Casa Imperială a Japoniei dezbate criza dinastică, în timp ce Prințesa Kako e în Grecia

29 mai, 2024

Tronul Crizantemei este interzis femeilor, o regulă din ce în ce mai contestată care lasă casa imperială la răscruce de drumuri.

.
Prințesa Kako e unul dinte cei mai activi membrii imperiali niponi. FOTO: Profimedia

Prințesa Kako a Japoniei se află la Atena în a treia sa vizită de stat. În ultimii ani, nepoata Împăratului Naruhito a dobândit o prezență publică din ce în ce mai mare și face această călătorie chiar în momentul în care Casa Imperială se confruntă din nou cu o dezbatere recurentă, dar care nu a reușit niciodată să zdruncine câtuși de puțin bazele celei mai vechi dinastii din lume. Problema, însă, persistă, căci Legea Salică împiedică femeile să conducă, dar în familie nu există aproape niciun bărbat. Această situație face ca moștenitorul tronului să fie fratele domnitorului, Prințul Akishino, care este cu doar șase ani mai tânăr decât el. A sosit, oare, momentul să o legitimeze pe Prințesa Aiko? Deocamdată, în centrul atenției se află verișoara ei, Prințesa Kako, fiica moștenitorului. 

Poate părea neobișnuit ca nepoata împăratului să își asume o misiune atât de solicitantă precum o călătorie de stat, dar adevărul este că nu există prea multe alte opțiuni. Pe lângă faptul că li se refuză accesul la tron, femeile din dinastia Yamato sfârșesc întotdeauna într-un fel sau altul într-un colț, deoparte. Împărăteasa Masako se străduiește din răsputeri să mențină un program activ, dar ritmul depinde de sănătatea ei mintală, ea însăși mărturisind în urmă cu câțiva ani că suferă de depresie.

Între timp, Prințesa Mako, sora Prințesei Kako, a părăsit Familia Imperială pentru a începe o nouă viață în New York, alături de soțul ei, Kei Komuro. Acesta a fost prețul pe care a trebuit să-l plătească pentru că s-a căsătorit cu cineva fără descendență regală și nu este prima femeie care a făcut acest lucru, deoarece același lucru i s-a întâmplat și lui Ayako, a treia fiică a familiei imperiale Takamado - tatăl ei era vărul Împăratului Akihito.

Astfel, pe lângă împărat, rămân disponibile fiica sa, Prințesa Aiko, care are doar 22 de ani și care, după ce și-a terminat studiile universitare, a început să lucreze pentru Crucea Roșie; moștenitorul Fumihito (redenumit ca Prințul Akishino), soția sa, Prințesa Kiko, și copiii lor, Hisahito, în vârstă de 17 ani, al doilea în ordinea succesiunii, și Prințesa Kako, care la 29 de ani ocupă locul lăsat de sora sa, comparată în ultimii doi ani cu Kate Middleton.

80% dintre japonezi sunt în favoarea abolirii legii Salice

În timp ce fiica și fratele primului și celui de-al doilea în linia de succesiune s-au întâlnit la Atena cu președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulo, Japonia continuă să fie implicată într-o dezbatere care evidențiază decalajul dintre societate și puterea politică. În timp ce sondajele arată că peste 80% dintre cetățeni sunt în favoarea abolirii legii Salice și a autorizării întronizării femeilor, nici guvernul, nici opoziția nu par să fie de acord. Aceasta în ciuda faptului că, în cazul în care Hisahito nu are un descendent de sex masculin, locul al treilea în succesiune este ocupat de Prințul Hitachi, unchiul împăratului, care are în prezent 88 de ani și nu are copii. Nu este vorba doar de faptul că Familia Imperială are nevoie să își sporească rândurile, ci și de faptul că lipsa de acțiune poate duce la sfârșitul celei mai longevive dinastii domnitoare.

Ultima dată când a fost abordată această criză de succesiune, executivul a mers într-atât de departe încât a luat în considerare posibilitatea de a permite membrilor familiei să adopte fii, adică copii născuți într-una dintre cele 11 ramuri colaterale ale Familiei Imperiale, care au fost interzise de ani de zile pe tronul Crizantemei. De asemenea, a fost luată în considerare posibilitatea de a permite membrilor de sex feminin ai Familiei Imperiale să se căsătorească cu bărbați fără sânge regal, astfel încât descendenții lor de sex masculin să se poată alătura liniei de succesiune. Niciuna dintre aceste propuneri nu s-a concretizat și nici opțiunea ca o femeie să se așeze pe tron nu pe placul parlamentului.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Trooping The Colour 2017 jpeg
Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
Prințul Harry Foto GettyImages 1 jpg
Regele Charles la expozitia florala a Royal Horticultural Society   Casa Regala britanica (4) jpg
Noua Regina Maori din Noua Zeelanda Kuini Nga   Getty Images, Profimedia jpg
Frederik, Mary, Christian, Profimedia jpg
Printul Hisahito al Japoniei si mama sa, Printesa Kiko, si tatal sau, Printul Fumihito de Akishino  profimedia 0894784690 jpg
regi și prinți cu barbă  foto   GettyImages jpg
Kate, William, George, Charlotte și Louis GettyImages 1243027787 jpg
Regina Mary și Regele Frederik, Profimedia (7) jpg
Regina Camilla Foto Profimedia (2) jpg
Prințul William Foto Getty Images jpg
Ducesa Sophie la Ziua Ordinului Jartierei Foto Getty Images (3) jpg
Prințul Archie și Prințesa Lilibet jpg
Harry si Archie
Regele Harald, Regina Sonja, Printul Haakon, Printesa Mette Marit, Printul Sverre Magnus si Printesa Ingrid Alexandra la nunta din Norvegia Printesa Martha Louise cu Durek Verret   profimedia 0903435870 jpg
Kate și William, GettyImages (6) jpg
Prințesa Diana, Profimedia (2) jpg