Camilla și "diamantul sângeriu" de pe coroană. Va purta bijuteria de 500 de milioane de lire sterline?

26 ianuarie, 2023

Regina Consoartă Camilla va fi încoronată alături de Regele Charles într-o ceremonie grandioasă care va avea loc pe 6 mai 2023.

Charles Camilla GettyImages 1243091034 jpg

În vârstă de 75 de ani, consoarta regelui ar putea purta la eveniment aceeași coroană purtată de Regina mamă Elisabeta, bunica lui Charles. Cu toate acestea, este probabil ca Regina Consoartă Camilla să ceară să fie demontată o anumită bijuterie de pe această coroană, pentru a evita controversele și provocarea unui scandal diplomatic major.

Este vorba despre așa-numitul diamant sângeriu Koh-i-Noor.

Infama piesă de pe coroana concepută special pentru încoronarea Reginei mame Elisabeta, în anul 1936, a fost confiscată de către Compania Indiei de Est de la Maharajahul din nordul Indiei și oferită Reginei Victoria în secolul al XIX-lea. Criticii spun că păstrarea acestui diamant pe coroana Camillei ar oferi o amintire nedorită a colonialismului britanic.

Coroana Regina mama Elisabeta profimedia 0209911427 jpg

Expertul bijutier Maxwell Stone a declarat următoarele pentru presa britanică: „Este incredibil de dificil să estimez valoarea acestei coroane istorice – cu diamantul Koh-i-Noor, despre care se spune că valorează numai el circa 591 de milioane de lire sterline, este posibil ca întreaga coroană să fie estimată la un preț uluitor de un miliard de lire sterline.”

Cu toate aceste controverse din jurul diamantului sângeriu, ar fi surprinzător să-l vedem folosit la ceremonia de încoronare. Colecția Regală este plină de bijuterii magnifice, așa că este probabil ca Regina Consoartă Camilla să ceară să fie scos diamantul și să fie înlocuit cu o altă bijuterie, cu un trecut mai puțin tulburător.

Unul dintre cele mai mari diamante din lume, Koh-i-Noor cântărește nu mai puțin de 105.6 carate și aproximativ 20 de grame. Atât India, cât și Pakistanul au pretins să li se înapoieze diamantul, iar în 2000, talibanii au declarat că bijuteria aparține, de fapt, Afganistanului. Toate aceste cereri au fost respinse de către palatul britanic, diamantul fiind descris în mod  oficial ca fiind un simbol al cuceririlor făcute în trecut de către Imperiul Britanic.

Foto: Profimedia, Getty ImagesRecente pe Ok! Magazine

Meghan Markle, Getty (5) jpg
Isla Elizabeth Phillips, Profimedia (4) jpg
Regele Charles, Lady Di, Camilla  foto   GettyImages jpg
Printul Francois, mezinul Marelui Duce Guillame de Luxemburg si al lui Stephanie de Luxemburg (1)   pagina oficiala jpg
Regina Maxima   profimedia 0766182987 jpg
Regele Charles   profimedia 0749026857 jpg
Charlotte Casiraghi profimedia 0765270880 jpg
Kate Middleton ii fura stilul lui Meghan Markle jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Regina Camilla în Germania (8) jpg
Camilla foto getty jpg
Sussex, Harry și Meghan (1) jpg
Sofia și Carl PNG
Kate Middleton Prințul William  foto   GettyImages jpg
Prințul Harry și Meghan Markle la Gala Ripple of Hope, 2022, Getty (5) jpg
Letizia profimedia 0765503415 jpg
FotoJetRegiiUK jpg
printul philip 0 jpeg