Amintirile Reginei Ana: „Am plecat în refugiu la 16 ani, iar apoi m-am înrolat, la 19 ani”

18 decembrie, 2024

Sunt deja 8 ani de când a trecut în neființă, însă soția Regelui Mihai este și astăzi un model de rezistență și determinare, care au ținut unită Familia Regală în clipele cele mai grele: exilul.

Regina Ana s a înrolat la 19 ani   Casa Regală jpg

Tocmai s-au împlinit 7 ani de la moartea Regelui Mihai, iar de la moartea Reginei Ana numărăm deja 8. Foștii suverani români au fost un modelul cuplului supraviețuitor în orice circumstanțe, reușind să rămână tandri și uniți o viață întreagă, uneori în condiții de neimaginat pentru o familie regală - și încă una cu 5 copii (Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria), Regina Ana fiind ea însăși unul din patru copii la părinți.

Într-un volum ce rememorează viața Reginei Ana, „Un război, un exil, o viață”, apărută la Editura Humanitas în anul 2000, avem descrierea unei epoci plină de tulburări și de provocări, care i-au clădit acesteia un caracter puternic și rezilient. 

Amintirile Reginei Ana din copilărie sunt adorabile

„M-am născut la Paris, în al 16-lea arondisment, la 18 septembrie 1923.  Familia noastră se compunea din tata, Principele René de Bourbon-Parma, mama, Principesa Margareta a Danemarcei și frații mei, Jacques și Michel”, își începea Regina Ana povestea.

„Copil fiind, îmi aduc aminte de mine mergând pe bicicletă. Eram foarte mândră că pot să urc pe acest vehicul. De altfel, jucam foarte bine orice joc cu mingea, ca băieții, fiindcă aveam trei frați, nu-i așa? Jocuri potrivite cu fetițele de vârsta mea nu prea știam, adică nu cred că știam deloc. Nu-mi aduc aminte de mine la trei-patru ani, dar una dintre primele amintiri este venirea pe lume a fratelui meu, Andrei, în 1928, când aveam cinci ani. Eram cu toții la Paris și parcă văd și acum ce fericită eram că Andrei nu e fetiță, fiindcă aș fi fost foarte geloasă. Mai târziu, am înțeles că părinții mei nu făceau nicio diferență între noi, cei patru copii, așa că gelozia mea nu ar fi servit la nimic”, mai povestea ea pe un ton glumeț.

„Părinții noștri erau drepți cu noi patru. Este prima lecție pe care am primit-o și care m-a ajutat după aceea, pentru toată viața. Atitudinea părinților m-a făcut să-i admir încă de la început, din fragedă copilărie, iar admirația pentru ei mi-a fost de folos, ea m-a sprijinit moral atunci când greutățile au început să ne împresoare; aceasta s-a întâmplat, de altfel, foarte repede, când eram încă un copil.”

„Eram un copil, pe care toată lumea în familie îl striga “Nane” (pentru englezi, “Nan”). Istoria acestui diminutiv a început cu Jacques, fratele meu mai mare, care era prea mic pentru a putea pronunța corect numele “Anne”. Cum se întâmplă de obicei, acest nume s-a lipit de mine pentru toată viața. (...)”

Universul copilăriei Reginei Ana: călărie, scrimă, gimnastică și multe cărți

Am învățat de mică să călăresc. Ceva mai târziu, pe la 10-12 ani, am urmat cursuri de scrimă la Paris, de trei ori pe săptămână. Părinții mei au încercat să mă înscrie și la un curs de balet, gândindu-se probabil că era potrivit să facă acest lucru pentru unica lor fetiță. A fost un dezastru! Eram, dimpotrivă, îndrăgostită de gimnastică. Înotam cu mare plăcere, dar în special în timpul verii, la mare, fiindcă piscinele la oraș erau rare la vremea aceea, la începutul anilor ‘30. Îmi aduc aminte, totuși, de una din aceste piscine, la Paris, la Molitor, pe care o frecventam puțin. Până la vârsta de 12 ani am avut o viață senină, fiindcă părinții mei beneficiau de mijloace materiale destul de bune. Pentru noi, copiii, aceasta se traducea în faptul de a avea bani de buzunar. Tot ce cumpăram erau cărți, fiindcă nu mi-au plăcut niciodată dulciurile, în afară de tarta cu căpșuni (rar). Marea mea plăcere era cititul. Deși unii susțin contrariul, eu am învățat mult mai mult din cele citite de mine în cărți decât din ceea ce am fost obligată să învăț, în compania altor elevi, la școală.”

„La sfârșitul anilor 1920, părinții mei aveau o proprietate destul de mare la Saint-Maurice, un sat la aproximativ douăzeci de minute de Paris. Pe urmă ne-am mutat la Saint-Cloud, la ieșirea din Paris, după Bois de Boulogne. La Saint-Cloud am stat o vreme, și-mi amintesc faptul că mergeam în fiecare dimineață la o grădiniță de copii din apropiere. Despre grădiniță nu-mi aduc aminte prea multe, dar am păstrat în minte deliciul nostru din fiecare dimineață: frații mei și cu mine eram transportați cu motocicleta cu ataș a șoferului, care era și administratorul casei, un fel de om bun la toate, pe nume Raymond. Când a venit criza bancară, am plecat la bunica mea de pe tată, la Viareggio, în Italia. Casa ei se numea Pianore. Cu mine au venit și cei trei frați. Părinții au rămas în Franța, luând o cameră la o pensiune din Paris. La bunica am stat toți patru un an, alături de o bună parte din familie: Unchiul Xavier, mătușa Isabelle, pe care o numeam Bella, și mătușa Henriette, căreia îi spuneam Nica. Cum nici frații mei, nici eu nu puteam să mergem la școală, neștiind o boabă italienește, în acea perioadă am avut o guvernantă cu care făceam lecțiile acasă. Guvernanta se numea Madame Boutellier și era învățătoare, în același timp. A fost prima mea guvernantă, fiindcă în Franța mersesem tot timpul la grădiniță, alături de ceilalți copii. Cunoștințele noastre erau completate de unchiul Xavier: cu el făceam, frații mei și cu mine, o parte din teme. Odată revenită la Paris, am reînceput să merg la cursuri. Nu eram o elevă prea bună. După cum am spus, universul livresc mă inspira mai mult, aveam libertatea să învăț după propriile mele gusturi și după prioritățile considerate de mine. Îmi plăceau, totuși, istoria și geografia, la școală. Mult mai mult decât matematica sau gramatica!”, spunea Regina Ana, tot pe un ton umoristic.

Prima parte a vieții mele, copilăria, s-a petrecut fără tulburări, liniștită, lipsită de evenimente extraordinare, afară de pierderile financiare ale părinților mei, pierderi care aveau să ne oblige, pentru toată viața, la cumpătare și modestie. Cea care a ținut drumul drept în anii care au urmat, nu numai în timpul războiului, dar și mult după aceea, a fost mama mea. 

„Am plecat în refugiu la 16 ani, iar apoi m-am înrolat, la 19 ani”

„Povestea care va urma acoperă o viață, trei sferturi de secol, un război, un exil și un destin.  Un destin ce a gravitat, de fapt, în jurul unei țări: România. (..) Am plecat în refugiu la 16 ani, iar apoi m-am înrolat, la 19 ani, sub culorile țării mele natale, Franța.”

Regina Ana în uniformă militară.
Regina Ana în uniformă militară.

„Câțiva ani mai târziu, viața m-a tras de mânecă și m-a făcut atentă că țara mea nu era cea în care mă născusem și pentru care m-am dus la război, ci alta, mai la est, în aceeași Europă, tot o țară latină, tot o civilizație străveche, tot un popor glorios, dar care se numea România. Nu am putut să mă bucur prea mult de această nouă identitate care mi se oferea, fiindcă România anului 1948 a fost fermă cu mine, închizându-mi ușa cu brutalitate. Am purtat însă, toată viața, cu mândrie numele acestei țări închise și am așteptat ca porțile ei mari și frumoase să se deschidă. Așteptarea nu a fost plăcută, nici ușoară și amărăciunea, disperarea și tristețea ne-au dat târcoale adesea. Însă știam că nu numai noi așteptăm deschiderea acestor porți, ci douăzeci și două de milioane de oameni, plus un continent întreg, dacă nu o lume întreagă. Toate acestea însă aveau să vină mai târziu.”

FOTO: Casa Regală



Recente pe Ok! Magazine

Kate Middleton Foto Profimedia (13) jpg
Regina Rania și Melania Trump în 2018, Profimedia (2) jpg
FotoJet Kate Elisabeta jpg
Prințul George la Trooping the Colour Foto Profimedia (2) jpg
Sawai Padmanabh Singh cu Ava Philippe, fiica lui Reese Witherspoon   Instagram jpg
Transformare radicală Prințesa Stephanie de Monaco   Profimedia jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia, GettyImages jpg
Prințesa Charlotte  foto   GettyImages jpg
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
Regina Letizia rochie roșie Foto Profimedia (2) jpg
Prințul William și Kate Middleton nuntă, Getty (7) jpg
regele charles cadou printesa lilibet jpg
Tinerii influenceri regali   Instagram jpg
Principesa Sofia, foarte elegantă în pantalon palazzo la Ziua Culturii Naționale   FOTO Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale (1) jpeg
Meghan Markle foto profimedia instagram jpg
Prințul William cu suporterii  Aston Villa, Profimedia jpg
Kate Middleton Foto Instagram jpg
Regina Letizia Foto Profimedia (4) jpg