Gigi & Bella Hadid, visul palestinian la Hollywood
Cel mai frumos manifest pentru pace e adus pe catwalk de aceste două surori cu origini în cetatea Nazaretului şi crescute în luminile Cetăţii Filmului.
Familia Hadid are şanse să devină la fel de celebră ca familia Kardashian şi asta pentru că are toate ingredientele unei poveşti de succes. Patriarhul clanului, Mohamed Hadid (67), e unul dintre cei mai apreciaţi afacerişti din lumea imobiliarelor. Iar trei dintre cei cinci copii ai săi sunt angrenaţi deja în lumea modellingului. Fosta lui soţie, fostul model olandez Yolanda Foster (pe care o ştiţi probabil din The Real Housewives of Beverly Hills), şi cele două fiice ale ei, Gigi şi Bella, le fac deja concurenţă lui Kris Jenner şi fetelor ei la fiecare show important de modă, iar Anwar Hadid, mezinul familiei, a intrat şi el de curând în lumea modei.
Povestea familiei Hadid începe în Palestina, în 1948, anul naşterii lui Mohamed, al optulea copil al lui Anwar şi al lui Khairiah. „M-am născut în Nazaret, în apropiere de locul naşterii lui Iisus. Stră-stră-bunicul meu a fost Prinţul Nazaretului. Iar anul în care am venit eu pe lume coincide cu anul naşterii Statului Israelian. Acest fapt a făcut ca familia mea să se retragă în Siria, într-o tabără de refugiaţi, unde am stat vreme de câteva luni“, povesteşte Mohamed Hadid într-un interviu acordat publicaţiei Paris Match. O întâmplare incredibilă a făcut ca soarta lor să se schimbe brusc. „Tatăl meu a fost provocat de ambasadorul Iordaniei la o partidă de table şi, pentru că a câştigat, a avut dreptul să-i ceară orice. Aşa că ne-am ales toţi cu paşapoarte care ne-au permis să plecăm în Statele Unite“, spune el pentru aceeaşi publicaţie.
Mohamed & Bella Hadid
Mohamed avea doar 15 ani când a debarcat la Washington. Era pe vremea războiului rece, când străinii erau cu greu acceptaţi pe pământ american. Şi totuşi, tatăl său, Anwar, fost profesor de limba engleză la universitatea din Haifa, a fost primul arab angajat la Vocea Americii, un serviciu de radio şi televiziune al guvernului american, cu difuziune internaţională. Stând pe lângă el, Mohamed, care ştia şi el ceva engleză şi franceză, a fost tentat, iniţial, să urmeze o carieră artistică. Dar, pentru că voia să facă repede bani, s-a reorientat spre inginerie şi arhitectură. Aşa se face că, la 20 de ani, împreună cu un grec şi un englez pe care i-a întâlnit în avion, a deschis unul dintre cele mai apreciate cluburi de noapte din sudul Europei, Aquarius, din insula grecească Rodos. Apoi, fiind un mare pasionat de maşini de lux, a început să importe la Washington automobile de top fabricate în Europa. Şi, graţie studiilor sale de arhitectură, a ajuns să proiecteze vile, palate şi hoteluri de lux în Qatar.
Style icon. Cu apariţiile sale şic, în outfituri elegante, sport sau casual, Gigi a atins performanţa ca, la cei 20 de ani săi, să fie un adevărat fashion icon pentru multe tinere din întreaga lume.
„Aveam tot ce voiau ei. Un arhitect pentru Sheraton-ul din Doha? Eu eram acela. Şi a trebuit să învăţ repede. Practic, peste noapte, am devenit şi constructor, şi promotor“, spune cel care a făcut avere în nisipurile deşertului şi care a adus oaze luxuriante, cu cascade şi grădini incredibile în interiorul palatului Marriott. Vestea i s-a dus repede şi la Washington, Virginia şi Maryland, unde a lucrat pentru personaje din elita americană. Iar, după ce şi-a pus semnătura pe renovarea hotelurilor Ritz-Carlton din New York şi Washington, în proprietatea cărora intrase contra sumei de 150 milioane de dolari, a devenit un adversar de temut chiar şi pentru magnatul Donald Trump. „Dacă eşti la fel de puternic ca el, te respectă. Dar dacă simte că te poate juca pe degete, te poate distruge. E genul de om care întâi te loveşte în cap şi apoi negociază. Eu, unul, îi fac faţă“, spune el.
Yolanda Foster, alături de Gigi, Anwar şi Bella Hadid
Astăzi, Mohamed Hadid trăieşte în propriul palat din Beverly Hills, o construcţie de 3.700 m², cu 14 dormitoare, 20 de băi, o sală de bal, o sală de cinema cu 50 de locuri, o cramă cu 5.000 de sticle de vin, o baie turcească, o casă de oaspeţi, o piscină infinity, nenumărate zone de entertainment şi SPA şi „o panoramă de 10 milioane de dolari“. Un ansamblu arhitectonic în vogă printre mega-vilele construite chiar de Hadid în Bel Air şi care a stârnit şi altor miliardari pofta de a deveni proprietari de palate – ceea ce stânjeneşte confortul vechilor locuitori ai Bel Air-ului din cauza zgomotului şi a traficului greu provocat de imensele şantiere în lucru. Dar, în ciuda animozităţilor născute în sânul comunităţii, Hadid îşi trăieşte viaţa departe de gura lumii şi, după ce a crescut cinci copii cu Mary Butler şi cu Yolanda van den Herik (1994-2000), e gata să meargă din nou la altar, având-o la braţ pe mult mai tânăra lui iubită, Shiva Safai (34), o iraniancă crescută în Norvegia. În fond, are o avere de 200 de milioane de dolari, iar copiii lui îl fac mândru că îi duc numele mai departe cu decenţă.
Famous friends. Surorile Hadid, alături de Kendall Jenner şi Hailey Baldwin.
E-adevărat că Yolandei i se datorează, cumva, intrarea lui Gigi (21), Bella (19) şi Anwar (16) în lumea bună din Beverly Hills, prin intermediul reality show-ului The Real Housewives of Beverly Hills. Dar de ajutor le-au fost şi trăsăturile ei nordice, combinate cu cele arăbeşti ale lui Mohamed, pe care cei trei le-au moştenit. De altfel, Jelena Noura „Gigi“ Hadid a devenit model încă de la 2 ani, când Paul Marciano, cofondator al firmei Guess, căuta o figură perfectă pentru imaginea diviziei Baby Guess. Evident că, la şcoală, era privită deja ca un star. Iar performanţele sale în volei şi echitaţie din timpul liceului au făcut-o şi mai invidiată. Cireaşa de pe tort a fost oferta primită din partea companiei IMG Models, în anul în care mama sa a debutat în reality show, iar de atunci cariera ei în modelling a explodat. A apărut pe copertele revistelor Teen Vogue, Sports Illustrated şi Harper’s Bazaar, a continuat să fie imaginea Guess, dar a defilat şi în show-urile de modă ale caselor Desigual, Marc Jacobs, Chanel, Michael Kors, Jean Paul Gaultier, Max Mara şi Victoria’s Secret. A fost una dintre vedetele calendarului Pirelli de anul trecut şi, tot din 2015, e brand ambassador pentru Maybelline. Evident că o asemenea partidă nu le putea scăpa celor mai doriţi burlaci de la Hollywood, aşa că pe lista ei de pretendenţi se numără Cody Simpson (2013- 2015), Joe Jonas (2015) şi, mai nou, Zayn Malik.
Iubirile. Bella se iubeşte cu canadianul The Weeknd, iar Gigi face acum cuplu cu Zayn Malik.
Sora ei mai mică, Isabella „Bella“ Khair Hadid, a demonstrat acelaşi talent pentru echitaţie şi era o candidată serioasă pentru Olimpiada de la Rio de Janeiro. Dar boala Lyme, dobândită în 2012, a împiedicat-o să mai meargă la antrenamente. Aşa că s-a orientat tot spre modelling şi a fost cooptată de aceeaşi companie IMG Models în 2014. După debutul de la New York Fashion Week, Bella a fost nelipsită de pe catwalk, pentru Tom Ford, Diane von Fürstenberg, Tommy Hilfiger, Balmain, Marc Jacobs, Moschino, Missoni, Chanel, Miu Miu şi Philipp Plein. Şi, în doi ani, a devenit „geamăna lui Gigi“, la fel de apreciată în industria modei şi poate chiar mai exploatată de revistele de gen. Din păcate, însă, Bella nu e la fel de cuminte ca sora ei, punându-şi cariera în pericol cu consumul de alcool şi conducere în stare de ebrietate – ceea ce i-a adus 25 de ore de muncă în folosul comunităţii şi 20 de ore de consultaţie la Alcoolici Anonimi.
Iar relaţia ei cu canadianul de origine etiopiană Abęl Makkonen Tesfaye alias The Weeknd nu e tocmai pe placul tatălui ei, dar ştie că, atunci când va veni vremea, ea va face alegerea corectă. „Copiii mei sunt un dar de la Dumnezeu. Le-am construit aripi solide ca să zboare, dar sunt, totuşi, cu picioarele pe pământ. Sunt foarte mândru de ei“, spune Mohamed cu înflăcărare. „Ştiu că sunt mii de fete mult mai frumoase decât Gigi şi Bella, dar sunt puţine care muncesc atât de mult ca ele. Şi nu-şi bat joc de succesul lor. De-asta înnebunesc când se spune că au ajuns departe pentru că au o avere în spate! La fel de nedrept este să fim arătaţi cu degetul doar pentru că suntem arabi. Da, suntem arabi de origine palestiniană şi întotdeauna când sunt trist am o muzică arabă în suflet. Dar nu suntem promotorii urii palestiniene.“ Iată o misiune grea pentru „îngerii“ Hadid, care folosesc de fiecare dată seducţia pe post de armă împotriva discriminării etnice.
foto: guliver/getty images/rex features/splash news, hepta, photoland/corbis images, arhiva adh