Carol al II-lea și patima pentru jocurile de noroc

18 aprilie, 2023
img 1 okmagazine jpg

Puțină lume cunoaște faptul că unul dintre cei mai mari jucători de poker din istoria țării noastre avea sânge albastru. Domnia lui Carol al II-lea a fost una nelipsită de evenimente, fie ele fericite sau mai nefericite.

Cine a fost Carol al II-lea?

Carol al II-lea de Hohenzollern-Sigmaringen a fost al treilea rege al României, părinții lui fiind Ferdinand I și Maria de Edinburgh. Carol urcă pe tron după moartea tatălui său care s-a întâmplat în anul 1927.

Însă decizia de a-l încorona pe rege nu a fost una tocmai ușoară deoarece acesta a fost anterior dezmoștenit (decizia fiind luată de către liderii politici ai vremii inclusiv la încurajarea lui Ionel Brătianu). Decizia de dezmoștenire s-a datorat din pricina a două motive. Primul motiv a fost faptul că prințul Carol de atunci a dezertat îmbrăcat în uniformă de ofițer rus din unitatea militară pe care o conducea în timpul Primului Război Mondial la Târgu Neamț pe data de 27 august 1918.

Patru zile mai târziu, pe 31 august, Carol a fugit din țară și s-a căsătorit la Odesa cu o femeie ce nu era de viță nobilă, Ioana Lambrino, cunoscută și drept Zizi. Ioana Lambrino se trăgea dintr-o familie de boieri moldoveni.

            O dată cu dezmoștenirea sa, tronul i-a revenit fiului său, principele Mihai care avea vârsta de doar șase ani la moartea bunicului său, Ferdinand. Desigur, regele Mihai era prea tânăr pentru a face față unei chestiuni atât de importante așa că s-a instituit o regență care avea menirea de a-l ghida pe tânărul rege până ce acesta va putea lua deciziile singur. În spatele acestei regențe erau trei persoane - Patriarhul Bisericii, principele Nicolae (care era fratele mai mic al lui Carol al II-lea) și Președintele Curții de Casație.

            Însă toate aceste evenimente au creat un haos în societatea românească de la acea vreme, astfel încât tot mai multe zvonuri venite din partea populației, ba chiar a partidelor politice, au început să-l ceară pe Carol înapoi la cârma țării. Carol al II-lea revine în România pe 6 iunie 1930, iar Parlamentul îl recunoaște drept rege al țării două zile mai târziu, pe 8 iunie 1930.

Domnia lui Carol al II-lea

            Carol al II-lea nu a avut niciodată intenția de a guverna țara într-un mod constituțional, anume de a fi doar un factor de echilibrare în politica internă, precum tatăl său. Astfel Carol s-a implicat în mod activ în problemele țării, având prerogative mai solide.

Domnia lui Carol al II-lea se caracterizează prin o dezvoltare economică semnificativă, dar cu o instabilitate politică acută, datorată creșterii autorității regești. Totodată partidele politice tradiționale și-au pierdut din influență ceea ce a dat un impuls partidelor extremiste care vor juca un rol major în timpul celui de-al Doilea Război Mondial precum și în perioada comunistă. 

Camarila Regală

Istoria ne învață că în jurul regelui se învârteau diverse personaje de la mari oameni de afaceri, industriași bogați, oameni politici și alte numeroase personaje oculte. Această grupare comună de interese era denumită Camarila Regală.

Gruparea era una foarte influentă, membrii acesteia făcând lobby la cele mai înalte nivele pentru a obține grațiile regelui precum și contracte publice importante. Cea care conducea Camarila Regală era nimeni alta decât amanta regelui, Duduia Elena Lupescu. Regele era “cumpărat” prin cadouri consistente, de altfel Camarila având și niște reguli speciale nescrise, pe lângă cadourile ce constau din bani, aur sau alte obiecte de lux, membrii acesteia trebuiau să piardă ocazional partidele de poker jucate împotriva regelui. Până și Carol al II-lea menționa adesea partidele de poker care le juca împotriva prefectului poliției, Ernest Urdăreanu și împotriva lui Max Auschnitt.

Pe lângă jocurile de poker, Carol al II-lea era pasionat și de jocurile de noroc, frecventând destul de des cazinourile vremii. Cu siguranță dacă ar fi trăit în ziua de astăzi ar fi admirat felul în care tehnologia a evoluat și faptul că vizita fizică într-un cazinou nu mai este necesară o dată cu apariția numeroaselor cazinouri online, precum este și cazul Admiral casino online.

Domnia lui Carol al II-lea a rămas până astăzi în istorie ca fiind o domnie controversată, putem spune chiar că o dată cu începerea domniei sale a început și decăderea monarhiei în România. Carol al II-lea a decedat pe data de 4 aprilie 1953 la vârsta de 59 de ani.



Recente pe Ok! Magazine

+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg
Shannen cu batic jpg
Reghe el (1) jpg