77 de ani de la căsătoria Regelui Mihai I cu Ana de Bourbon-Parma, Regina care i-a stat alături o viață
Ultimul rege al României se căsătorea pe 10 iunie 1948 în exil, cu aleasa inimii sale, Ana. Pe cea care i-a devenit regină credincioasă a cunoscut-o la un eveniment cheie al regalității mondiale: nunta Elisabetei a II-a, la vremea aceea prințesă, cu Philip.

Regina Ana a României s-a născut la Paris, la 18 septembrie 1923, ca Principesă de Bourbon-Parma, fiică a Principelui René de Bourbon şi a Principesei Margareta a Danemarcei. A avut trei fraţi, Principii Jacques, Michel şi André de Bourbon. S-a căsătorit cu Regele Mihai I al României la 10 iunie 1948, la Atena. Au avut împreună cinci fiice. A venit pentru prima oară în România în mai 1992 şi începând din anul 2001 a avut, alături de Regele Mihai, reşedinţa oficială la Palatul Elisabeta. Regina Ana a trecut la cele veșnice în ziua de 1 august 2016.

10 iunie: 77 de ani de la căsătoria Regelui Mihai I al României cu Regina Ana de Bourbon-Parma – o poveste de iubire regală
Astăzi, 10 iunie 2025, se împlinesc 77 de ani de la unul dintre cele mai emoționante momente din istoria Casei Regale a României – căsătoria Regelui Mihai I cu Ana de Bourbon-Parma. Un cuplu legendar, a cărui poveste de dragoste a depășit barierele politice și dificultățile istorice ale vremii, rămânând un simbol al devotamentului și al iubirii statornice.
O întâlnire providențială
Mihai I al României și Prințesa Ana de Bourbon-Parma s-au cunoscut în toamna anului 1947, la nunta Principesei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Prințul Philip, la Londra. Regele Mihai, care fusese invitat în calitate de văr al miresei, avea doar 26 de ani, iar Prințesa Ana, în vârstă de 23 de ani, provenea dintr-o veche familie regală europeană, având legături cu casele domnitoare din Franța, Danemarca și Luxemburg.
Întâlnirea lor a fost descrisă ca fiind una marcată de o chimie instantanee. Tânăra prințesă a fost impresionată de simplitatea, bunătatea și demnitatea Regelui Mihai, iar acesta a fost cucerit de naturalețea, curajul și farmecul ei. Cei doi au petrecut timp împreună în cadrul festivităților regale, iar relația lor s-a înfiripat rapid.
O căsătorie în vremuri tulburi
Ceremonia de căsătorie a avut loc la 10 iunie 1948, la Atena, în Grecia, în exil. Din păcate, doar câteva luni după întâlnirea lor, Regele Mihai fusese forțat să abdice de către regimul comunist instalat la București, în decembrie 1947. Acest fapt a complicat planurile de nuntă, iar mariajul nu a fost lipsit de provocări.
În ciuda opoziției Vaticanului, care dezaproba căsătoria unei catolice cu un ortodox fără dispensă papală, Ana a ales dragostea și și-a urmat inima.

Renunțarea la titlurile din partea familiei sale și căsătoria civilă au fost sacrificii pe care le-a acceptat cu demnitate, în numele iubirii și al vieții alături de Mihai.
O viață de familie exemplară
Căsnicia lor a durat peste 68 de ani și a fost una marcată de respect profund, solidaritate și discreție. Împreună au avut cinci fiice și au trăit în exil în Elveția, Anglia și Franța, fără a-și pierde niciodată demnitatea sau speranța într-o Românie liberă.
Ana a fost mereu sprijinul discret, dar ferm, al Regelui Mihai. A fost admirată pentru modestia, umorul și calmul său în fața greutăților. În momentele dificile, inclusiv în perioada exilului și a luptei pentru recunoașterea drepturilor Casei Regale în România postcomunistă, Ana i-a fost mereu alături.
Un model de iubire și loialitate
Regele Mihai și Regina Ana au rămas până la finalul vieții un simbol al unui mariaj trainic, bazat pe valori morale solide, iubire sinceră și un profund respect reciproc. Despărțirea lor a venit târziu, după o viață întreagă trăită împreună: Regina Ana a încetat din viață în august 2016, iar Regele Mihai în decembrie 2017.
Astăzi, la 77 de ani de la căsătoria lor, ne amintim cu recunoștință de exemplul pe care l-au oferit – nu doar ca suverani, ci ca oameni care au știut să-și păstreze demnitatea și iubirea, indiferent de vitregiile istoriei.
Foto: Arhivă & Profimedia