Casa Imperială a Japoniei dezbate criza dinastică, în timp ce Prințesa Kako e în Grecia

29 mai, 2024

Tronul Crizantemei este interzis femeilor, o regulă din ce în ce mai contestată care lasă casa imperială la răscruce de drumuri.

.
Prințesa Kako e unul dinte cei mai activi membrii imperiali niponi. FOTO: Profimedia

Prințesa Kako a Japoniei se află la Atena în a treia sa vizită de stat. În ultimii ani, nepoata Împăratului Naruhito a dobândit o prezență publică din ce în ce mai mare și face această călătorie chiar în momentul în care Casa Imperială se confruntă din nou cu o dezbatere recurentă, dar care nu a reușit niciodată să zdruncine câtuși de puțin bazele celei mai vechi dinastii din lume. Problema, însă, persistă, căci Legea Salică împiedică femeile să conducă, dar în familie nu există aproape niciun bărbat. Această situație face ca moștenitorul tronului să fie fratele domnitorului, Prințul Akishino, care este cu doar șase ani mai tânăr decât el. A sosit, oare, momentul să o legitimeze pe Prințesa Aiko? Deocamdată, în centrul atenției se află verișoara ei, Prințesa Kako, fiica moștenitorului. 

Poate părea neobișnuit ca nepoata împăratului să își asume o misiune atât de solicitantă precum o călătorie de stat, dar adevărul este că nu există prea multe alte opțiuni. Pe lângă faptul că li se refuză accesul la tron, femeile din dinastia Yamato sfârșesc întotdeauna într-un fel sau altul într-un colț, deoparte. Împărăteasa Masako se străduiește din răsputeri să mențină un program activ, dar ritmul depinde de sănătatea ei mintală, ea însăși mărturisind în urmă cu câțiva ani că suferă de depresie.

Între timp, Prințesa Mako, sora Prințesei Kako, a părăsit Familia Imperială pentru a începe o nouă viață în New York, alături de soțul ei, Kei Komuro. Acesta a fost prețul pe care a trebuit să-l plătească pentru că s-a căsătorit cu cineva fără descendență regală și nu este prima femeie care a făcut acest lucru, deoarece același lucru i s-a întâmplat și lui Ayako, a treia fiică a familiei imperiale Takamado - tatăl ei era vărul Împăratului Akihito.

Astfel, pe lângă împărat, rămân disponibile fiica sa, Prințesa Aiko, care are doar 22 de ani și care, după ce și-a terminat studiile universitare, a început să lucreze pentru Crucea Roșie; moștenitorul Fumihito (redenumit ca Prințul Akishino), soția sa, Prințesa Kiko, și copiii lor, Hisahito, în vârstă de 17 ani, al doilea în ordinea succesiunii, și Prințesa Kako, care la 29 de ani ocupă locul lăsat de sora sa, comparată în ultimii doi ani cu Kate Middleton.

80% dintre japonezi sunt în favoarea abolirii legii Salice

În timp ce fiica și fratele primului și celui de-al doilea în linia de succesiune s-au întâlnit la Atena cu președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulo, Japonia continuă să fie implicată într-o dezbatere care evidențiază decalajul dintre societate și puterea politică. În timp ce sondajele arată că peste 80% dintre cetățeni sunt în favoarea abolirii legii Salice și a autorizării întronizării femeilor, nici guvernul, nici opoziția nu par să fie de acord. Aceasta în ciuda faptului că, în cazul în care Hisahito nu are un descendent de sex masculin, locul al treilea în succesiune este ocupat de Prințul Hitachi, unchiul împăratului, care are în prezent 88 de ani și nu are copii. Nu este vorba doar de faptul că Familia Imperială are nevoie să își sporească rândurile, ci și de faptul că lipsa de acțiune poate duce la sfârșitul celei mai longevive dinastii domnitoare.

Ultima dată când a fost abordată această criză de succesiune, executivul a mers într-atât de departe încât a luat în considerare posibilitatea de a permite membrilor familiei să adopte fii, adică copii născuți într-una dintre cele 11 ramuri colaterale ale Familiei Imperiale, care au fost interzise de ani de zile pe tronul Crizantemei. De asemenea, a fost luată în considerare posibilitatea de a permite membrilor de sex feminin ai Familiei Imperiale să se căsătorească cu bărbați fără sânge regal, astfel încât descendenții lor de sex masculin să se poată alătura liniei de succesiune. Niciuna dintre aceste propuneri nu s-a concretizat și nici opțiunea ca o femeie să se așeze pe tron nu pe placul parlamentului.

FOTO: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Prințesa Charlene și Prințul Albert Foto Getty Images (5) jpg
Printesa Anne Foto Profimedia jpg
Sarah Ferguson la Cannes, GettyImages (3) (1) jpg
Mary și Frederik la plajă foto Profimedia jpg
FotoJet Will Camilla jpg
Regele Charles și Regina Camilla portret oficial 2 png
Regina Mathilde a Belgiei profimedia 0892519785 jpg
Mary și Frederik la Paris, GettyImages (3) jpg
Regina Letizia și Regele Felipe la dineul de la Luvru   Casa Majestatii Sale (1) jpg
Charlene de Monaco la Paris, GettyImages (2) jpg
Regele Charles al III lea, Kate Middleton  jpg
Prințul George a împlinit 11 ani, Instagram PNG
Margareta și Maria, fiicele Regelui Mihai (1) jpg
Prințul William și Kate Middleton GettyImages 1519717309 jpg
Mie Sofia Elers si Contele Felix de Monpezat   Instagram, Profimedia jpg
Regina Rania operații estetice jpg
Prințul William cu Prințul George, Foto GettyImages (2) jpg
Regina Letizia, Regele Felipe, Leonor și Sofia profimedia 0882938249 jpg