Dosarele VIP

Viaţa celebrului Al Capone - cum a ajuns cel mai cunoscut gangster din istorie

Viaţa celebrului Al Capone - cum a ajuns cel mai cunoscut gangster din istorie camera-retro icon Vezi galeria 4 poze

Ar fi putut fi un simplu barman sau contabil, dar a ajuns cel mai cunoscut gangster din istorie şi-şi datorează ascensiunea Prohibiţiei care a afectat America vreme de 14 ani, în prima jumătate a secolului XX.

El reprezintă portretul clasic al gangsterului american: apărut de nicăieri şi devenit notoriu peste noapte; născut ignorant, dar  rasat  pentru  a  accede  în anumite cercuri; pornind de la micile găinării şi ajungând să căpuşeze cele mai înalte nivele ale societăţii; de la comisioner, la şantajist politic; ascultând, învăţând, evoluând şi, într-un final, făcând acel pas fatal.

Cazul lui Alphonse Capone e interesant nu doar prin istoria personală, ci şi pentru că a servit drept tipar pentru alţi capi ai mafiei, un icon al Americii corupte şi violente. E acel villain a cărui faimă ajunsese să rivalizeze cu cea a legendarului Babe Ruth din baseball! Ba chiar a fost numit şi „Omul Anului“ de către revista Time! Un om care avea puterea să manipuleze la cel mai înalt vârf şi care a „şcolit“ şi infiltrat o întreagă generaţie de răufăcători în toate palierele sociale.

Poreclit Scarface, din cauza cicatricilor de pe faţă dobândite în urma unei confruntări violente, şi The Big Fellow, datorită poziţiei sale în mafie, Al Capone a dominat lumea interlopă din Chicago din postura de cap al bandei Chicago Outfit, o grupare de temut în rândul reţelelor de crimă organizată care prosperau pe seama viciilor sociale: jocuri de noroc, alcool şi bordeluri. Taxele de protecţie şi concurenţa între bande iscau dese conflicte sângeroase, cu atacuri armate şi execuţii stradale. Dar astfel de evenimente erau la ordinea zilei în mai toate marile metropole americane de la începutul secolului trecut, generate de afluenţa de imigranţi sosiţi din toate colţurile lumii, puşi pe căpătuială cât mai facil şi mai rapid posibil. Doar în 1913, au ajuns pe Coasta de Est un milion de imigranţi: irlandezi, evrei, greci, italieni...

Cei mai de temut erau consideraţi irlandezii, care se înstăpâniseră deja în suburbii, cerând taxe de protecţie. Italienii, veniţi mai târziu, erau consideraţi low-people, fapt pentru care erau marginalizaţi şi aveau acces doar la jobu-rile cel mai prost plătite.Într-un  New  York  terorizat  de  astfel  de rivalităţi  sângeroase  s-a  născut  şi  Alphonse Gabriel Capone, pe 17 ianuarie 1899, el însuşi urmaş al unei tinere familii de italieni sosite în Brooklyn şi primul dintre cei nouă copii ai lui Gabriele şi ai Teresinei conceput şi născut pe pământ american. Greu de imaginat cum se puteau înghesui atâţia oameni sub acelaşi acoperiş, într-un modest apartament cu trei camere din Navy Street nr. 95, fără mobilier şi grup sanitar, întreţinut dintr-un salariu de măcelar şi altul de croitoreasă.

 

Modifică Setările