Sophia Loren vs. Gina Lollobrigida – Eternele rivale. S-au duelat în bust, bijuterii, bărbați și porecle

11 octombrie, 2022
Divele italiene PNG

S-au comparat la dimensiunea bustului, la caratele diamantelor din colecția lor și numărul de cuceriri făcute. Și? Care dintre divele italiene este nr. 1 – „Scobitoarea” sau Gina „Lollofrigida”?

FotoJetDivele jpg

Erau, în tinerețea lor splendide, una mai frumoasă decât alta. Privindu-le fotografiile de acum câteva decenii sau filmele în care au făcut senzație, nici nu te poți hotărî care dintre legendele cinematografiei italiene îți place mai mult – „Struzzicadente” sau „Scobitoarea”, cum i se spunea Sophiei (80) în copilărie, sau La Lollo (95), cum e cunoscută Gina tuturor? Cert e că le două nu puteau fi mai diferite!

Una, neîncrezătoare în ea, dedicată familiei și fidelă unui singur bărbat timp de jumătate de secol, iar cealaltă, plesnind de individualism, în plin proces cu unicul său copil și sărind dintr-o aventură de-o noapte în alta. „Eu sunt nr. 1!”, a tras linie Lollobrigida chiar de ziua ei, când împlinea 90 de ani. „Am reușit datorită mie, fără să am alături niciun producător care să mă susțină”, a înfipt mai adânc cuțitul în rană cea considerată, în anii ’50, Cea mai frumoasă femeie din lume. Făcea referire la relația plină de beneficii a rivalei ei cu producătorul Carlo Ponti, care, într-adevăr, a făcut din Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone o stea internațională.

Amândouă superstarurile sunt foste concurente de Miss devenite, datorită frumuseții lor incontestabile, actrițe care au ajuns să cunoască succesul în țara natală înainte de-a lua cu asalt Hollywoodul. Diferența e că Gina se visa artistă în adolescență, picta și sculpta și nu era deloc interesată de actorie, însă, întocmai ca Sophia, a intrat în cinematografie ca să scape de sărăcie: „Am fost luată din școală și băgată în filme. Nu eram deloc interesată de asta! Dar atunci aveam nevoie de bani ca să mâncăm. Pierdusem totul în război”. Și uite așa s-a dus Gina pe bicicletă la Cinecittà, în prima ei zi de filmări, și apoi s-a întors acasă într-un Rolls-Royce, făcut cadou de producătorii plini de speranțe în succesul ei fulminant. Sophia a fost nevoită să facă și ea compromisuri și-a apărut, la începutul carierei, în producții de duzină cu tentă sexuală evidentă.

Loren avea 15 ani când a participat la un concurs de frumusețe și l-a întâlnit, în juriu, pe Carlo Ponti, cu 22 de ani mai în vârstă decât ea. Producătorul a luat-o sub aripa lui protectivă, a pus-o să învețe engleză, maniere și tot ce se putea despre artă din teancuri întregi de cărți. A fost mentorul ei, singura persoană de sex masculin din viața ei, care a avut grijă de copila crescută fără tată. La polul opus, pin-up-ul anilor ’50 și ’60, despre care Humphrey Bogart spunea că „o face pe Marilyn Monroe să arate ca Shirley Temple”, n-a avut atâta noroc la bărbați. Curtată asiduu de Howard Hughes și de Prințul Rainier de Monaco, La Lollo a fost agresată sexual de două ori, însă n-a avut curajul să spună nimic decenii în șir: „Prima dată, eram așa nevinovată, aveam 19 ani și persoana era foarte cunoscută. Iar despre a doua oară nici nu vreau să pomenesc...”. Dusă de val în industria cinematografică, Gina este cunoscută mai ales pentru prestația ei din filmele Bread, Love and Dreams (1953) și Trapeze (1956), în care a jucat cu Burt Lancaster și Tony Curtis. Însă, când și-a încheiat socotelile cu Hollywoodul, s-a reprofilat după pofta sufletului. A devenit fotograf, sculptor și filantropist și, de ceva vreme, își petrece timpul între Roma, Monaco și studioul ei artistic din Pietrasanta, Italia, atunci când nu călătorește prin India sau deschide vreo expoziție în New York. I-a fotografiat pe Fidel Casto jucând ping pong și pe prietena ei, Maria Callas, pe yachtul lui Aristotle Onassis, și și-a construit, cu astfel de instantanee, o nouă carieră explozivă, care i-a rotunjit averea de 200 de milioane de dolari. Face mai mulți bani decât Loren? Da. Are cu vreo 50 de milioane de mai mult decât ea. Dar mai puține bijuterii de valoare. Și le-a vândut pe cele mai multe dintre ele în 2013, când a luat, la licitație, 5 milioane de dolari pe toate diamantele ei și le-a donat unei fetițe bolnave și cercetării celulelor stem. Surprinzător sau nu, nici Sophia nu s-a bucurat de bijuteriile primite în dar de la generosul ei fost soț. I-au fost furate, în 1960, diamante, smaralde și rubine în valoare de 250.000 de dolari. Totuși, ambele dive italiene se bucură în continuare de o viață bogată și nu se pot plânge că și-au ratat în vreun fel destinul. Atunci ce au de împărțit?

„Rivalitatea dintre noi e o poveste inventată de departamentul de presă al Sophiei, pe care o menține vie de 50 de ani”, susține Lollobrigida. Dar, din câte știm, ea a început „războiul”. În 1954, la Festivalul de Film de la Berlin, cele două vedete s-au cunoscut pentru prima dată personal. Și nu s-au plăcut. Gina a refuzat să facă poze cu Sophia, după care s-a supărat când i s-a propus, în Londra, să participe la un concurs inedit – „Cine e mai pieptoasă?”. Ce-a urmat a enervat-o la culme pe La Lollo. „De ce e supărată Gina pe mine?”, a spus atunci Loren de față cu toată presa. „Dimensiunile bustului meu le depășesc pe ale ei, dar ăsta e motiv de supărare, zău așa?!”, a pornit „naiva” italiancă apocalipsa pe pământ. Și-atunci să te mai miri că vedeta din Cocoșatul de la Notre Dame (1956) i-a purtat pe veci pică co-naționalei sale fără pic de respect pentru formele apetisante cu care o înzestrase pe ea natura?! Să n-o înțelegi când, în 1984 – o perioadă în care actoria nu însemna pentru ea nici măcar cât negru sub unghie – a apărut, cum-necum, în serialul Falcon Crest, într-un rol destinat inițial mult aclamatei Sophia Loren?!

Mânată de dorința de-a se exprima în artă mai mult decât în actorie – și poate de colega de breaslă care-i tot sufla în ceafă – Gina a continuat să-și etaleze frustrarea și să aplice lovituri sub centură rivalei sale. Chiar dacă ea a părăsit destul de repede domeniul în care activau amândouă, Lollo a ținut să precizeze oricui avea un reportofon deschis sau o cameră de filmat on că doamna Loren se pricepe să joace doar țărănci, nicidecum vreo lady. Auci, asta a durut! Dar nu într-atât încât să-i ofere Sophia un răspuns public. Nu. Ea și-a văzut de relația ei complicată cu Ponti, care era căsătorit când voia să o ia de soție și, cum în Italia era ilegal divorțul, n-a primit permisiunea Vaticanului de-a se despărți de mama primilor lui doi copii. Apoi, faimoasa napoletancă a făcut și închisoare timp de 17 zile pentru evaziune fiscală. A câștigat ea procesul după 40 de ani, dar ce folos?!

Dezamăgirile financiare s-au strecurat și-n viața dublei nominalizate la Globurile de Aur, care a primit porecla „Lollofrigida” tocmai din cauza numeroaselor procese intentate din pusă ciudă. S-a judecat cu propriul fiu, care nu voia decât dreptul de a-i apăra averea de diverși prădători întreținuți de ea. „La vârsta mea, ar trebui să am liniște, să fiu lăsată să mor în pace”, protestează fosta actriță. Totuși exagerează puțin, pentru că are destulă energie încât să candideze pentru un loc în Senatul italian. Cine mai îndrăznește să mai aducă acum vorba despre pensionare și murit în liniște?! Diva italiană, împreună cu eterna ei rivală, sunt amândouă nemuritoare, asta e clar!          

Foto: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Nadia Comăneci  GettyImages jpg
Klaus Iohannis si Carmen Iohannis la Palatul Elysee inaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris   Administratia Prezidentiala (1) jpg
FotoJet Theron (1) jpg
Elisabeta Lipa, Klaus Iohannis si Carmen Iohannis la Paris la Ambasada la inaugurare Casa Romaniei  Administratia Prezidentiala (22) jpg
Emmanuel și Brigitte Macron, Profimedia (2) jpg
Nadia Comaneci la Paris la dineul de la Luvru   Instagram (12) jpg
Anya Taylor Joy, GettyImages (7) jpg
jennifer aniston instagram jpg
Celine Dion iulie 2024   Instagram jpg
FotoJet J Lo jpg
FotoJet Gala Summer jpg
Familia Beckham, vacanță în Sardinia, Instagram (7) (1) jpg
Jennifer Lopez Ben Affleck, Profimedia (3) jpg
FotoJet Simona jpg
Elon Musk FOTO Profimedia
Blake Lively și Ryan Reynolds, Getty (1) jpg
Michael Douglas, Foto Getty (4) jpg
Kamala Harris, vicepreședinte SUA, Profimedia (3) jpg