Legăturile lui Carlos Şacalul cu regimul Ceauşescu. Tot ce nu s-a spus

26 februarie, 2021
1 amo jpg jpeg

În 1978, şeful adjunct al Departamentului de Informaţii Externe din cadrul Securităţii statului, Ion Mihai Pacepa, cerea azil politic în Statele Unite. După cum era şi firesc, acest lucru a zdruncinat din temelii spionajul românesc.

Nicolae Ceauşescu a căutat să-l elimine imediat pe Ion Mihai Pacepa. Mulţi au crezut de-a lungul timpului că totul a fost doar o legendă, însă realitatea spune altceva. Yasser Arafat, şeful Frontului de Eliberare a Palestinei, i-a sugerat să apeleze la un cunoscut terorist, pe numele lui „Carlos Şacalul” pentru „lichidarea problemei”. Colonelul Sergiu Nica, alături de alte surse din cadrul serviciilor de informaţii din România anului 1990 afirmă, în cadrul unui raport, că Şacalul a fost folosit pentru „neutralizarea trădătorului Pacepa”.

 Pacepa nu a fost asasinat de Securitatea română, dar în 21 februarie 1981, la Munchen a avut loc un atentat cu bombă. A fost vizat postul Radio Europa Liberă. Atentatul a fost comandat de serviciile secrete române, iar Carlos Şacalul a fost cel care a executat operaţiunea. Întreaga poveste o vom afla duminică, 28 februarie, în a doua ediţie „Omul şi timpul”, la TVR 1.

 Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în noua emisiune-document a Televiziunii Române. Structurată sub forma unei serii de cinci episoade ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte, „Omul şi timpul” ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului.

Cele cinci ediţii ale emisiunii pun în dezbatere subiecte precum ţesătura de uneltiri din jurul lui George Enescu (ediţia a fost difuzată pe 21 februarie, iar înregistrarea ei este disponibilă pe canalul oficial de Youtube al TVR), aşa cum iese la iveală din dosarele Securităţii statului comunist, încercările succesive şi rivale ale Germaniei naziste şi ale Aliaţilor de a influenţa politic şi economic România la finalul anilor ‘30, legăturile lui Carlos Şacalul cu regimul Ceauşescu (va fi difuzată de TVR 1 pe 28 februarie), povestea tezaurului polonez care, în 1939, după invazia nazistă a Poloniei, a reuşit să fie salvat cu ajutorul regatului României, încă neutru la acel moment.



Recente pe Ok! Magazine

books gifts 524166 png
Investiții mici, impact mare Cum să aduci un plus de confort în casa ta prin idei moderne de amenajare jpg
okmagazine ro lenovo yoga jpg
Top 5 beneficii ale achiziției unei asigurări RCA online jpg
geaca dama iarna jpg
Provocările premenopauzei  Impactul asupra somnului și metode de relaxare jpg
Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg