Frigiderul ideal pentru tine - cum îl alegi?

23 decembrie, 2020
1 fridge art jpg jpeg

Ai nevoie să-ţi cumperi un frigider şi nu te poţi decide, iar o raită prin magazinele de electrocasnice este doar un prilej de frustrare?

Daca nu te poţi hotărî ce să alegi dintre sutele de modele disponibile pe piaţă, cel mai bine ar fi să-ţi faci mai întâi documentarea şi să iei o decizie bazându-te pe informaţiile disponibile în mediul online, pentru a cumpăra ulterior exact aparatul frigorific de care ai nevoie.

Dar oare cum se alege un frigider în mod corect? Ce înseamnă toate acele informaţii furnizate de producători precum tehnologie No Frost sau inverter? Câte tipuri de aparate frigorifice există pe piaţă? Poţi să afli toate aceste lucruri din acest articol.

1. Ce fel de frigidere există pe piaţă?

În România, poţi cumpăra frigidere de patru tipuri, ce diferă între ele prin modul de compartimentare, sistemul de uşi şi posibilitatea de integrare în mobilierul de bucătărie.

- cu o uşă

- combină frigorifică cu 2 uşi sau mai multe

- frigidere încorporabile

- frigidere Side by Side

Să ai un frigider bine compartimentat, cu spaţii mari de depozitare a alimentelor şi ale cărui uşi se deschid separat poate fi un mare avantaj. Frigiderele cu două uşi, modelul Side by Side, oferă spaţiu pentru depozitarea şi congelarea alimentelor separat dar în cadrul aceluiaşi aparat frigorific.

Frigiderele side by side au şi marele avantaj de a oferi două sisteme de răcire independente, ceea ce înseamnă că mirosurile dintr-un spaţiu al frigiderului nu vor ajunge în cealaltă zonă de depozitare a alimentelor.

Acest tip de aparat frigorific vine în variante de volum cuprinse între 500 şi 800 de litri şi sunt ideale pentru familiile numeroase. Pentru o familie de 4 membri spre exemplu, un frigider side by side potrivit ar fi unul cu volum de peste 500 litri.

E bine să alegi un model care permite reglarea înălţimii rafturilor ca să poţi astfel jongla cu oale şi cratiţe mai mici sau mai mari, după nevoie.

Dacă vorbim despre nevoile unei persoane care locuieşte singură, sau o familie tânără care nu găteşte foarte des şi doreşte un frigider doar pentru păstrarea alimentelor semipreparate şi a legumelor şi fructelor, o alegere bună este un frigider simplu, cu o singură uşă, care are congelatorul inclus.

Acestea sunt printre cele mai ieftine modele de pe piaţă şi există şi în varianta de frigider încorporabil, putând fi cu uşurinţă integrat în mobilier. O atenţie specială trebuie acordată în cazul aparatelor frigorifice încorporabile spaţiului unde va fi amplasat acesta, pentru a avea o bună ventilaţie şi deschidere eficientă a uşilor.

Combina frigorifică este diferită de un frigider prin faptul că are un congelator mult mai mare, iar acesta este compartimentat cu sertare, unde poţi depozita cu uşurinţă diverse alimente pe categorii: carne, legume, verdeţuri pentru iarnă.

Cele mai multe modele de frigidere au congelatorul situat în partea de sus, în timp ce combinele frigorifice au congelatorul situat în partea de jos.

2. Sistemele de răcire

Producătorii de aparate frigorifice oferă trei tipuri de tehnologii de răcire:

- răcirea statică

- răcire dinamică cu ventilator intern

- răcire No Frost

În cazul frigiderelor cu răcire statică, procesul de răcire are loc datorită unui gaz care se mişcă în interiorul frigiderului şi congelatorului, până când se ajunge la temperatura dorită.

Răcirea cu ventilator intern utilizează acelaşi principiu dar are un ventilator în plus în compartimentul frigiderului, care distribuie uniform aerul rece şi asigură o mai bună conservare a alimentelor.

Frigiderele cu răcire statică sau cu răcire dinamică cu ventilator au nevoie periodic (în general de două ori pe an), de o decongelare manuală a congelatorului.

Frigiderele cu sistem No Frost au un proces de dezgheţare automată, acest avantaj venind însă şi la un preţ ceva mai mare. De asemenea, aceste modele sunt şi uşor mai gălăgioase datorită procesului de auto dezgheţare.

3.Frigiderul adaptat stilului tău de viaţă

În afară de volum şi dimensiuni, frigiderul poate fi ales şi în funcţie de stilul tău de viaţă. Tehnologiile moderne integrate aducând un plus de valoare în viaţa ta.

Există modele cu panouri Led ce oferă diverse informaţii cum ar fi temperatura din interiorul frigiderului, ora şi data, unele permiţând chiar şi setarea alarmei de la ceas. Nu trebuie să te sperii de consum de energie suplimentar, display-urile Led au un consum foarte mic.

Funcţia antibacteriană integrată în anumite modele de frigidere este şi ea foarte utilă pentru un stil de viaţă sănătos. Există aparate frigorifice care au un filtru antibacterian integrat în ventilator, aditivi în sertarul pentru legume/fructe, sau ale căror garnituri de la uşi sunt realizate din materiale care ţin departe bacteriile.

4. Clasa de eficienţă energetică

Fiind un aparat electrocasnic folosit 365 de zile pe an, 24 de ore din 24, adică fiind în permanenţă în funcţiune, consumul de curent electric este foarte important.

Normele legislative în vigoare au determinat producătorii să lanseze pe piaţă modele din ce în ce mai eficiente din punct de vedere al consumului. Astfel, există frigidere din clasa energetică:

- A

- A+

- A++

- A+++ 

-A+++ îmbunătăţit 

Cu cât mai multe plusuri, cu atât eficienţa energetică este mai mare, dar şi preţul frigiderului. Economia se face însă în timp la consumul de curent electric.



Recente pe Ok! Magazine

Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg