Vedete

INTERVIU Anca Florea & Sabina Iosub – „Suntem nişte femei năvalnice“

INTERVIU Anca Florea & Sabina Iosub – „Suntem nişte femei năvalnice“

 

Mamă şi fiică împart aceleaşi principii de viaţă şi aceeaşi pasiune pentru jurnalism.

Le-am întâlnit într-una dintre după-amiezele calde de august, la o cafea şi o apă rece pe terasa hotelului Caro. Două generaţii de femei puternice, de jurnaliste călite în focurile celor mai importante evenimente. Pe Anca Florea (62) mi-o amintesc făcând revista presei la Antena 3, până prin 2010, când rubrica a fost sistată. Dar cei mai mulţi o ştiu cu mult înainte de acest moment, de la radio, unde încheia de fiecare dată cu „A dumneavoastră Anca Florea“. Pe fiica ei, Sabina Iosub (37), am urmărit-o evoluând, paradoxal, la acelaşi post şi devenind unul dintre pilonii importanţi ai trustului Intact, semnând multe dintre transmisiunile în direct importante şi având propria emisiune filmată la Bruxelles şi Strasbourg, „Be EU“. Despre toate cele care nu s-au relatat, în cele ce urmează.

Vârsta şi ocupaţia.
Sabina: 37, jurnalist, om.

Mai eşti şi economist, măcar în acte? Mai ales că ai şi un MBA.
Sabina: Da.
Anca: Condiţia mea ca ea să se facă jurnalist a fost să facă o facultate normală.
Sabina: Dar să ştii că mi-au folosit mult cunoştinţele în profesie şi nu doar acum, de când am plecat la Bruxelles. Ci şi breaking news-uri care ţineau de zona economicului şi în a-i explica omului de acasă nişte termeni pe înţelesul lui.Şi am făcut şi MBA-ul, pentru că eu cred că dacă nu ne folosim mai mult creierul şi nu învăţăm lucruri noi în fiecare zi, riscăm să îmbătrânim foarte devreme. Uite, acum urmez un curs de spaniolă – se spune despre învăţarea unei noi limbi străine că regenerează creierul – , pentru că simt nevoia să fac ceva nou şi pentru că vreau să am la „Be EU“ şi invitaţi din Spania.

Anca Florea.
Anca: Bună ziua. 62 de ani, 63 în noiembrie, am fost şi cred că mai sunt medic stomatolog – am profesat 12 ani, după aia am fost ziaristă, apoi director de comunicare, după care am fost iarăşi ziarist şi... ce am mai fost oare? A, mai ştiu să tund, să fac manechiura...(zâmbeşte)

Mi-aduc aminte de o emisiune făcută înainte de 2000 în care ai apărut la un post din Ploieşti şi ai spus că te-a tuns o prietenă şi că te-a vopsit Sabina.
Anca: Da, Sabina obişnuia să mă mai vopsească, mai ales când aveam părul lung. Iar ce spui tu se întâmpla în 1999.

Erai foarte slabă şi purtai rochii scurte şi mulate.
Anca: Foarte tare mi-a plăcut să mă îmbrac aşa! Dacă mi-aş dori să slăbesc, ar fi numai din motivul ăsta. La 45 de ani am arătat cel mai bine, nici la 20 nu cred că arătam aşa!

Sabina, tu te simţi acum cel mai bine, dată fiind transformarea ta?
Sabina: Există multe feluri de a te simţi bine, în diferite forme. Într-adevăr, e o formă în care mă simt foarte bine, am găsit un echilibru între interior şi exterior, dar sunt convinsă că lucruri fabuloase mă aşteaptă în continuare.

Echilibrul ăsta are şi o reţetă.
Sabina: Are şi n-are. Reţeta pe scurt ar fi: ambiţie. Am avut ambiţia de-a crede în faptul că este ceva în neregulă cu mine. Şi m-au ajutat foarte mulţi medici care, într-un final, mi-au găsit problema şi am rezolvat-o împreună. Mănânc sănătos, fac sport, fac foarte mult masaj...
Anca: Nu uita că suntem în ţara în care carcasa contează.
Sabina: Uite că am folosit şi alte carcase pe sticlă şi oamenii s-au uitat la mine şi atunci şi acum şi le mulţumesc pentru că au ştiut să vadă dincolo de aparenţă.

Adevărul e că tu eşti o interfaţă foarte frumoasă a noastră la Bruxelles.
Sabina: Mulţumesc. Dar să ştii că cei de acolo nu se uită la cum arăţi, ci la ceea ce ai să le spui, la cât de dreaptă ai coloana şi poate se uită ceva mai atent din ce ţară provii – aici de-abia încep nuanţele.

Dar tu dublezi cu un background impresionant, care i se datorează mult şi mamei tale.
Sabina: Eu o iubesc foarte mult pe mama şi pentru că nu mi-a impus lucruri, deşi ea e omul care trage cu dinţii să fie ca ea. Mi-a explicat foarte simplu: „Sabina, jurnalismul este o chestiune care ţine de talent. Ce faci dacă nu ai talent? Care e planul tău B?“ Şi atunci am făcut ASE-ul, dar tot am ajuns în jurnalism.

Modifică Setările