Avantajele de a avea o maşină de făcut pâine în casă
Există un motiv pentru care, în perioada de izolare pricinuită de pandemia de coronavirus, foarte multă lume a observat pe reţelele sociale o avalanşă de poze cu pâine făcută în casă.
În afară de faptul că ieşitul din casă a fost dificil, chiar şi pentru cumpărături de primă necesitate, să îţi pregăteşti propria pâine în casă are o mulţime de avantaje. Ştiai că pâinea pe care o cumpărăm de la magazin are, de multe ori, ingrediente nesănătoase, precum conţinut ridicat de sare, zahăr sau conservanţi? O pâine pe care ţi-o coci singur acasă, în maşina de făcut pâine, are doar ingredientele pe care vrei tu să le aibă. În plus, tuturor ne place mirosul, textura şi gustul pâinii proaspete, dar de câte ori avem ocazia să cumpărăm pâine abia scoasă din cuptor? Rar spre deloc, în cele mai multe cazuri.
Când îţi faci propria pâine acasă, în maşina de făcut pâine, aroma şi gustul pâinii proaspete te vor însoţi ori de câte ori vei dori tu. Poţi să faci pâine cu maia, cu drojdie sau fără, poţi s-o faci într-o mulţime de feluri şi după o multitudine de reţete. Dacă o faci la cuptor, mai ales atunci când nu ai experienţă, e uşor să greşeşti ingredientele sau cantităţile şi să nu iasă deloc ce ţi-ai putea dori.
Dacă folosesti o masina de facut paine, aceasta îţi va uşura mult munca. În prezent, tehnologia a evoluţionat atât de mult încât pur şi simplu trebuie să urmezi instrucţiunile aparatului şi să adaugi cantităţile corecte de ingrediente şi maşina de făcut pâine se ocupă de restul. Dacă te întrebi cum arată maşinile de făcut pâine, trebuie să ştii că aceste aparate au mărime medie, cam de dimensiunile unui cuptor cu microunde compact sau chiar mai mici, cam de dimensiunile unui robot de bucătărie. Spaţiul ocupat de acestea, aşadar, nu este unul foarte mare, astfel că-şi va găsi locul în aproape orice casă. Aparatul conţine un vas metalic care uşurează folosirea sa, iar în acesta se introduc toate ingredientele. Tot ce trebuie să faci e să pui în acest vas aluatul (unele modele prepară singure aluatul), să alegi programul dorit şi să închizi capacul, aşteptând produsul final.
O maşină de pâine decentă amestecă ingredientele, frământă şi creşte aluatul, respectiv coace pâinea, fără a fi nevoie să murdăreşti toată bucătăria de făină şi fără a fi nevoie să o supraveghezi. Trecerea de la pâinea din comerţ, fabricată industrial, la pâine de casă, are o mulţime de beneficii pentru sănătate: reduci tensiunea, elimini consumul de produse procesate, mânânci mai natural, reduci consumul de sare şi zahăr, ştii în orice moment ce anume conţine pâinea ta. În plus, poţi prepara o mulţime de feluri de pâine, în funcţie de ceea ce-ţi doreşti în fiecare moment: pâine normală, pâine franţuzească, pâine de secară, pâine integrală, pâine rapidă, pâine fără gluten, aluat de pizza, chec etc. Pentru că un aparat de făcut pâine în casă nu-l cumperi în fiecare zi, recomandabil este să nu cumperi produse no-name sau o maşină de făcut pâine foarte ieftină.
Alege produse de calitate, de la producători cu experienţă, renumiţi, astfel vei avea garanţia unei perioade îndelungate de folosire a aparatului şi de o pâine de calitate produsă de acesta – alege masini de paine de la eMag. Dacă optezi pentru o maşină de făcut pâine, ar trebui să optezi pentru una cu cât mai multe programe, dar şi cu setări extra, precum nivelul de rumenire, de exemplu. Totodată, alege o maşină de făcut pâine cât mai uşor de curăţat, pentru că, altminteri, chiar dacă „economiseşti” dezordinea şi murdăria din bucătărie, curăţarea aparatului va fi o corvoadă. Maşinile de spălat cu cuvă şi malaxor cu înveliş antiaderent detaşabile sunt cele mai bune opţiuni. Dacă mai sunt şi compatibile cu maşina de spălat vase e excelent.
O maşină de făcut pâine decentă are preţuri începând cu circa 300-350 de lei, dar poate ajunge chiar si la 1000 de lei sau mai mult, în funcţie de numărul de programe şi de dotări,. Cele mai renumite branduri de maşini de făcut pâine sunt Tefal, Philips, Panasonic, Gorenje, Daewoo sau Moulinex.