5 luni și 8 țări! Prințesa Leonor va traversa oceanul ca pe vremuri pe nava istorică Elcano
Dacă românii au Bricul Mircea, spaniolii au nava Elcano. Iar parte din experiența în Marina Militară a moștenitoarei tronului spaniol este să navige cum făceau odată conquistadorii.
Fiica cea mare a Regelui Felipe al Spaniei traversează o perioadă foarte intensă, marcată de emoții și premiere. Recent, Prințesa Leonor ea a împlinit 19 ani, după care a fost în prim-plan la Premiile Prințesei de Asturia, iar după Sărbători va urca la bordul navei de instrucție Juan Sebastián de Elcano și va petrece 5 luni vizitând 8țări. Este o aventură pe care au trăit-o și tatăl său, Regele Felipe, și bunicul său, Regele Juan Carlos.
Nava va parcurge 17 000 de mile marine timp de 140 de zile. La 11 ianuarie 2025, din Cadiz, vor fi ridicate pânzele acestei nave istorice, cu destinația Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canaria și de acolo nava va traversa Atlanticul spre America. Următorul port va fi Salvador de Bahía (Brazilia), urmat de Montevideo (Uruguay), Punta Arenas (Chile), Valparaíso (Chile), El Callao (Peru), Panama City (Panama), Cartagena de Indias (Columbia), Santa Marta (Columbia), Santo Domingo (Republica Dominicană) și New York (Statele Unite).
Din New York, nava va porni înapoi spre Spania, unde va acosta din nou la Gijón, Ferrol, Marín și Cádiz la 21 iulie 2025. Și clar va fi o experiență de neuitat pentru Prințesa Leonor. Pe lângă faptul că este un centru de pregătire pentru marină, nava istorică Elcano acționează și ca o ambasadă plutitoare, contribuind la sprijinirea acțiunii externe a Spaniei în țările și porturile străine pe care le vizitează, și este un instrument de primă clasă în diplomația de apărare. Potrivit „El País”, fiecare escală va marca, de fapt, o vizită oficială. La bord, prințesa va fi domnișoara Borbón Ortiz, dar de îndată ce va pune piciorul pe uscat, va fi tratată ca o Alteță Regală. După câteva luni petrecute pe mare, Prințesa Leonor va petrece încă o lună pe o fregată La Armada.
Nava istorică Elcano este Bricul Mircea al spaniolilor
Construit la șantierul Echevarrieta y Larrinaga din Cadiz, vasul de instrucție Juan Sebastián de Elcano a fost lansat la apă la 5 martie 1927 și predat Marinei la 17 august 1928. Prin urmare, a navigat pe mările lumii timp de aproape o sută de ani, făcând escale în peste 70 de țări diferite. Este nava cea mai reprezentativă și cea mai cunoscută atât în Spania, cât și în străinătate, în special pentru spaniolii care trăiesc în alte părți ale lumii, pentru care vizitarea navei reprezintă întotdeauna o reîntâlnire și o legătură cu patria lor.
Prima călătorie a acestei nave a fost de la Cadiz la Malaga, cu Regele Alfonso al XIII-lea, stră-străbunicul Prințesei Leonor, la bord. Ani mai târziu, în 1958, Regele Juan Carlos a efectuat cea de-a 30-a croazieră de antrenament, iar în 1987 Felipe al VI-lea s-a înrolat ca marinar.
Nava își datorează numele celebrului marinar spaniol care a navigat pentru prima dată în jurul lumii în 1522, finalizând călătoria care începuse sub comanda marinarului portughez, aflat în serviciul Coroanei spaniole, Ferdinand Magellan, care a murit la jumătatea călătoriei. Carol I al Spaniei i-a acordat lui Elcano o stemă cu legenda Primus cricumdedisti me (în latină, primul care m-a circumnavigat).
Spre deosebire de majoritatea unităților din Armada, această navă este o goeletă brigantină cu vele, fără rachete, torpile sau sistem de arme de luptă. Ca orice altă navă de război, are armament ușor pentru propria apărare a unității, pentru a menține o capacitate adecvată de a face față unei amenințări neprevăzute care poate apărea pe mare sau într-un port străin. Are două monturi de 37 mm, două mitraliere Browning și două mitraliere MG, precum și armament portabil, cum ar fi puști și pistoale.
FOTO: Casa Regală spaniolă, Escuela Naval Militar de Marín