Ţi-o aminteşti pe Maria Ploae? Uite cum arată acum

13 iunie 2017   News

Una dintre cele mai frumoase actriţe de la noi a fost recent premiată pentru talentul său de însăşi Principesa Moştenitoare Margareta.

Maria Ploae este una dintre frumoasele filmului şi teatrului românesc. Copiii anilor '80 o recunoşteau din „Dumbrava minunată”, cei de azi îi recunosc vocea din dublaje de desene animate.

A avut deseori ocazia să întruchipeze personaje celebre din cărţi, dar şi personalităţi ale lumii româneşti din diverse timpuri, de la cunoscutele Veronica Micle şi Maria Rosetti, la Nicoleta, din ecranizarea scrierii cu caracter autobiografic a scriitoarei Nicole Valéry-Grossu „Binecuvântată fii, închisoare” - pentru care a obţinutîn 2003 Premiul AUR – Best Actress.

Maria Ploae, premiată la Palatul Elisabeta.

Zilele trecute, Maria Plaoe a fost din nou distinsă cu un premiu special, trofeul Grand Prix Nova, oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic şi înmânat de însăşi Principesa Moştenitoare Margareta. Interesant este că acest premiu a fost decernat în prezenţa unei alte mari actriţe, Jacqueline Bisset.

Citeşte şi:

Jacqueline Bisset, invitata Casei Regale FOTO

Principesa Moştenitoare Margareta şi actriţa Maria Ploae

Născută pe 19 februarie, în comuna Onceşti din judeţul Bacău, a fost primul copil din cei cinci ai familiei Tache Giugaru şi Victoria Pavelia, iar la vârsta de 12 ani a fost înfiată de sora mamei sale, Elena, şi de soţul acesteia, Ion Ploae.

”M-am născut într-o familie modestă, la ţară, cu cinci copii, dar chiar şi acolo, la grădiniţa aceea modestă la care mergeam, exista o scenă şi, de pe scenuţa de o jumătate de metru, mi-a plăcut să recit poezii, deşi aveam o emoţie teribilă. Am rămas cu această emoţie şi astăzi. Sunt foarte emotivă. În general, actorii sunt foarte emotivi, asta este sensibilitatea cu care ne înzestrează Dumnezeu şi care ne ajută să fim şi tari şi puternici", povestea Maria Ploae în cadrul unui interviu pentru publicaţia "Mesagerul" din Neamţ.

Ajunsă în Bucureşti la părinţii săi adoptivi, Maria Ploae s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, şi pentru că a fost de mică atrasă de teatru, a urmat cursurile de actorie cu actriţa Maria Potra.

După o prima încercare nereuşită, a reuşit să intre, în 1972, la IATC (Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti), pe care l-a absolvit în 1975, la clasa profesorilor Octavian Cotescu şi Ovidiu Schumacher. Maria Ploae a fost în aceeaşi grupă cu Horaţiu Mălăele şi Dan Condurache, iar de generaţie cu Vlad Rădescu şi Mircea Constantinescu.

"Am fost o generaţie bună, sigur, erau vremurile acelea, şi cu rele, şi cu bune, din punct de vedere profesional, pentru că intram puţini actori la Institut şi, atunci, sistemul nu era depăşit ca acum, cum se spune astăzi, că din cauza sistemului nu reuşesc studenţii să înveţe mai nimic, pentru că sunt extrem de mulţi. (...)  Pe atunci, elevii luau mult de la profesorii lor", mărturisea actriţa în acelaşi interviu.

Încă de pe băncile facultăţii, actriţa a jucat scenă Teatrului de Comedie, iar în anul 1974, şi-a făcut debutul şi în cinematografie, fiind remarcată de regizorul Sergiu Nicolaescu, care a distribuit-o în rolul Domnişoarei Jugu din filmul "Un comisar acuză". Astfel, înainte de a-şi termina studiile, Maria Ploae lucra deja alături de actori importanţi ai teatrului şi filmului românesc, precum Irina Petrescu, Leopoldina Bălănuţă, Petrică Gheorghiu în pelicula "Dincolo de pod".

Însă, filmul care a conscrat-o este comedia "Toamna Bobocilor", în care a interpretat rolul profesoarei Mariella, fiind distribuită alături de celebrii actori Draga Olteanu Matei şi Marin Moraru. Următorii ani după absolvire, Maria Ploae a jucat în producţiile "Mara", "Pintea", "Drumbava minunată", "Luchian", "Undeva în est", devenind  o apariţie foarte apreciată în cinematografia românească.

În paralel cu cele peste 30 de filme în care a fost distribuită, Maria Ploae a interpretat numeroase personaje pe scena Teatrului de Comedie şi a Teatrului Mic din Bucureşti, în spectacole precum: "Să îmbrăcăm pe cei goi" de Luigi Pirandello, "Diavolul şi Bunul Dumnezeu" de J.P.Sartre, "Doi pe un balansoar" de William Gibson, "Nu pot să dorm" de Ion Brad, – "Lewis şi Alice" de Michel Suffrau şi Martine Berteuil, "Fără aprobare" de Petre Ispas, "Piaţeta" de Carlo Goldoni, "Fazanul" de Georges Feydeau, "Sfârşitul Troiei" de Walter Jens, "Biloxi Blues" de Neil Simon. Mai mult de atât, actriţa a susţinut şi recitaluri de poezie, iar un exemplu ar fi Shakespeare: Sonete de la Teatrul Act.

Maria Ploae este căsătorită din anul 1976 cu scenaristul, producătorul şi regizorul de film Nicolae Mărgineanu şi au împreună 3 copiii. Unul dintre ei, Petre Mărgineanu este compozitor, iar Ana Mărgineanu este regizor de teatru. De-altfel, Maria Ploae a jucat şi în filme regizate de soţul ei, dar şi în spectacole de teatru montate de fiica ei.

"Vine vremea când trebuie să asculţi de copii. De altfel, pe parcursul vieţii, realizezi cât de inteligenţi sunt şi ce personalitate puternică au. Asta ne şi dorim, ca ei să se împlinească în tot şi să ne depăşească. (...)  E o bucurie să te împlineşti prin copilul tău. Ana seamănă cu tot neamul meu şi al soţului, regizorul Nicolae Mărgineanu. E o combinaţie foarte bună pentru o femeie mărunţică de talie, cum este ea, dar puternică în acelaşi timp. (...) Ana s-a impus cu texte noi, inedite. Ea are o forţă interioară nebănuită. Cât îi este de greu numai ea ştie, dar îi place atât de mult şi atunci are o disponibilitate teribilă pentru fiecare actor în parte. Am văzut-o în momente dificile, când sufletul meu de mamă tremura şi ştiam că cel mai bine o ajut dacă nu intervin", a povestit Maria Ploae despre cum a evoluat fiica sa, Ana Mărgineanu.

Maria Ploae continuă să joace şi în prezent în filme şi pe scena teatrului românesc şi să susţina recitaluri de poezii. Cele mai recente proiecte ale sale sunt legate de domeniul teatrului, actriţa jucând în stagiunea 2016-2017 pe scena Teatrului Mic alături de Gherghe Visu în spectacolul "Anul dispărut. 1989", regizat de fiica sa, Ana Mărgineanu.

Mai multe