Vă mai amintiţi de Melek, manechinul care făcea furori în anii '90? "Nu mă răpune pe mine boala asta. Sunt puternică!"

26 august, 2019
1 melek amet manechin zina dumitrescu casa de moda venus 8 jpg jpeg

Dana Săvuică rememorează anii frumoşi petrecuţi pe catwalk alături de alte manechine celebre, care au făcut istorie în moda românească. O nostalgie aparte îi păstrează frumoasei Melek, care s-a stins acum 10 ani din cauza cancerului.

Melek Amet a fost una dintre cele mai frumoase femei care a defilat pe podiumurile româneşti, în anii '80 şi '90. Graţie trăsăturilor exotice, ea având origini turco-tătare, a fost cel mai popular manechin în vremea comunismului. Şi primul din comunitatea turcă!

Născută pe 4 octombrie 1960, în Bucureşti, singura fiică a lui Gevercan şi Gemal Amet, constănţeni de etnie turcă, a primit numele de Melek, care înseamnă „înger”. Gemal Amet, tatăl lui Melek fusese, până la instalarea regimului stalinist, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Medgidia, având case atât pe litoralul românesc, cât şi la Istanbul, iar pământul pe care-l deţinea la malul mării se întindea pe 100 de hectare. Din cauza regimului politic, a fost închis la Canal, iar după perioada de detenţie, a luat viaţa de la zero alături de soţia sa, frumoasa Gevercan.

Lui Melek i-a plăcut scena încă din copilărie, neştiind că destinul îi pregătea o cariera în lumina reflectoarelor. Atunci când a hotărât că va fi model, deşi dogmele musulmanilor sunt foarte stricte, părinţii nu s-au opus. 

Colegă de generaţie cu Romaniţa Iovan şi Janine, a strălucit în prezentările de modă ale Zinei Dumitrescu, fiind angajată la Casa de modă Venus în perioada 1981-1992. A prezentat colecţii pentru corpul diplomatic, Comitetul Central, ambasade, totul cu circuit închis. Melek a participat şi la turnee alături de Stela Popescu, Alexandru Arşinel şi Romica Puceanu şi se spunea că este preferata dictatorului Nicolae Ceauşescu.

3 melek amet manechin zina dumitrescu casa de moda venus 1 jpg jpeg

A fost căsătorită de două ori, prima dată la 18 ani, cu Mircea Trofin, fiul viceprim-ministrului Virgil Trofin în vremea lui Ceauşescu, alături de care a trăit trei ani, iar a doua oară cu Sergiu Mocanu, administator in PD.

După retragerea sa, a înfiinţat agenţia de manechine şi fotomodele Blu Models, se ocupa de showroom-ul lui Ingrid Vlasov, era Preşedintele Comisiei de Femei a Uniunii Democratice Turce în România şi avea propria emisiune de televiziune. 

9 melek amet si dana savuica manechinele zinei 1 jpg jpeg

Era elegantă, distinsă şi adora pălăriile. Mai mult, era "femeie extraordinară, o prietenă bună", aşa cum îşi aminteşte Dana Săvuică, într-un mesaj recent postat pe reţelele de socializare. "Un model de succes al anilor ‘90 cu care am păşit doar o singură dată pe catwalk în anul 1991, defilând pentru Doina Levintza la Casa Centrală a Armatei. Pentru mine, aceea a fost o zi în care am păşit alături de stele!", mărturiseşte Dana. 

"Melek îţi umplea ziua cu energia ei pozitivă, iar lecţia pe care am învăţat-o de la ea a fost aceea că nimic nu este imposibil, dacă îţi doreşti ceva cu adevărat! De-alungul prieteniei noastre, m-a ajutat să organizez festivalul de modă East on Catwalk la Palatul Parlamentului, m-a sprijinit la selecţia tinerelor aspirante pentru diferite concursuri de modelling, a vorbit personal cu Gică Hagi ca să ia hostesele de la agenţia mea pentru evenimentul organizat la hotel Marriott cu ocazia retragerii lui oficiale, fentând elegant agenţia de PR care voia să lucreze cu concurenţa, făcea lobby pentru mine şi agenţia mea fără niciun interes, oriunde putea ea. Se bucura de fiecare dată când o sunam sau când ne întâlneam la petreceri. A venit la zilele mele de naştere, am petrecut câteva Revelioane împreună şi ne-am distrat maxim. Până într-o zi când am sunat-o de sărbătoarea Paştelui şi nu mi-a răspuns..."

10 melek amet si dana savuica manechinele zinei 2 jpg jpeg

Din păcate, în 2006, Melek a fost diagnosticată şi operată de cancer ovarian. În 2008 boala e recidivat şi în cele din urmă ea a pierdut lupta, la 47 de ani. A murit acasă, vegheată de mama ei, dupa ce vreme de mai multe luni a fost tratată intensiv cu citostatice in Italia, fiind sprijinită atât material, cât şi moral de prietena ei, Ramona Bădescu - o altă frumuseţe autohtonă.

"Ştiam că e bolnavă, dar ea era tot timpul optimistă. "Lasă, Dănuţa, că nu mă răpune pe mine boala asta. Sunt puternică!", dar telefonul ei s-a lăsat aşteptat. Nu a mai vrut să ne supere cu problemele ei. Nu a vrut să o vedem altfel decât o ştiam noi. Femeia aceea superbă, plină de viaţă... Eu îi mulţumesc pentru prietenie, pentru tot sprijinul şi dragostea pe care mi le-a oferit necondiţionat şi regret enorm că NU a mai fost TIMP. Oferiţi timp celor dragi, trăiţi clipa. E atât de preţioasă🙏", încheie Dana Săvuică acest mesaj, care a oferit aceste dezvăluiri în cadrul campania #OferaTIMP #TIMP8844, pentru HOSPICE Casa Speranţei.

Cea mai mare dorinţă a lui Melek Amet a fost ca mama ei să poată recupera pământul tatălui său de la Constanţa şi să ridice acolo un spital care să-i poarte numele. Deşi Gemal Amet a revendicat proprietăţile în anul 1990, obţinând acte pentru 75 din cele 100 de hectare, familia a obţinut doar 50 de hectare, după moartea lui Melek. Familia Amet a avut alte 8 hectare pe malul lacului Siutghiol, 4,5 hectare în zona Campusului Universitar precum şi alte două imobile în zone ultra-centrale, pentru care mama lui Melek se judecă în continuare cu autorităţile locale din Constanţa.Recente pe Ok! Magazine

Bruce Willis și familia png
Elvira Deatcu (3) jpg
FotoJetGarner jpg
Jennifer Aniston  (2) jpg
FotoJetJ Lo hot jpg
1 andra maruta copii jpg jpeg
Brigitte Macron, pe șantierul catedralei Notre Dame FOTO Profimedia
cub alina sorescu png
Dinu si Jean Gavril despre America Express   foto Sorin Stana, OK (1) jpg
Pique
Gwyneth Paltrow  sursa   Shutterstock jpg
carmen negoita nud jpg
Brian May facut cavaler de Charles jpg
Lindsay Lohan  si Bader Shammas   profimedia 0735561493 jpg
3 gabriela firea dubla aniversare pe litoral vacanta cu familia la mare 2 jpg jpeg
Alejandro Lococo ©Manuel Kovsca PSPC  DSC9139 Jan 31 2023 jpg
Bennifer la noua casă, Profimedia (1) jpg
Ashley Graham și Hugh Grant, Profimedia (1) jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}