Povestea celei mai triste prinţese din lume: Aiko, unica fiică a împăratului Japoniei, nu are voie să se mărite şi nici nu va urca vreodată pe tron
Aiko, numită Prinţesa Toshi, este unica fiică a împăratului Naruhito - calitate în care este nevoită să ducă o viaţă supusă unor reguli deloc confortabile
Astfel, Aiko s-a născut într-o familie regală cu o tradiţie extrem de strictă. Ea nu va urca niciodată pe tronul Japoniei, tradiţia cerând ca această onoare să revină doar bărbaţilor. De aceea, în urmă cu cinci luni, s-a anunţat că unichiul său, Fumihito, va deveni prinţul moştenitor desemnat ca urmaş la Tronul Crizantemei. Mai mult decât atât, Aiko nu va beneficia nici de anumite avantaje subsisidare. Guvernul japonez a declarat că bugetul Casei Imperiale, pe care Dieta Jponiei îl alocă, nu a luat în calcul cele 30 de milioane de yeni (230.000 de euro la cursul de schimb actual) pentru bijuteriile cu care sunt onorate prinţesele când împlinesc 20 de ani. Este o vârstă pe care Aiko o va împlini în decembrie - ocazie cu care ar fi urmat să îşi primească propria tiară. Acum, însă, lucrurl acesta nu se va mai întâmpla. Iar Casa Imperială a făcut aluzie la situaţia pandemică pentru a elimina cheltuielile (foto jos: prinţesa, alături de părinţii săi).
Dincolo de aceste detalii, Aiko are o existenţă foarte singuratică - şi asta pentru că trebuie să respecte nişte reguli foarte severe. În ziua în care tatăl ei a fost încoronat pe tronul Japoniei, la vârsta de 59 de ani, Aiko nu a fost prezentă - la fel cum nici mama ei, împărăteasa Masako, măritată de 28 de ani cu Naruhito, nu a fost prezentă. Tradiţia spune că femeile nu au voie să fie prezente la acestă ceremonie. Mai mult, Prinţesa Toshi nu are voie să se căsătorească cu un om de rând - dacă ar încălca această regulă şi-ar pierde toate titlurile şi averea. Ea are voie să-şi unească destinul doar cu un nobil de un anumit rang - însă un bărbat care să îndeplinească toate condiţiile cerute de monarhia niponă nu mai există la ora actuală în Japonia. Ceea ce înseamnă, practic, că Aiko nu se poate mărita, întrucât nu are cu cine.
Iar ca tabloul acesta trist să fie complet, prinţesa a avut probleme încă din copilărie - la doar 8 ani, a refuzat să meargă la şcoală, spunând că este victima bullying-ului. A fost convinsă să se întoarcă la cursuri doar cu condiţia ca mama ei să fie prezentă. Suferinţa ei şi-a spus, la un moment dat, cuvântul şi asupra înfăţişării ei. Atunci când a împlinit 15 ani şi Casa imperială a dat publicităţii o serie de fotografii cu ea, publicul a fost şocat de cât de fragilă arăta - Aiko era atât de slabă, încât s-a speculat că suferea de o tulburare de alimentaţie. Specialiştii din Occident au comentat, însă, pe bună dreptate că înfăţişarea ei avea legătură cu depresia. Iar dacă luăm în considerare faptul că viitorul ei nu arată prea strălucit, nu ar fi exclus ca Aiko să producă o surpriză şi să încalce regulile, hotărând să se căsătorească cu un om de rând. Prinţesa Toshi are exemplul mătuşii ei, Prinţesa Sayako, cea care în 2005 a ales să se mărite din dragoste, cu un bărbat obişnuit, în faţa a doar 30 de oameni şi asumându-şi toate urmările acestui gest - a renunţat la toate tilurile ei, a părăsit Palatul Imperial şi s-a mutat într-un apartament obişnuit din Tokyo, dar a primit, totuşi, o zestre de 1,3 milioane de lire sterline. Un semn limpede că femeile din familia imperială a Japoniei sunt mai hotărâte ca oicând să-şi caute fericirea este şi un precedent mai recent. În 2019, verişoara lui Aiko, Prinţesa Ayako, şi-a pierdut, de asemenea, titlurile şi privilegiile după ce s-a căsătorit cu iubitul ei, Kei Moraya. Aceste schimbări atrag, însă, după sine lucruri cu totul noi pentru prinţese. În lumea obişnuită, ele trebuie să înveţe să şofeze şi chiar să meargă la cumpărături - lucruri cu care nu sunt obişnuite, fiind crescute într-un lux fantastic, cu o armată de servitori care fac totul pentru ele.
Foto: Profimedia, Getty Images