Ce și cum să mănânci de Crăciun. Alternative sănătoase pentru piftie, sarmale și salată de boeuf

24 decembrie 2024   Lifestyle

Când te așezi la masă cu cei dragi și ai o mare varietate alimentară din care poți alege, ține cont de câteva tips-uri ca să nu iei prea mult în greutate de Sărbători.

La final de an, mergi acasă la părinți, unde ești primit cu brațele deschise și… cu masa pusă. Sau primești oaspeți de Crăciun și îi servești cu toate bunătățile specifice Sărbătorilor de iarnă. Tentația e să guști din toate, lucru deloc benefic siluetei și chiar sănătății tale. Cum te poți bucura de cea mai frumoasă perioadă din an fără ca excesele culinare să-ți afecteze fizicul?     

Alternative sănătoase pentru piftie, sarmale și salată de boeuf

Sunt delicioase, însă pline de grăsimi saturate și, combinate cu pâine albă, duc la acumularea de grăsimi atât pe ficat, cât și pe talie sau coapse. Ca să nu-ți sabotezi forma fizică, îți recomandăm să schimbi puțin rețetele tradiționale de Crăciun. Astfel, pune țelină fiartă sau conopidă în loc de cartofi în salata de boeuf și redu cantitatea de maioneză sau înlocuiește-o cu iaurt grecesc.

Dacă nu te poți abține să mănânci din caltaboș, lebăr sau tobă, nu le consuma cu pâine albă sau cartofi, ci doar cu legume. Piftia se poate prepara cu carne de curcan sau poate fi vegetariană complet. Iar sarmalele pot conține și ele carne tocată de curcan, nu de porc, și au un gust la fel de bun chiar și fără orez. Nu pune smântână peste sarmale și nu le mânca cu pâine sau mămăliguță, dacă ții la siluetă.

În ceea ce privește gustoasa friptură de porc, poate fi înlocuită cu o porție de piept de pui pe grătar, asezonată cu salată de varză albă sau murături. Iar, dacă nu gătești tu, poți să savurezi preparatele specifice Crăciunului, dar cu moderație.

Cozonac cu mai puține calorii

Nu simți că-i Crăciun fără să guști o felie de cozonac, nu-i așa? Și, ca să nu-l scoți complet din meniul de Sărbători, îți propunem să-l prepari chiar tu, cu cât mai puține calorii posibil. Astfel, înlocuiește făina albă cu cea integrală și zahărul alb cu stevia, agave sau zahăr din flori de cocos. Poți să renunți la gălbenușuri și să folosești albușul hipocaloric, iar umplutura cu nucă, miere, stafide, rahat, jeleuri și cacao poate fi înlocuită cu pudră de roșcove sau carob și aromanți naturali precum coaja bio de portocale.

Secretul cozonacilor lui Chef Florin Dumitrescu. Ingredientul inedit care dă un gust divin preparatului

Nu unge tava cu unt înainte de-a băga cozonacul în cuptor, ci folosește un spray special care distribuie uleiul uniform și limitat. La final, dacă decizi că desertul tău nu este exact ce-ți doreai, fă-ți repede o saltă de fructe. Nu va atenta la silueta ta! 

Limitează consumul de alcool

Nu numai mâncarea îngrășă, ci și băutura. De fapt, alcoolul conține aproximativ 7 calorii pe gram, în timp ce carbohidrații au în jur de 4 calorii pe gram. Iar, de Sărbători, avem întotdeauna tendința de-a bea mai mult decât de obicei. Tot ce trebuie să știi e că, atunci când alcoolul pătrunde în organism, e prioritizat de ficat, care-l metabolizează înaintea grăsimilor și-a zaharurilor. Așa se acumulează acizii grași pe care corpul nostru îi depozitează pentru „zile negre”.

Mai mult, atunci când bem alcool, simțim o nevoie crescută să consumăm alimente grase, bogate în calorii. De reținut e că, dintre toate băuturile alcoolice, vodca are cel mai redus aport caloric, după care urmează ginul, tequila și whisky. Cu alte cuvinte, nu trebuie exagerat cu mâncarea, dar nici cu băuturile alcoolice, dacă ținem să ne păstrăm la o greutate rezonabilă.

Foto: Shutterstock

Mai multe