Bunicul Reginei Elisabeta i-a trădat pe Romanovi? Adevărul din spatele masacrului rusesc

23 ianuarie, 2025

În popularul serial „The Crown”, Regele George al V-lea este arătat trădându-și vărul, pe Țarul Nicolae al II-lea, la micul dejun... Dar ce s-a întâmplat cu adevărat? 

Țarul Nicolae al II-lea Romanov și Regele George al V-lea semănau izbitor de mult. FOTO: Profimedia
Țarul Nicolae al II-lea Romanov și Regele George al V-lea semănau izbitor de mult. FOTO: Profimedia

Sezonul 5 din apreciatul serial „The Crown” despre monarhia britanică s-a confruntat cu critici din cauza inexactităților sale istorice, criticii TV și experții regali acuzând deopotrivă serialul Netflix că a afectat reputația Regelui Charles al III-lea cu jumătăți de adevăr și falsuri. Dar există un eveniment descris pe ecran care este în mod incontestabil înrădăcinat în realitate: asasinarea Romanovilor - ultima familie imperială a Rusiei.

Episodul 6 din „The Crown” arată cum Regele George al V-lea, bunicul Reginei Elisabeta a II-a și străbunicul Regelui Charles al III-lea, a decis în cele din urmă să nu-l salveze pe vărul său, Țarul Nicolae al II-lea, de bolșevici, ceea ce a dus la asasinarea țarului și a familiei sale. Verișorii - cunoscuți pentru aspectul lor uimitor de asemănător - erau rude prin mamele lor: mama lui George al V-lea a fost Prințesa Alexandra de Wales, soția fiului cel mare al Reginei Victoria, Edward al VII-lea, și sora mamei lui Nicolae, Marie a Danemarcei.

Cât e realitate și cât e ficțiune în episodul despre asasinarea Romanovilor?

Familia Romanov
Familia Romanov

În versiunea „The Crown” a evenimentelor, George al V-lea și soția sa, Maria, au luat decizia de a nu-și salva familia rusă... la micul dejun luat la Sandringham. Scenele secvențiale îi arată pe țar, pe țarină și pe cei cinci copii ai lor trezindu-se din pat, crezând că li se acordă o trecere sigură în Marea Britanie după abdicarea de la tron. Cu toate acestea, ei au fost în schimb închiși și, în cele din urmă, executați în subsolul mizerabil al unei case, în iulie 1918.

În realitate, decizia Regelui George al V-lea de a nu le oferi un colac de salvare Romanovilor a fost luată pe parcursul mai multor săptămâni în 1917. Hotărârea sa inițială de a-l salva pe Țaul Nicolae al II-lea a fost în cele din urmă subminată de secretarul său particular „nervos”, Lord Stamfordham, care și-a exprimat îngrijorarea că acordarea azilului familiei nu ar face decât să alimenteze mișcarea republicană în creștere din Regatul Unit, potrivit cărții lui Frances Welch din 2018, „The Imperial Tea Party”.

History Extra explică în continuare riscul de a ajuta familia Romanov pentru stabilitatea Marii Britanii: „Nicolae cel Sângeros”, cunoscut pentru răspunsul său represiv la protestatarii pașnici din Sankt Petersburg în duminica sângeroasă din 1905, a fost foarte urât în Marea Britanie, la fel ca soția sa. Și pentru a înrăutăți lucrurile, Alexandra, născută în Germania, era o „boche” (argou pentru soldat nazist). Ostilitatea față de Germania era la cote maxime, atât de mult încât Familia Regală britanică și-a schimbat numele din Saxa-Coburg-Gotha în Windsor în iulie. Teama de a-și pierde tronul într-un moment de tensiune politică crescută l-a determinat pe rege să renunțe la sprijinul său pentru inițiativa privind azilul.

Un masacru pe conștiința Regelui George al V-lea

Asasinarea familiei Romanov a fost deosebit de brutală, un adevărat masacru. Cei cinci copii ai țarului nu au fost judecați și nu li s-a arătat nicio milă: Olga, de 22 de ani, Tatiana, de 21 de ani, Maria, de 19 ani, Anastasia, de 17 ani, și Alexei, de 13 ani, au fost cu toții măcelăriți brutal alături de părinții lor. Gărzile bolșevice însărcinate cu asasinarea familiei au fost inepte: în locul unui pluton de execuție „profesionist”, aceștia au fost supuși unui tir frenetic de 20 de minute care a culminat cu uciderea la baionetă a victimelor încă în viață. Acestea au fost îngropate într-un mormânt puțin adânc.

Tratamentul îngrozitor aplicat copiilor l-a impresionat pe Regele George al V-lea, care a scris în jurnalul său la acea vreme: „Acești bieți copii nevinovați”. De asemenea, el a participat la o slujbă memorială organizată în onoarea vărului său și a familiei sale măcelărite.

Cu toate acestea, au existat o mână de Romanovi care au scăpat la timp din Rusia. Printre aceștia s-au numărat sora țarului, Marea Ducesă Xenia Alexandrovna și soțul acesteia, Marele Duce Alexandru Mihailovici, a căror nepoată, Prințesa Olga (care și-a ales numele Romanoff în loc de Romanov) trăiește și astăzi în Regatul Unit.

FOTO: Profimedia, Historia, National Geographic



Recente pe Ok! Magazine

Meghan Markle GettyImages 2177032367 jpg
Printesa Charlotte Casiraghi si Dimitri Rassam   profimedia 0804275365 jpg
caroline de monaco profimedia jpg
nepoții Camillei, Gus, Louis și Freddy, paji la Încoronarea Regelui Charles   GettyImages 1252771965 jpg
Meghan Markle, Prințul Harry  sursa foto   Profimedia jpg
Prințesa Siri a Thailandei foto Instagram jpg
Prințul Harry  GettyImages jpg
Camilla, Charles, Donald și Melania Trump în 2019, Profimedia jpg
Regele Hussein si Muna GettyImages 3062462 jpg
Principesa călugăriță, Principesa Ileana a devenit Maica Alexandra   Casa Regală română jpg
Prințul Harry și Meghan Markle profimedia 0951493755 jpg
Fotul rege Juan Carlos, Sofia, Regele Felipe și Letizia GettyImages 86250937 jpg
Judi Dench și Regina Camilla Foto Getty Images jpg
Kate Middleton cu Charlotte și George  foto   GettyImages jpg
Melania Trump și Kate Middleton Foto Getty Images jpg
Margareta a României și Principesa Sofia foto Facebook jpg
Prințul Edward și Ducesa Sophie, Profimedia jpg
Regina Rania și familia regală a Iordaniei profimedia 0950853484 jpg