News

Victimă a unui viol, scriitoarea Chanel Miller s-a confruntat cu atitudinea a doi preşedinţi, Joe Biden şi Donald Trump

Victimă a unui viol, scriitoarea Chanel Miller s-a confruntat cu atitudinea a doi preşedinţi, Joe Biden şi Donald Trump

Pe când se afla la petrecerea unei frăţii de la Universitatea Stanford, în 2015, scriitoarea americană Chanel Miller, autoarea cărţii  Acesta este numele meu, a fost victima unui viol. În urma procesului care i-a fost intentat agresoruului, student la Stanford şi sportiv eminent, a primit o sentinţă de 6 luni de închisoare, dintre care a executat până la urmă doar 3.

  La patru ani de la incident, Chanel Miller a decis să-şi spună povestea, să descrie lupta cu traumele emoţionale, spaime teribile, insomnii şi depresie, umilinţe, jigniri şi mai ales sentimentul că viaţa ei înseamnă mai puţin decât a altora. Cartea de memorii vine poate să completeze scrisoarea pe care Chanel Miller a citit-o în instanţă şi în care se adresa agresorului. Această scrisoare a fost publicată de BuzzFeed şi a produs o revoluţie, nu doar în conştiinţa autoarei. Citită de 11 milioane de persoane în doar 4 zile, scrisoarea, care apare şi în cartea Acesta este numele meu stârneşte reacţii de anvergură internaţională. Oameni simpli, din toate colţurile lumii, victime sau nu ale agresiunilor îi trimit mesaje lui Chanel Miller ca să-şi exprime solidaritatea sau multumirea: prin exemplul ei de curaj, prin dârzenia cu care şi-a apărat dreptul la demnitate au primit puterea să meargă mai departe.

Reacţiile de pe scena politică americană au fost la fel de prompte: primarul New Yorkului, Bill de Blasio, a găzduit o lectură împreună cu soţia lui, scrisoarea a fost citită în Congresul American, a existat o oră de lectură şi de la pupitrul Senatului, iar senatorul de Texas, Ted Poe, a spus despre Chanel Miller că „a scris Biblia acelor lucruri care li se pot întâmpla victimelor agresiunilor sexuale”. Una dintre cele mai emoţionante reacţii a fost însă cea a actualului preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden, care era atunci vicepreşedinte în mandatul lui Barack Obama.  

            „Într-o bună zi am primit veşti de la Casa Albă”, scrie Chanel Miller în romanul autobiografic . „Joe Biden mi-a trimis o scrisoare. Nu-mi venea să cred. (…) În scrisoare, Joe Biden îmi spunea Te văd. Ce însemna faptul că vicepreşedintele Statelor Unite încetase să facă orice lucru important, ca să-mi scrie Te văd?”

            Preşedintele Biden s-a folosit de o replică cu conotaţii foarte puternice, din filmul „Avatar” pentru a-i transmite lui Chanel Miller nu doar compasiunea sa, ci şi încrederea în potenţialul ei. Te văd a însemnat în acest context compasiune cât mai aproape de sugestia pur etimologică – „suferinţă împreună” – dar şi empatie, solidaritate şi respect. „Vicepreşedintele Joe Biden nu se coborâse la nivelul meu, ci mă ridicase pe mine să mă înclin cu recunoştinţă”, notează Chanel Miller

            Exemplul lui Joe Biden este pus faţă în faţă în romanul autobiografic al lui Chanel Miller cu cel al lui Donald Trump. „La doar cinci luni după ce mi-am citit declaraţia în sala de judecată, Trump a câştigat alegerile. M-a încercat acelaşi sentiment ca atunci când judecătorul a spus şase luni”. Trecută cu vederea. Dezamăgită. Distrusă”, scrie Chanel Miller.

            În ce-l priveşte pe Donald Trump, care a fost de-a lungul timpului implicat în mai multe scandaluri sexuale, scriitoarea americană atrage atenţia asupra implicaţiilor periculoase pe care le poate avea minimalizarea faptelor agresorului. „În timp ce noi vorbim despre agresiune, Trump spune nu cred că înţelegeţi. Vorbe. Reacţionaţi exagerat, sunteţi mult prea ofensate, isterice, necioplite, relaxaţi-vă!!! Aşa că ignorăm declaraţiile ameninţătoare şi semnalele de avertizare, cerându-ne scuze pentru atitudinea paranoiacă”, spune autoarea cărţii  şi concluzionează: „Trăim vremuri în care e greu să faci diferenţa între cuvintele preşedintelui şi cele ale unui agresor sexual în vârstă de 19 ani. Societatea îi dă femeii sarcina aproape imposibilă de a separa chestiunile inofensive de cele periculoase, de a prevedea lucrurile de care sunt capabili unii bărbaţi”.

            În tulburătoarea sa confesiune din romanul  Acesta este numele meu, Chanel Miller oferă cititorilor o imagine complexă, cu precizia unei radiografii,  a traumelor suferite de victima unei agresiuni sexuale. Totodată dezvăluie ce impact puternic pot avea gesturile publice ale principalilor actori politici asupra femeilor aflate în această situaţie. Pentru că, dacă reacţia lui Donald Trump i-a amintit lui Chanel Miller de cea a agresorului, după cum ea însăşi mărturiseşte, cuvintele lui Joe Biden i-au dat puterea să se ridice. „Tu le-ai dat victimelor forţa de care aveau nevoie ca să lupte. Şi astfel, cred, vei salva vieţi”, a mai scris acesta în scrisoarea sa.

            „Acum am înţeles că în această viaţă care mi‑a fost dată am făcut ceva bine, am transformat suferinţa în putere, am oferit consolare rămânând onestă în privinţa dificultăţilor cu care se confruntă victimele. În schimb, ele mi‑au arătat cine sunt”, mai spune Chanel Miller.

 

Comentarii

Articole asemănătoare

Modifică Setările