de la cap la coadă. La şcoală, manualele îmi dădeau mari dureri de cap“, a mărturisit Jamie în cadrul unui interviu.
Dar cât de mult nu i-a plăcut lui şcoala, tot de aici are şi cea mai dragă amintire – la şcoală a întâlnit-o pe viitoarea lui soţie, Jools. Avea 16 ani şi, din primul moment în care a văzut-o, a ştiut că era cu adevărat specială. Şi cu toate că Jamie se înroşea pe loc când o vedea, cei doi au fost mult timp amici înainte ca relaţia să capete o tentă romantică. Iar reţeta către inima ei pare să fi fost muzica – căci Jamie a vrăjit-o mai curând cu felul în care cânta la tobă în trupa lui de rock, decât cu vreo prăjitură surpriză.
Mai târziu, cuplul lor a evoluat în paralel cu cariera lui Jamie care, între timp, devenise o mică vedetă o dată cu show-ul „The Naked Chef“. Iar televiziunea s-a dovedit a fi o altă mâncare de peşte! Una care l-a făcut foarte popular, dar şi foarte îndrăzneţ în visele sale. El a înţeles că poate folosi în favoarea sa celebritatea şi că poate iniţia adevărate cruciade culinare în faţa camerelor de luat vederi, pe principiul „pofta vine mâncând“.
Astfel, el e autorul campaniilor pentru o alimentaţie sănătoasă şi pentru schimbarea meniurilor cantinelor şcolare din Marea Britanie şi, mai recent, pentru acţiunile derulate în SUA, prin care şi-a propus să-i vindece pe americani de dependenţa de fast food. Asta chiar dacă a ajuns la cuţite cu miniştri de stat pe probleme de alimentaţie sau cu directori de şcoli ce nu credeau (şi unii nu cred nici în continuare) în viziunile sale. Căci, cutoate strădaniile lui, Jamie nu e pe gustul tuturor.
Unii îl consideră un produs de marketing, intrat în topul bogaţilor. Alţii îl consideră un idealist fără scăpare. Cert e că jovialul Jamie, care a eşuat lamentabil în America, unde revoluţia lui alimentară s-a dovedit a fi o luptă cu morile de vânt, îşi va continua bătăliile acasă, în Marea Britanie, unde publicul lui pare mai deschis să înveţe. Cât priveşte viitorul, el visează să aibă un pub în stil vechi, ca acela în care a crescut: „Cel mai bine mă simt lângă râu, cu o micuţă grădină şi alimente provenite din acea zonă, servind 30 de oameni pe zi, fără nicio grabă. Peste cinci ani nu cred că voi mai apărea la tv şi alte lucruri de genul acesta. Mă văd alături de Jools, înconjuraţi de mulţi copii“.
Viaţa lui Jamie Oliver: Curriculum Vitae
Data şi locul naşterii: 27 mai 1975, Clavering, Essex (Anglia)
Studii: Colegiul Westminster Catering Kingsway
Stare civilă: căsătorit cu Juliette Norton (2000 – prezent)
Copii: Poppy Honey Rosie (9), Daisy Boo Pamela (8), Petal Blossom Rainbow (2), Buddy Bear Maurice (1)
Avere: aproximativ 240 de milioane de lire
Slow-food.
Aer curat, produse bio şi legume proaspete din propria-i grădină.
Filantrop.
El a făcut donaţii în valoare de trei milioane de euro şi figurează pe cea de-a 22-a poziţie în topul donatorilor, după ce a împărţit comunităţii 4,2% din totalul averii sale prin intermediul fundaţiei sale, The Jamie Oliver Foundation.
The Jamie Oliver Foundation
Organizaţia s-a implicat în pregătirea profesională a peste 120 de tineri provenind din medii defavorizate, care au beneficiat de cursuri de pregătire în lanţul de restaurante non-profit Fifteen, începând din anul 2002. „Mă simţeam stânjenit de succesul pe care publicul mi l-a adus şi m-am simţit obligat să le dau ceva înapoi“, a spus Oliver la lansarea fundaţiei sale de caritate.