Cele mai bune formaţii ale anilor ‘90

29 iulie, 2016
take that jpeg

Trebuie să recunoaştem că am ajuns şi noi, cei care ne-am trăit adolescenţa în aceşti ani şi-am consumat muzică pe pâine via MTV, postul care ridica sau îngropa prin ignorare artişti, la vorba părinţilor noştri: „Pe vremea noastră se făcea muzică mai bună!“

Trebuie să recunoaştem că am ajuns şi noi, cei care ne-am trăit adolescenţa în aceşti ani şi-am consumat muzică pe pâine via MTV, postul care ridica sau îngropa prin ignorare artişti, la vorba părinţilor noştri: „Pe vremea noastră se făcea muzică mai bună!“

Dar să recunoaştem că se făcea! Cântecele (cu anumite excepţii) aveau versuri, mesaj, personalitate, atitudine şi, mai ales, aveau o parte instrumentală vie, viguroasă. Discuţiile de genul acesta sunt, evident, subiective şi nemuritoare. Cândva, peste 20 de ani, părinţii de atunci le vor spune copiilor lor că muzica nouă este un gunoi şi că ei ascultau ceva de calitate: Lady Gaga, Miley Cyrus, Justin Bieber…

Dar să revenim la timpurile care ni se par nouă relevante în muzică şi să trecem în revistă unele dintre cele mai bune formaţii ale anilor ’90, în funcţie de popularitate şi numărul de albume vândute (aceasta a fost decada de aur în materie de vânzări în industria muzicală!), simpatia criticilor şi, de ce nu, subiectivitatea noastră.

image

Cele mai bune formaţii ale genului rock, în anii ‘90

La această categorie sunt relevante casetele care se găseau în casele noastre în acea perioadă: Metallica, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Bon Jovi. Şi cam acestea sunt şi cele mai mari şi populare nume ale genului, incluzând şi ramuri precum rockul alternativ, grunge, punk rock sau heavy metal. Legat de ultima categorie, trebuie să subliniem că albumul cu acelaşi nume al trupei Metallica se clasează pe locul cinci în topul 100 al celor mai bine vândute albume ale anilor ’90 în State, cu 16 milioane de copii, în timp ce Nirvana, cu Nevermind, ocupă locul 29, cu 10,6 milioane de albume. Cât despre Red Hot Chili Peppers, rockerii californieni au dat lovitura pe piaţa muzicală în anii 90, dar cel mai bine primit album al lor a venit la sfârşitul decadei, în 1999, când Californication a vândut 16 milioane de copii.

Trupele de băieţi

[caption id="" align="alignnone" width="620"] Boyzone[/caption]

image
image

Mica noastră plăcere vinovată din anii ’90 era un fenomen de consum. Nu puteai să fii adolescent în acea perioadă fără să te loveşti de ei: Take That, Backstreet Boys, NSYNC sau Boyzone. Sperăm să nu fi uitat pe cineva… Şi nimeni nu poate spune că nu-i plăcea nici măcar o melodie de-a lor sau că n-avea un poster cu Robbie Williams pe uşă! Reţeta era simplă: se iau nişte băieţi prezentabili, unii dintre ei chiar talentaţi, se promovează masiv cu un hit sau două şi restul îl fac fanele isterice. Dacă vă plac statisticile, vă spunem că dintre aceste trupe, cel mai bine a vândut, din 1993 până în prezent, Backstreet Boys: 130 milioane de albume.

Girl power

[caption id="attachment_392314" align="alignnone" width="640"] Spice Girls[/caption]

image

Şi ele chiar deţineau pe atunci puterea, căci nu se mai văzuse atâta fanatism pentru un grup de fete, aşa cum se întâmpla cu fenomenul Spice Girls. Influenţa lor în această decadă nu poate fi contestată, vorbind de cel mai bine vândută formaţie de fete a tuturor timpurilor, cu 85 de milioane de albume. Furori, dar mai mici, au mai făcut în anii ’90, pe ritmuri de rap, fetele de la Salt ‘N Pepa sau cele de la TLC, în timp ce supergrupul Destiny’s Child se pregătea să cucerească lumea, dar începând cu anul 2000.

Cele mai bune formaţii ale anilor ’90 în Europa: de la hipioţi nomazi la imitaţii ale trupelor vechi

[caption id="" align="alignnone" width="630"] The Kelly Family/Ace of Base[/caption]

image

Vorbim, legat de imitaţii, de Ace of Base, al cărei succes se încadrează fix în limitele acestei decade şi care este considerată a treia cea mai de succes trupă din Suedia, după ABBA şi Roxette, cu 30 de milioane de albume vândute în toată lumea. Cât despre un nume şi mai greu al muzicii anilor 90, Roxette, care şi-a continuat succesul şi în decada următoare, vânzările acestei trupe au fost duble. Un fenomen ciudat şi unic în aceşti ani a fost trupa nomadă The Kelly Family, un grup de fraţi şi surori cu rădăcini irlandezo-americane care încânta mulţimi în Europa anilor ’90 cu muzica lor pop-rock şi country şi cu stilul lor vestimentar pestriţ, de artişti de stradă. Şi, veniţi de pe stradă, cei nouă membri ai familiei Kelly au ajuns să umple stadioane în Germania, Austria, Spania sau Portugalia şi să vândă peste 20 de milioane de albume în întreaga lume.



Recente pe Ok! Magazine

gabriel cotabita a murit foto facebook jpg
angela similea
FotoJet Hadidele jpg
Maria Obretin aka Constănțeanca din Clanul   Facebook (2) jpg
Bogdan Farcaș   arhiva personală (1) jpg
FotoJet Eva si Demi jpg
Bennifer, Globurile de aur, Profimedia (2) jpg
Gisele Bündchen, Profimedia (1) jpg
Delia Matache în bucătărie pentru clipul piesei Fă ți numărul cu Damian Drăghici   captură (1) png
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
Vărsător, Pixabay jpg
FotoJet Cressida jpg
Imagini inedite cu Shiloh Jolie, Profimedia (2) jpg
iulia vantur colaj facebook jpg
Diana Bulimar și Radu Dumitrache la Power Couple   Antena 1 (1) JPG
Catherine Zeta Jones și Michael Douglas 2003, GettyImages (1) jpg
Andreea Bălan la târgul de Crăciun foto PR jpg
FotoJet Clooney jpg