VIDEO Volodimir Zelenski, primit ca un erou la Casa Albă de Jill și Joe Biden

22 decembrie, 2022

În prima vizită externă de la începutul războiului cu Rusia, președintele ucrainean a fost primit de Jill și Joe Biden.

Volodimir Zelenski primit la Casa Alba de Jill Biden si Joe Biden   Instagram, pagina oficiala (5) jpg

O săptămână importantă pentru Volodimir Zelenski, care și-a lăsat țara pe mâinile generalilor săi pentru a întreprinde această călătorie riscantă spre Statele Unite.  Potrivit presei de la Varșovia, președintele ucrainean a ajuns cu trenul în Polonia, iar de acolo a zburat spre Washington cu un avion militar american.

Pentru Volodimir Zelenski, aceasta este prima sa vizită oficială în străinătate, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de 300 de zile. Iar întâlnirea cu președintele Joe Biden a fost calificată de gradul zero nu doar pentru riscurile ce le implică siguranța sa, ci și pentru miza mare pusă în joc, aceea de a obține sprijin pentru efortul său de război până anul viitor.

Ajuns la Casa Albă, în nelipsita-i uniformă de combat, președintele Volodimir Zelenski a fost primit de Jill Biden și Joe Biden ca un erou. Fix în cea de-a patra zi de Hanuka (Sărbătoarea luminilor), așa cum a precizat președintele american, făcând aluzie la originile evreiești ale lui Zelenski, care spulberă orice mit al nazificării, invocat de partea rusă.

În discursul său, Joe Biden a spus că a fost „semnificativ să vorbim unul cu celălalt în persoană, să ne privim în ochi, deoarece conducerea prin această criză teribilă a inspirat poporul ucrainean, așa cum ați făcut-o dumneavoastră, domnule președinte, și poporul american și întreaga lume. Nu veți fi niciodată singur”.

Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite un pachet suplimentar de 1.8 miliarde de dolari, care va include și sistemul defensiv Patriot.

Atmosfera de sărbătoare de la Casa Albă l-a făcut pe președintele ucrainean să simtă că a ajuns într-o oază de pace și lumină. De altfel, acest mesaj a vrut să i-l transmită, subliminal, și Prima Doamnă Jill Biden, care l-a întâmpinat într-o ținută de culoare bleu, reprezentând seninul cerului, dar și una dintre culorile drapelului ucrainean.

După întâlnirea de la Casa Albă, Volodimir Zelenski s-a adresat Congresului american:

Peste două zile, vom sărbători Crăciunul. Poate, la lumina lumânărilor. Vom sărbători Crăciunul - și chiar dacă nu va fi curent electric, lumina credinței noastre în noi înșine nu se va stinge. Dacă rachetele rusești ne vor ataca - vom face tot posibilul să ne protejăm. Dacă ne vor ataca cu drone iraniene și oamenii noștri vor trebui să meargă în adăposturi antiatomice în ajunul Crăciunului - ucrainenii se vor așeza, totuși, la o masă de sărbătoare și se vor înveseli unii pe alții. Și nu trebuie să cunoaștem dorința fiecăruia, deoarece știm că noi toți, milioane de ucraineni, ne dorim același lucru - victoria”, a spus Zelenski.

„Am construit deja o Ucraină puternică - cu oameni puternici, cu o armată puternică și cu instituții puternice. Dezvoltăm garanții puternice de securitate pentru țara noastră și pentru întreaga Europă și lume. Aceasta va fi baza pentru a proteja democrația în Europa și în întreaga lume. Stăm, luptăm și vom învinge. Pentru că suntem uniți. Ucraina, America și întreaga lume liberă”, și-a încheiat Volodimir Zelenski discursul.

FOTO: InstagramRecente pe Ok! Magazine

Jennifer Lopez și Ben Affleck la nuntă PNG
nunta Ianis Hagi si Elena Tanase cu flori de la Floraria Iris a lui Nicu Bocancea   Facenbook  (7) jpg
nunta Denis Dragus si Vanessa Dragus cu flori de la Floraria Iris a lui Nicu Bocancea   Facenbook (6) jpg
Vocea României sezonul 12 png
Salma Hayek alături de mama sa Diana Jiménez Medina în 2015, Profimedia jpg
FotoJet J Lo biclă jpg
Kim Kardashian, Profimedia (6) jpg
Ianis nuntă PNG
Iulia Vantur nunta lui Anant Ambani cu Radhika Merchant   Instagram (8) jpg
FotoJet Păunescu jpg
Melania și Donald Trump în 2024, Profimedia (7) jpg
Donald Trump  sursa foto   Profimedia jpg
Irina Columbeanu foto OK Magazine DSC 5772 (3) jpg
Mirela Oprisor aka Aspirina din Las Fierbinti si Marius Manole la Intrebarea Mesei Rotunde de la Acasa T   Acasa TV (3) jpg
Eva Pavel, Apel la consilier de la Kanal D (1) jpg
Ben și Jen casă, Profimedia jpg
Lauren Sanchez și Jeff Bezos, Profimedia (1) jpg
Andreea Berecleanu nașă (1) jpg