Astăzi se împlinesc 86 de ani de la moartea Reginei Maria. Ne-a lăsat o moștenire de suflet: inima sa

18 iulie, 2024

Regina Maria a fost, teoretic, ultima regină a României, din moment ce Elena, soția lui Carol al II-lea, a divorțat de acesta înainte de încoronare și în anii 1940-1947 a purtat titlul de Regină Mamă, iar Regele Mihai s-a căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma după abdicare.

Regina Maria (stânga), Prințesa Elena (dreapta), Regele Mihai mic, Profimedia
Regina Maria (stânga), Prințesa Elena (dreapta), Regele Mihai mic, Profimedia

Pe 18 iulie 1938, după o lungă perioadă de suferință și boală, se stingea din viață Regina Maria, prima şi ultima regină a României Mari.

Regina Maria a Romaniei, Profimedia (3) jpg

Toți fanii regali îi poartă un deosebit respect și prețuire celei ce a fost a doua regine a României.

Regina Maria a Romaniei, Profimedia (4) jpg

Legătura ei cu țara noastră a fost una intensă și a lăsat poporului un ”suvenir” greu de ignorat: însăși inima sa fizică, după moarte.

Regina Maria a Romaniei, Profimedia (2) jpg

Lecția de istorie legată de moartea și moștenirea Reginei Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, vine de la profesorul Viorel Guțu.

”La data de 18 iulie a anului 1938 a murit Regina Maria, soția regelui Ferdinand I al României. Amintesc ca Regina Maria, născută Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg, a fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, părinții săi fiind Alfred, Ducele de Edinburgh și Maria Alexandrovna Romanov, mare ducesă și unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Maria și-a petrecut copilăria și adolescența la reședința familiei, din Eastwell Park în comitatul Kent, iar în anul 1892 s-a căsătorit cu Ferdinand I, principele moștenitor al tronului României.

Regina Maria a Romaniei, Profimedia (5) jpg

A fost supranumită de popor „mama regina”, „mama răniților”, sau „regina soldat”, datorită numeroaselor sale acțiuni caritabile din perioada Primului Război Mondial, când a lucrat ca infirmieră și a ajutat soldații aflați în spitalele de pe front. Regina Maria a fost sfătuitorul cel mai apropiat al Regelui Ferdinand, până la decesul acestuia în 1927, iar după această dată, a fiului său Carol, cel care va moșteni tronul regal, dar care o va izola aproape complet din viața publică. Astfel, marginalizată de către regele Carol al II-lea, starea sănătăţii reginei Maria s-a înrăutăţit, iar la sfatul medicilor, în februarie 1938 a acceptat să se interneze la un sanatoriu din Merano în Italia, apoi la sanatoriul doctorului Lachmann de lângă Dresda.

La 27 iunie 1938, deşi medicii o considerau inaptă pentru efortul unei călătorii lungi şi obositoare, regina Maria a luat hotărârea de a reveni în ţară, spre a-şi găsi liniştea sufletească. Însă, după o grea suferinţă cauzată de boală, la 18 iulie 1938, regina Maria a murit la reşedinţa sa de la Castelul Pelişor din Sinaia. Pe data de 24 iulie trupul reginei a fost înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeş, în necropola familiei regale, alături de soțul său, regele Ferdinand, iar potrivit ultimei dorinţe înscrisă în testament, Maria a dorit ca inima să-i fie scoasă din piept şi aşezată într-o casetă din argint pe pământ românesc. Aceasta casetă a fost înfăşurată în drapelele României şi Angliei și a fost depusă iniţial în biserica mănăstirii Cotroceni, apoi dusă la Castelul de la Balcic unde a fost depusă în capela ortodoxă „Stella Maris”, capelă ce fusese construită de regina Maria.

Însă odată cu cedarea Cadrilaterului de către Bulgaria în septembrie 1940, caseta cu inima reginei a fost luată de la Balcic și depusă, la dorința Principesei Ileana, în firida unei stânci a Castelului Bran. Abia în anul 1968 caseta cu inima reginei Maria a fost depusă în incinta castelului Bran, iar din anul 1971 a fost adusă și expusă la Muzeul Naţional de Istorie al României din București, actualmente această casetă aflându-se în Salonul de Aur al Castelului de la Pelișor.”, a detaliat profesorul de istorie Viorel Guțu.

Foto: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Trooping The Colour 2017 jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul Harry Foto GettyImages 1 jpg
Regele Charles la expozitia florala a Royal Horticultural Society   Casa Regala britanica (4) jpg
Noua Regina Maori din Noua Zeelanda Kuini Nga   Getty Images, Profimedia jpg
Frederik, Mary, Christian, Profimedia jpg
Printul Hisahito al Japoniei si mama sa, Printesa Kiko, si tatal sau, Printul Fumihito de Akishino  profimedia 0894784690 jpg
regi și prinți cu barbă  foto   GettyImages jpg
Kate, William, George, Charlotte și Louis GettyImages 1243027787 jpg
Regina Mary și Regele Frederik, Profimedia (7) jpg
Regina Camilla Foto Profimedia (2) jpg
Prințul William Foto Getty Images jpg
Ducesa Sophie la Ziua Ordinului Jartierei Foto Getty Images (3) jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Harry si Archie
Regele Harald, Regina Sonja, Printul Haakon, Printesa Mette Marit, Printul Sverre Magnus si Printesa Ingrid Alexandra la nunta din Norvegia Printesa Martha Louise cu Durek Verret   profimedia 0903435870 jpg
Kate și William, GettyImages (6) jpg
Prințesa Diana, Profimedia (2) jpg